Jdi na obsah Jdi na menu
 


Parkování

„Důvodem změny je snaha vyjít vstříc řidičům, kteří se chtějí v centru města zdržet velmi krátkou dobu. Rychlá návštěva pošty, bankomatu či obchůdku, bez placení parkovného. Po uplynutí těchto třiceti minut ale bude platit dosavadní pravidlo, že jedna koruna odpovídá šesti minutám stání. Chceme tím zachovat regulační efekt, který byl hlavním cílem zpoplatnění parkování na vymezených parkovacích místech,“ uvedl místostarosta Michal Brunclík. Přestože prvních 30 minut parkování bude zadarmo, řidiči se použití parkovacího automatu nevyhnou. Za čelní sklo okno vozidla budou muset umístit tzv. „nulový lístek“, který umožní kontrolu městskou policií.
 

Součástí nového nařízení obce o placeném stání silničních motorových vozidel na vymezených místních komunikacích ve městě Krnově, které nabylo účinnosti dnem 5. ledna 2015, je také snížení cen parkovacích karet na polovinu. Roční bude stát dva tisíce korun, půlroční 1250 korun.

„Reagujeme tím na mizivý zájem řidičů o tuto službu. Věříme, že nižší cenou se stanou karty dostupnější a přibudou řidiči, pro něž budou výhodnější,“ řekl místostarosta.
Placené parkování v Krnově se týká Hlavního náměstí, náměstí Minoritů, Štrusovy ulice a náměstí Hrdinů – před poliklinikou. Na vymezených parkovacích místech se v pracovní dny v době od 8.00 do 17.00 hodin platí za parkování deset korun za hodinu, nejnižší tarif je dosud pět korun za půl hodiny. Protože parkování není rozdělené do zón, parkovací lístek platí po celou dobu na něm vyznačenou na všech těchto placených parkovištích. Při platbě za parkování v hotovosti lze k minimální sazbě připlácet i korunové částky s tím, že jedna koruna znamená šest minut parkování. Pokud řidič vhodí do parkovacího automatu například 13 korun, může auto na místě nechat zaparkované 78 minut. Po 5. lednu se tato doba prodlouží o bezplatnou půlhodinu, na 108 minut. Vedle jednorázové sazby za parkování mají řidiči možnost si koupit parkovací kartu. Parkovné je možné hradit také prostřednictvím mobilního telefonu, buď pomocí SMS, nebo jen prozvoněním. Cena za parkovné uhrazená tímto způsobem je o něco vyšší, než při využití parkovacího automatu. Zatímco v hotovosti řidič za hodinu stání zaplatí 10 korun, při platbě mobilem to je o dvě koruny více, přičemž s prodlužující se dobou stání se tento rozdíl zvyšuje.