Jdi na obsah Jdi na menu

Vernisáž výstavy ve Vídni (Rakousko)

viden_sestak_3__080413.jpg

Šestákovou Krajinou snů (s příchutí vídeňské kávy)

Slavnostní vernisáží 9. dubna byla zahájena nová výstava obrazů hořovického malíře Václava Šestáka nazvaná „Landschaft der Träume", česky „Krajinou snů". Ač je autorova expozice již jedenadvacátá v pořadí, je tentokrát výjimečná místem konání. Tím se stala rakouská metropole Vídeň, takže se současně jedná o malířovu zahraniční premiéru.

Jeho obrazy nyní zcela zaplnily soukromou galerii paní Mgr. Art. Ivy Schach, „Atelier A". Galerie sídlí v malebném druhém vídeňském obvodu nazývaném právě pro vysokou koncentraci muzeí a galerií také „Muzejní čtvrť". I počet vystavených obrazů je vlastně, byť asi náhodně, spjat se symbolikou. Činí totiž přesně 33, jako Kristovy roky. „Oko bere", chtělo by se říci k jednadvacítce v pořadí výstav. A záběr je tentokrát skutečně mohutný. Obrazy byly pro expozici vybrány přímo galeristkou Schach.

Nehledejte v ní proto tentokrát žádné figurální náměty či zátiší. Vše je podřízeno myšlence ukázat Vídeňákům českou krajinu a zajímavosti našich měst a míst. A protože sen je častým Šestákovým námětem, který rád promítá i do plenéru, najdete tu zajímavý umělcův krajinářský profil v čase. Po dlouhé době a v některých případech snad i poprvé, byly krom nejnovější tvorby vystaveny i obrazy více než třicet let staré, např. „Karlštejn". Ovšem kromě krajin a míst skutečných se zde ukazují i malířovy plenéry fantaskní, vysněné, jako např. schickanedrovsky laděný „Maják", nebo „Zámek hraběte Draculy".

Výstava v Atelieru A s adresou na Kirchberggasse 17 potrvá do konce dubna. Budete-li trávit tou dobou čas „u sousedů", zpříjemněte si jej návštěvou výstavy. A v sousedství naleznete řadu krásných, pověstných vídeňských hospůdek, kaváren a cukráren. A k tomu malou poznámku závěrem: nemáme se za co stydět! Mrkvová bábovka malířovy manželky na bufetu vernisáže zmizela neuvěřitelným tempem… Martin Lang

 

1.-a-je-tu-zacatek-vernisaze.jpg

 

2.-mam-tu-nabidku-obrazu--galeristka-pani-mag.-iva-sachova--vpravo-pan-rndr.-martin-lang.jpg

 

3.-viden.jpg

 

4.-vernisaz-viden-9.4.2013.jpg

 

6.--viden.jpg

 

7.-viden.jpg

 

8.-viden.jpg

 

9.-viden.jpg

 

10.-posledni-pripravy.jpg

 

11.-viden.jpg

 

13.-viden.jpg

 

12.-atelier-a-v-centru-vidne-u-pratru.jpg

 

ZPĚT