Jdi na obsah Jdi na menu
 


Toxické kovy a odstranění kovů z organismu

5. 8. 2016

Kovy jsou látky, které provázejí lidstvo po celou dobu existence, tedy od počátku až do současnosti. Kovy jsou součástí země, bez přítomnosti kovů by nevzniknul život. Kovy rozlišujeme na alkalické, kovy alkalických zemin, přechodné kovy, ušlechtilé, kovy skupin železa, platinové kovy, Lanthanoidy, aktinoidy. Kovy se vyskytují v přírodě ve formě oxidů, sulfidů a vzácných mincovních kovů. Kovy se hojně využívají v průmyslu pro jejich dobré fyzikální vlastnosti a dobrou zpracovatelnost.

Množství těžkých kovů v organismu se dá změřit laboratorně z moči, slin, mateřského mléka a vlasů uvolněných z hlubokých tkání. Kovy se v lidském organismu shromažďují na místech, která jsou pro napojení metabolických iontů naprogramovaná. Každý nedostatek minerálů umožňuje toxickým kovům napojit se na volné vazby. Dostatečný přísun minerálních látek je předpokladem pro všechny pokusy o detoxikaci (selen, zinek, mangan, germanium, molybden a další). Přísunem minerálů může tělo začít odstraňovat toxiny. Elektrolyty (natrium, kalcium, kalium, magnezium) pomáhají při transportu toxického odpadu přes mezibuněčný prostor směrem k lymfatickým a venózním cévám. Pro představu, jaký vliv má nedostatek minerálů na ukládání kovů je dobré vědět, že:

• Pb/olovo nahrazuje Ca/vápník v kostech

• Cd/kadmium nahrazuje Zn/zinek v enzymech

• Ni/nikl nahrazuje Mg/hořčík a Co/měď

• As/arzen nahrazuje P/fosfor

Také nedostatek lipidů (složených z mastných kyselin), které tvoří 60-80% našeho centrálního nervového systému, způsobuje náchylnost nervového systému pro vazby s kovy rozpustnými v tucích, např. metylrtuti, jako neviditelné výpary bez zápachu, které se uvolňují např. z amalgánových blomb.

Nedostatek tekutin může vést k zanesení ledvin těžkými kovy, tím dojde k otoku bazální membrány a ledviny ztrácí schopnost odfiltrovat toxiny.

Jak se intoxikace těžkými kovy projevuje:
- dyslexie, hyperaktivita, bolesti či motání hlavy, chronická únava, bolesti zad, kloubů, svalů, křeče, artróza, deprese, špatná funkce lymfatického systému, špatná hydratace buněk, zadržování tekutin v těle, bolesti ledvin, přibírání na váze, nedostatečné dýchání, pocit tlaku na plicích, neurologické potíže, brnění v končetinách, porucha paměti a myšlení - skleróza, degenerace mozku - Alzheimerova a Parkinsonova choroba, zamlžené vidění, tiky, ztráta čichu a chuti, špatné vyprazdňování, průjem, potíže s trávením, padání vlasů, špatná funkce jater, cysty, rakovinné nádory

Pro lidský organismus se může jakýkoliv kov stát toxickým, ať je to olovo, rtuť, kadmium, nebo kovy, se kterými se nesetkávám až tak často - mangan, molybden, nikl, chróm a další.

Nejčastěji se v těle usazuje rtuť, olovo, kadmium, stříbro, zlato a hliník, ovšem myslet si, že ostatní přítomnost ostatních kovů v těle nám neublíží je pošetilé. Prokázání vlivu kovu, jako příčinu onemocnění je velmi složité, musí dojít první k výraznému nahromadění škodlivých toxinů v nějaké tkáni, než dojde k jejímu poškození. Těžké kovy vstupují do organismu velmi nenápadně a je prakticky nemožné se tomu vyhnout. Kovy vstupují do lidského organismu stravou, pitím, dýcháním a přes kůži.

Je důležité si uvědomit, že ne všechny kovy tělu škodí, jsou kovy, které jsou pro náš organismus nezbytné a patří mezi ně:

Železo - snižuje únavu a vyčerpanost, obnovuje napětí kůže, snižuje bolest. Nedostatek způsobuje anémii.

Potraviny bohaté na železo - hovězí a jehněčí maso, tuňák, krabí maso, sardinky, cereálie, otruby, sezamová semínka.

• Zinek - zajišťuje správný růst u dětí, podporuje imunitní systém a hojení ran, napomáhá uvolňování inzulínu, je důležitý pro dobrý zrak a čich. Pomáhá tělu zbavovat ho škodlivých kovů, jako je olovo a kadmium. Nedostatek zinku může způsobit lámavost a třepení nehtů, vlasů, jejich pomalý růst, oslabený zrak a čich, ztráta chuti k jídlu, suchá kůže, časté infekce a tvorba ekzémů.

Potraviny bohaté na zinek - pšeničné klíčky, dýňová semínka, telecí játra, sardinky v oleji, ústřice

• Měď - usnadňuje v těle určité pochody: ovlivňuje množství bílkovin potřebných pro růst a správné fungování nervů, měď je důležitá pro tvorbu aminokyseliny tyrosinu (barva vlasů a kůže). Nedostatek mědi způsobuje změnu barvy kůže a vlasů, únavu, chudokrevnost, pomalý růst a nechutenství u miminek, oslabení imunity.

Potraviny bohaté na měď - ústřice, humři, krabi, ale i arašídy, ořechy, houby, celozrnný chléb a sušené švestky.

• Chrom - reguluje množství cukru v krvi a ovlivňuje množství cholesterolu. Chrom ocení hlavně lidé, kteří se snaží zhubnout, protože potlačuje chuť na sladké. Abyste dosáhli touženého účinku na snížení chuti na sladké, je dobré vědět, že pokud si koupíte chrom ve formě potravinového doplňku pro denní užívání, jeho nástup je velmi pomalý, první účinky se zpravidla začnou objevovat až po měsíci, bohužel to je doba, kdy lidé příjem chromu ukončí s tím, že nepůsobí tak jak by si přáli. Proto vytrvalost se určitě vyplatí.

Potraviny bohaté na chrom - maso, fazole, hrách, ořechy, arašídy, celozrnné obiloviny a pivovarské kvasnice. Nedostatek chromu způsobuje ospalost, chuť na sladké, žízeň, pocity častého hladu, zvýšené množství tuku v krvi, podrážděnost.

Pokud jste se rozhodli, že byste rádi snížili množství kovů ve svém organismu, je důležité vědět, že kovy se z těla odstraňují velmi složitě a zdlouhavě. Odkovovací kůra bylinkama by měla trvat minimálně 3 měsíce. Zjistit vylučování kovů z těla je možné laboratorně přes vlasy, vlas vyroste za měsíc o 1-1,5 cm a v této době, v tzv. odrostech se dá změřit množství vylučovaných kovů a to tak, že obsah kovů v odrostech je vysoký. Dále je možné obsah kovů v těle změřit vyšetřením krve. Velmi známá a účinná metoda odkovení organismu se nám nabízí odkovení přístrojem Super Ravo Zapper. Mezi osvědčené bylinky patří kombinace koriandru, medvědího česneku a chlorelly. Všechny tyto bylinky musí být užívané současně, jinak z těla neodejde nic. Také byste si měli dát pozor na původ chlorelly a pokud si kupujete chlorellu, na které není napsána oblast původu či pěstování, jedná se zřejmě o chlorellu původem z Číny a takový doplněk stravy nás sice může zlákat výhodnější cenou, bohužel pro náš účel zbavení těla od toxických kovů bude velmi nevhodným doplňkem. Pěstování chlorelly v Číně je velmi toxické, plné pesticidů a dalších jedů z nezdravého prostředí ve kterém se pěstuje, smogem počínaje. Pokud bychom chtěli kvalitní chlorellu, měla by mít certifikát IASC, která nám zaručí, že byla vypěstována v ekologickém zemědělství.

Běžné potraviny, které nás zbavují kovů:

potraviny s obsahem pektinu - jablko, banán, hroznové víno, dřeň z citrusů, zelí, mrkev, červená řepa
 

zílí nás zbavuje těžkých kovůzelí nás zbavuje těžkých kovů

 

Koriandr - odstraňuje převážně rtuť, hliník a olovo. Tato bylinka má schopnost projít přes mozkovou buněčnou bariéru a odstranit rtuť i z mozku. Koriandr společně s chlorelou se doporučuje při léčbě autismu. Kromě toho má koriandr i protizánětlivé vlastnosti, povzbuzuje činnost žaludku a trávení, snižuje horečku, má protivirové a antibakteriální účinky, léčí anémii, nespavost, podporuje oběhový systém a srdce, je dobrou prevencí proti rakovině, posiluje imunitní systém, léčí afty, alergie, mykózy, ekzémy.

chlorella

petržel - odstraňuje rtuť z těla

potraviny s vysokým obsahem síry - cibule, česnek, květák, růžičková kapusta, brokolice, zelí, vejce, med, konopná semínko, ptačinec. Síra dokáže z těla odstraňovat olovo.

 

česnek a cibule také dobře odvádějí těžké kovy z tělačesnek a cibule také dobře odvádějí těžké kovy z těla

 

Kyselina Alfa-lipoová - odstraňuje také těžké kovy z organismu. Najdeme ji např. ve špenátu, hrášku, růžičkové kapustě, kořenové zelenině, rýžových otrubách, olivách.

Michaela Baumanová

Zdroj foto: ISIFA

 

http://www.medicin.cz/organismus/toxicke-kovy-a-odstraneni-kovu-z-organismu