Jdi na obsah Jdi na menu

Zpravodaj

K 31. 12. 2023 měla pobočka 142 členů, z toho 43 členů ČBS.

Noví členové za rok 2023: Kušková Klára, Veldová Iva, Volek Jiří.

V roce 2023 pobočku opustili: Černich Bořivoj, Ondráček Martin (vl. žádost), Pokorná Hana (zemřela); opožděně nás dostihla zpráva o úmrtí dalších dvou členů, Aloise Čvančary a Václava Petříčka v r. 2022.

Výbor pobočky pracoval ve složení Ondráček Čestmír (předseda), Bílek Ivan (jednatel a hospodář), Bauer Petr, Bělohoubek Jiří, Hamerský Roman, Kubát Karel, Němcová Lenka, Roth Jiří, Vlačiha Vlastislav.

Akce pobočky v minulém roce: 

V roce 2023 uspořádala naše pobočka 3 floristické kurzy – jarní (Kadaň), letní (Dubá) a podzimní (Chřibská) s celkovou účastí 60 členů a 32 hostů.

Uskutečnilo se všech 16 plánovaných jednodenních exkurzí, celková účast 64 členů a 237 hostů.

Besed o léčivých rostlinách a houbách „Fytoterapie“, vedených J. Rothem, se uskutečnilo 10 s celkovou účastí 213 návštěvníků.

Podzimní seminář „Vzácné houby Českého středohoří“ se konal 12. 11. v Ústí nad Labem s účastí 12 členů a 2 hostů, vedl M. Kříž.

Na začátku roku 2024 vyšlo číslo 55 časopisu Severočeskou přírodou s vročením 2023; jeho hlavním příspěvkem jsou výsledky floristického kurzu ČBS v Teplicích v roce 2021. Časopis je možno zakoupit na floristických kurzech pobočky nebo poštou, objednávky vyřizuje Č. Ondráček.

Výroční schůze:

Schůze proběhla v Ústí nad Labem v sobotu 3. 2. 2024 s účastí 43 členů a 1 hosta.

V první části schůze účastníci vyslechli přednášku J. Rottenborna „Národní parky západní části USA“ s doprovodem krásných fotografií americké přírody.

Zprávu o činnosti pobočky za rok 2023 přednesl předseda pobočky Č. Ondráček.

Zprávu pokladní podal I. Bílek, na něhož navázal zprávou o činnosti a hospodaření občanského sdružení Severočeští botanici J. Roth.

Změny ve stavu členstva a gratulaci letošním jubilantům přednesl I. Bílek. Hrneček s logem pobočky jako poděkování za zvláštní zásluhy o pobočku při této příležitosti obdržel J. Kinský.

O termínech a plánovaných místech floristických kurzů předběžně informovali Č. Ondráček a I. Bílek.

Vyhodnocení fotosoutěže 2023 vyhlásil I. Bílek.

Účastníci schůze si mohli kromě časopisu zakoupit nová i trička s logem pobočky, ta budou prodávána také na floristických kurzech pobočky. Letošní edice je ve světle modré barvě, cena 300 Kč za kus.

Po ukončení členské schůze proběhlo jednání výboru pobočky.

Hospodaření pobočky:

Příjmy pobočky za rok 2023 činily 40 971 Kč, z toho členské příspěvky 12 130 Kč, vybráno na ubytování na floristickém kurzu 8 900 Kč, prodej publikací 5 941 Kč, příspěvek ČBS a sponzorské dary 14 000 Kč.

Výdaje za totéž období činily 28 854,80 Kč, z toho platby za ubytování na floristickém kurzu 13 700 Kč, náklady na tisk publikací a triček 10 612,80 Kč, odměny a dary 1 269 Kč, poštovné a webhosting 3 273 Kč. Bilance hospodaření byla tedy v roce 2023 zisková, a to 12 116,20 Kč. Celkový stav financí pobočky k 31.12.2023 činil 112 156,42 Kč, z toho na běžném účtu u Fio banky 92 647,42 Kč a v pokladně 19 509 Kč.

Členské příspěvky:

Výše členských příspěvků zůstává 50 Kč ročně. Výbor pobočky děkuje všem členům, kteří dobrovolně přispěli na činnost pobočky částkami někdy i výrazně vyššími. Zvláštní poděkování patří J. Motejzíkovi za sponzorský dar.

Členské příspěvky lze platit nejsnadněji převodem na účet u Fio banky číslo 2700350879/2010. Aby mohla být platba ztotožněna, pokud neodchází z účtu vedeného na vaše jméno, buď použijte jako variabilní symbol své identifikační číslo, nebo do zprávy pro příjemce napište, za koho je platba provedena. Nadále je ovšem možné platit také složenkou typu C na adresu jednatele nebo osobně na výroční schůzi či floristickém kurzu. Platit lze za celou rodinu dohromady, částka bude rozpočítána na jednotlivé členy.

Volby do výboru pobočky:

Na podzim tohoto roku se uskuteční volby do výboru pobočky na období 2025-29. Volby proběhnou elektronicky prostřednictvím Formulářů Google. Všem členům pobočky komunikujícím prostřednictvím e-mailu přijde odkaz na formulář, který bude nastaven tak, že se adresa hlasujícího sice nebude zobrazovat, hlasování bude tedy anonymní, ale z každé adresy bude možné hlasovat pouze jednou, proto prosím členy z rodin, kde je více členů pobočky, ale všichni komunikují pomocí adresy jednoho z nich, aby poslali jednateli svoji vlastní adresu, pokud ji mají. Před hlasováním dostanou všichni ještě e-mail s upozorněním na termín rozeslání odkazu na hlasovací formulář a návodem na práci s ním. Zbývající členové pobočky, kteří nepoužívají elektronickou poštu, dostanou klasické papírové hlasovací lístky.

Internetové stránky pobočky (adresy jsou v záhlaví Zpravodaje)

Na www stránkách naleznete pozvánky na akce, někdy i včetně podrobností, které se do rozesílané pozvánky nevešly, výsledky fotosoutěže včetně všech zaslaných fotografií, naskenovaná starší čísla Severočeskou přírodou, která jsou již rozebrána, fotografie z historie pobočky a mnoho dalšího. Na facebookovém profilu pobočky se objevují aktuality, upřesnění či změny akcí pobočky a fotografie z nich, pozvánky na akce podobně zaměřených organizací nebo na akce pořádané členy mimo rámec pobočky aj. Správcem www stránek je J. Bělohoubek, facebookového profilu I. Bílek.

Výzva – nabídka:

Pokud budete mít zájem, zasílejte na adresu Č. Ondráčka fotografie rostlin (nebo údaje o výskytu rostlin), které právě vykvetly ve Vašem okolí, zajímavé nálezy, nebo rostliny, které nedokážete sami určit, popř. si nejste s určením jistí. Pokusíme se zaslané druhy určit.

Blahopřání:

V letošním roce se dožívají významného životního jubilea tito členové a členky naší pobočky:     

 J. Sekerová (85), J. Kinský, M. Lápková a B. Wagner (80), V. Mirvaldová, J. Sückerová, M. Štětinová a M. Uhrichová  (75), J. Sýkorová a I. Veldová (70), L. Hráčková, Č. Ondráček, I. Řezníčková a K. Tošnerová (65) a J. Janovský (60).

Všem našim jubilantům srdečně blahopřejeme!

 

 

Kontakt

Severočeská pobočka ČBS

Oblastní muzeum Chomutov
Palackého 86
430 01 Chomutov

www.facebook.com/spcesbotspol

+420 474 651 251

spbotspol@gmail.com