Rychlá bábovka Hudyna
1 tekutá smetana na šlehání-250ml
1/2 litr hladké mouky
1/4 l cukru
4 žloutky
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
2 polévkové lžíce rumu
3 PL mléka( vody)
1 PL citronové šťávy
sníh z bílků
kakao-pokud chceme mít mramorovanou
rozinky, vlašské ořechy
Do mísy odměříme všechny sypké přísady mimo prášku do peč.- promícháme.
Přidáme 4 žloutky, mléko, rum, citr. šťávu, tekutou šlehačku - promícháme.
Přisypeme dle chuti rozinky, ořechy...
Ušleháme tuhý sníh z bílků se špetkou soli - přidáme do mísy-přisypeme prášek do pečiva- lehce promícháme aby se vše spojilo. Neděláme rychlé pohyby, aby sníh moc nezvodnatěl.
Bábovkovou formu vymažeme olejem, vysypeme strouhaným kokosem a nandáme těsto.
Když chceme kakaové mramorování, necháme na dně mísy pár lžic těsta a do něho rozmícháme kakao dle chuti. Obarvené těsto dáme až nahoru kolem dokola a stěrkou jej zatlačíme dovnitř do těsta-pootočíme a zase zatlačíme do těsta- a tak kolem dokola celé bábovky.. Na řezu to udělá potom kresbu.
Pečeme mírně při nižší teplotě asi 45 minut.
Zda je upečeno i uvnitř zkusíme vpíchnutím špejlí doprostřed bábovky. Když ji vatahneme a je na špejli nalepené mokré těsto, chce ještě chvíli. Pokud ji vytahneme a je čistá je hotovo.
Hlídáme správnou chvíli pro vyndání z trouby. Nesušíme ji dlouho, aby byla vláčná a vlhká!
Formu překlopíme na mřížku, nebo na prkýnko a jestli nejde bábovka ven, nožem opatrně uvolňujeme od formy lehce vpichujeme jak hluboko to jde. Potom znovu překlopíme a dáme na formu utěrku namočenou do studené vody a necháme chvíli působit. Mělo by to pomoci. Nedáváme do formy velké rány rukou, jinak se nám bábovka potrhá na kusy.
Vyklopenou pocukrujeme.