Jdi na obsah Jdi na menu
 


K chovu koburských skřivanů jsem se vrátil po 17 letech na jaře roku 2007 jsem si od chovatele Pavla Fraňka z Krusičan přivezl tři páry koburských skřivanů kapratých - skřivánčích , tři páry koburských skřivanů bezpruhých.
Jeden pár koburských skřivanů pruhových jsem získal od přitele
Miloše Dvořáka .

Do budoucna chci mít po pěti párech od každého barevného rázu .
Protože bydlím na samotě u lesa v hájence holuby pouštím na prolet pouze v odpoledních hodinách těsně před krmením.
Doufám že se mi chov koburských skřivanů bude dařit a budu se moct ze svými odchovy za určitý čas pochlubit na některé z výstav.

CHOVNÁ SEZONA 2007
BŘEZEN – SRPEN


3 páry koburských skřivanů kapratých – skřivánčích
pár.č. 1 - 5 hnízdění úspěšně odchováno 10 holoubat
pár.č. 2 - 5 hnízdění úspěšně odchováno 9 holoubat
pár.č.3 - 4 hnízdění úspěšně odchováno 1 holoubě !!!
3 páry koburských skřivanů bezpruhých
pár.č.1 - 5 hnízdění úspěšně odchováno 10 holoubat
pár.č.2 - 5 hnízdění úspěšně odchováno 5 holoubat
pár.č.3 - 2 hnízdění úspěšně odchováno 0 holoubat
1 pár koburských skřivanů pruhových
pár.č.1 - 4 hnízdění úspěšně odchováno 2 holoubata
u páru č.3 kapratých byly neoplodněné vejce,méně kvalitní pár,vyřazen z chovu..
č.2 bezpruhých neoplodněné vejce,pěkná holubice zkusím vyměnit holuba
č.3 bezpruhých neoplodněná vejce,méně kvalitní pár,vyřazen z chovu
č.1 pruhových neoplodněná vejce,méně kvalitní pár,vyřazen z chovu
Co se týče kvality exteriéru letošního odchovu po přepelichání, nejlépe se jeví koburský skřivani
kapratí i mezi bezpruhými je několik kvalitních jedinců,bohužel pruhový se nehodí k dalšímu
chovu.
Pro chovnou sezonu 2008 jsem dokoupil kvalitnější holubi (výletci 07 )a doufám,že budu mít šťastnou ruku při sestavování chovných párů.



Další informace příště.

CHOVNÁ SEZÓNA 2008

Průběh letošní zimy,nastartoval u holubů,zájem o páření už v lednu,tak jsem začátkem února začal s výběrem a pářením holubů,protože jsem měl holuby a holubice přes zimu oddělené a skoro všichni byli výletci 07 bylo jejich spáření celkem jednoduché a jenom doufám,že jsem měl šťastnou ruku při výběru párů.Nějaké holuby jsem měl z vlastního odchovu,ale převážnou část jsem získal nákupem kvalitních jedinců od chovatelů F.Kobiána,F,Koudelky ,V.Vobeckého,a J.Mareše.Po ukončení loňské chovné sezóny jsem celé chovné zařízení předělal a zbudoval dvě oddělení každé pro 10 párů holubů.Každý pár má k dispozici budník s rozměry 90 na60 cm,rozdělený na dvě hnízdiště,oddělené přepážkou,aby odrůstající holoubata nerušila znovu nasedlý rodičovský pár.K hnízdění jsem holubům předložil hnízdící misky z pálené hlíny. Páry jsem označil barevnými plastikovými kroužky a jejich budníky jsem označil tou samou barvou ,použil jsem barevná víčka od plastikových lahví.Při kroužkování holoubat dostanou holoubata také plastikové kroužky ve stejné barvě jako jejich rodiče. O každém páru i o jejich odchovech si vedu přesnou evidenci,kdy v první kolonce mám uveden původ holubů,v další pohlaví, v další č.kroužků,v další barevné označení chovného páru, v další případné bodové hodnocení,pak měsíc v kterém jsem kroužkoval holoubata,čísla jejich kroužků, v kolonce DALŠÍ eviduji co se s holubaty stalo(zda byly použity k dalšímu chovu nebo prodány,nebo skončily v kuchyni a také zde eviduji případné hrubé exteriérové vady, a nebo naopak klady odchovu a podle toho se rozhoduji zda chovný pár ponechám do další chovné

sezóny a nebo ho přepářím a nebo vyřadím z chovu,v poslední kolonce eviduji případné bodové ohodnocení pokud holoubě zůstane v chovu a zůčastní se v dospělosti některé z výstav.Tato evidence mě pak bude pomáhat v dalších letech,budu mít přehled o původu holubů,aby nedocházelo k příbuzenské plemenitbě,a budu mít přehled o kvalitě odchovů od každého páru.

 

Koburský skřivan

Pohlaví

č.kroužku

Barev. Označení

Bodové

Měsíc

č.kroužků

další

Bodové

skřívánčí

 

 

chov. páru

ohodnocení

kroužkování

 

 

ohodnocení

původ

 

 

 

 

holoubat

 

 

 

Holas

1/0

S001/07

červený

94.b

3/08

S010/08

 

 

Holas

0/1

S002/07

červený

93.b

3/08

S011/08

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Pro letošní chovnou sezónu mám 20 párů holubů,6 párů koburských skřivanů skřivánčích, 7 párů koburských skřivanů pruhových a 7 párů koburských skřivanů bezpruhých. Holuby jsem hned při páření začal krmit kvalitní směsí kukuřice,hrachu,pelušky,slunečnice, pšenice,ječmene a prosa,krmím dvakrát denně,denně předkládám čistou vodu,jednou týdně s přísadou Acodimidu a podruhé s přísadou česnekového extraktu Knoblamin-H

předkládám vitamíny Vispumin a Belvidin a kvalitní grity. Pro odstavená holubata jsem zbudoval samostatné oddělení pro výletky,kde se je budu snažit vydatně krmit s dostatkem vitamínů a kvalitního gritu a nebudou pronásledovány a rušeny dospělými holuby. Jednou týdně čistím celé chovatelské zařízení,preventivně vakcinuji,proti všem známým chorobám a nákazám holubů,postupuju dle sestaveného plánu mého veterináře. Chci se zaměřit na kvalitní výběr výletků a u viditelných hrubých vad v postavě v kresbě a hlavně při špatně složeném ocase,tyto vyřazovat z dalšího chovu(skončí v kuchyni).

Takže doufám, že se mě bude v chovné sezóně 2008 dařit a v prosinci se budu moct na speciálce

Klubu chovatelů koburských skřivanů a římanů pochlubit svými odchovy.


Výsledky chovné sezony 2008

a příprava chovné sezony 2009.

Chovnou sezonu jsem začal v březnu a ukončil koncem srpna,kdy v září už jsem nenechal žádný pár nasednout.Měl jsem 20 párů holubů z toho 6 párů koburských skřivanů skřivánčích,7 párů pruhových a 7 párů bezpruhých.Po celou chovnou sezonu jsem neměl u holubů žádné zdravotní problémy a i s odchovem jsem byl velmi spokojen,páry měly ještě na hnízdě neopeřená holoubata a už znovu nasedaly,jediný problém jsem měl,když mě náhodou vypadlo z budníku ještě nevyspělé holoubě a snažilo se schovat v přízemním budníku,holuby z těchto přízemních budníků některá holoubata uklovaly.V chovné sezoně 2009 tyto přízemní budníky zruším. Z výslešdkem chovné sezony 2008 mohu být spokojen,potvrdilo se to,že koburský skřivan je opravdu vysoce plodný holub a od 20 párů jsem odchoval 112 holoubat. Po kvalitativním výběru jsem nechal vylétnot 70 holoubat (ostatní skončily v kuchyni). Z většiny se po přepelichání stali opravdu kvalitní jedinci,typický představitelé  oburských skřivanů,což ukazují i výsledky z výstav. Vystavil jsem celkem 36 holubů na třech výstavách.

V řijnu v Podbořanech 12 holubů

koburský skřivan skřivánčí 1/0 -94.b,1/0-94.b,0/1-93.b,0/1-92.b

koburský skřivan pruhový 1/0-94.b,1/0-94.b,0/1-94.b,0/1-92.b

 

koburský skřivan bezpruhý1/0-95.bČC,1/0-95.b,0/1-94.b,0/1-94

V listopadu v Žatci jiných 12 holubů-

koburský skřivan skřivánčí1/0-94.b,1/0-94.b,0/1-93.b,0/1-92.b

 

 koburský skřivan pruhový 1/0-94.b,1/0-93.b,0/1-93b,0/1-92.b

 koburský skřivan  bezpuhý 1/0-94.b,1/0-94.b,0/1-93.b,0/1-93.b

6 – 7.12.08 na speciální výstavě Klubu chovatelů koburských skřivanů a římanů

ve Velkých Pavlovicích jsem vystavoval zase jiných 12 holubů:

koburský skřivan skřivánčí1/0-94.b,1/0-94.b,0/1-93.b,0/1-92.b

 koburský skřivan pruhový1/0-95.bČC,1/0-95.b,0/1-95.b,0/1-92

 koburský skřivan bezpruhý1/0-94.b,1/0-94.b,0/1-92.b,0/1-90.b,(srážka 4.b za křivou prsní kost ! )


Dosažené výsledky z výstav svědčí o tom,že se mě podařilo nákupem kvalitních holubů od př.V.Vobeckého,F.Kobiána,K.Koudelky a J.Mareše dostat se na dobrou úroveň chovu. Jen mě trochu mrzí malý zájem chovatelů o chov koburských skřivanů,i když se snažím nabízet a pravidelně inzeruji,stále mě zůstává na holubníku 30 kvalitních výletků,je mě líto je zabít !!! Do chovné sezony 2009 budu mít 5 párů koburských skřivanů skřivánčích,8 párů pruhových a 5 párů bezpruhých.Chov jsem doplnil o 1/0 koburského skřivana skřivánčího 95.b od př.R:Přikryla,1/0 koburského skřivana skřivánčího 94.b od př.J.Fialy a od německého chovateleWagnera jsem přivezl 0/1 koburského skřivana skřivánčího,dále o1/0 koburského skřivana pruhového 94.b a o jeho setru 94.b od př.R.Přikryla( jedná se o potomky po holubovi dovezeného z Německa ). A ještě jsem získal koburského skřivana bezpruhého 1/0-94.b od př.J.Mareše. A z Německa jsem od chovatele Spreitzera přivezl pár koburských skřivanů bezpruhých. V chovné sezoně 2009 se ještě více zaměřím na kvalitu odchovu,abych znovu dosáhl dobrého hodnocení na výstavách a především na speciální výstavě Klubu chovatelů koburských skřivanů a římanů 23 – 24.1.2010 ve Velkých Pavlovicích.

______________________________________________________________

Výsledky chovné sezóny 2009

a příprava chovné sezóny 2010.

Chovnou sezónu 2009 jsem začal na začátku března,kdy jsem napářil chovné páry dle připraveného chovného plánu,(holuby a holubice mám přes zimu oddělené).Měl jsem připraveno 18 párů z toho 5 párů koburských skřivanů kapratých,8 párů pruhových a 5 párů bezpruhých.Chovné páry většinou do půlky března nasedly a pak ještě když byly na hnízdě sotva opeřená holoubata páry nasedaly znova a znova,chovnou sezónu jsem ukončil postupně koncem srpna a na začátku září.A chovné páry jsem znovu rozdělil,dle pohlaví.

S výsledkem chovné sezóny mohu být opravdu velice spokojen,žádné zdravotní problémy a úhyny,odchoval jsem od 18 párů 124 holoubat,z toho jsem jich 80 nechal vylétnout a zbytek skončil v kuchyni.Při kvalitativním výběru jsem se snažil nenechávat vylétnout holoubata,která vykazovala určité hrubé vady. U kapratých, to byl většinou široký ocas s náznakem na dělení,slitá skřivánčí kresba,drobná postava.U pruhových, nedokonalý pruh,špatně složený ocas,hodně světlé konce letek,drobná postava.U bezpruhých hodně světlé konce letek,špatně složený ocas,drobná postava.U koburského skřivana ,aby se zhodnotila jeho kvalita,je potřeba počkat až na přepeření,pak se teprve rozpoznají opravdu kvalitní jedinci.A tak z většiny se po přepelichání stali typický představitelé koburských skřivanů.Co dokazují dosažené výsledky z výstav,kdy jsem vystavoval vždy jiné holuby.

1.5.2009 Podbořany( odchov 08 )koburský skřivan kapratý 1/0 94.b,pruhový 1/0 94.b, bezpruhý 1/0 94.b.  

23.-24.10.09 v Litoměřicích na České výstavě drobného zvířectva:(odchov 09)

koburský skřivan kapratý 1/0 93.b,1/0 94.b,0/1 93.b,0/1 94.b.

koburský skřivan pruhový 1/0 94.b,1/0 93.b,0/1 93.b,0/1 95.b.

koburský skřivan bezpruhý 1/0 94.b,1/0 95.b,0/1 94.b,0/1 94.b.

28.10.09 v Podbořanech:(odchov 09)

koburský skřivan kapratý 1/0 93.b,1/0 94.b,0/1 95.b ČC,0/1 93.b.

koburský skřivan pruhový 1/0 94.b,1/0 93.b,0/1 94.b,0/1 94.b.

koburský skřivan bezpruhý 1/0 94.b,1/0 94.b,0/1 94.b,0/1 94.b.

23.-24.1.2010 Speciální výstava klubu chovatelů koburských skřivanů a římanů ve Velkých Pavlovicích:(odchov 09)

koburský skřivan kapratý 1/0 93.b,1/0 94.b,0/1 95.b,0/1 94.b.

koburský skřivan pruhový 1/0 95.b ČC,1/0 94.b,0/1 94.b,0/1 94.b.

Koburský skřivan bezpruhý 1/0 94.b,1/0 93.b,0/1 94.b,0/1 94.b.

Dosažené výsledky svědčí o tom, že se mě daří zkvalitňovat svůj chov koburských skřivanů.Do chovné sezóny 2010 mám připravených 18 párů,po 6 párech od každého barevného rázu.Chov jsem posílil o 1/0 kapratého 94.b od př.Koudelky,1/0 kapratého

94.b od př.Přikryla,1/0 pruhového 95.b od př.Mareše,0/1 pruhové 94.b od př.Mareše, 0/1 94.b bezpruhé od př.Diviše.Z Německa jsem přivezl 1 pár kapratých(ch.Wágner) 1pár pruhových a jeden pár bezpruhých(ch.Spitzer).V chovné sezóně se ještě víc za měřím na kvalitu výletků,abych znovu dosáhl dobrých výsledků na výstavách.