Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč a jak být vegan

18. 10. 2012

 Být vegan

Proč, co a jak

Lidé se zajímají o veganství z mnoha důvodů. Je to například snaha o omezení utrpení, pomoc životnímu prostředí nebo zlepšení zdraví.

Ať už vás veganství zaujalo z jakéhokoliv důvodu, vaše rozhodnutí a váš příklad jsou to nejdůležitější, co můžete udělat, abyste pomohli změnit svět k lepšímu. Nekupováním masa, vajec a mléčných výrobků každý jednotlivec vyjadřuje svůj ne

souhlas s krutostí ke zvířatům, zahajuje ekonomický bojkot, podporuje výrobu neživočišných produktů a udržitelnější praktiky v zemědělství. Tato rozhodnutí a poselství, které předávají ostatním, pomáhají dělat společnost lidštější.

Jak řekl Martin Luther King ml., ,,Vždy je pravý čas jednat správně."

Dvě otázky

S tolika důvody proč se stát veganem není překvapující, že existuje mnoho pohledů na to, co vlastně veganství znamená. Krom nekupování výrobků, kvůli kterým jsou zvířata chována a zabíjena, má každý člověk na veganství odlišný názor. Každý jde svou vlastní cestou.

Když už jste se jednou rozhodli postavit se proti velkochovům a průmyslovým jatkám, budete nuceni se vypořádat se skupinou nových otázek. Dvě obzvláště těžké jsou:
Co přesně znamená vegan?
Jak bych se měl(a) chovat k lidem, kteří nejsou vegani?

Nedosažitelná čistota

V momentě, kdy si poprvé uvědomíte realitu dnešního chovu zvířat, byste mohli cítit povinnost se důsledně vyhýbat každému výrobku spojenému s utrpením zvířat. Bohužel, takováto dokonalá čistota ve spotřebě člověka není možná. Všude kolem nás jsou věci nějakým způsobem spojené s vykořisťováním zvířat: organické potraviny (jako hnojivo se používá hnůj), bavlna (živočišné produkty při procesech bělení), kola (živočišný tuk se používá k vulkanizaci pneumatik), knihy (kopyta a kosti ve vazačském lepidle), silnice a budovy (živočišné produkty užívané na ošetřování betonu), voda (testovaná živočišnými produkty, často filtrovaná přes kostní uhlí) atd. Dokonce i mnoho veganských potravin mé na svědomí zabíjení některých zvířat během pěstování a sklizně.

Stanovisko Vegan Outreach: Přístup založený na výsledku

Věříme, že definování veganství jako vyhýbání se určité skupině ,,špatných" složek v jídle není nejlepší způsob, jak dosáhnout nějakých výsledků. Při bližším pohledu, jakákoliv definice veganů založená na bojkotu všech živočišných přísad se nakonec zvrhne do nesmyslností. To je důvodem, proč zdůrazňujeme, že podstatou veganství je pracovat na ukončení krutosti ke zvířatům.

Snaha o konec trápení zvířat je jasná motivace snadno srozumitelná ostatním. Když mluvíme o veganství, připouštíme, že ne vždy existují jasné odpovědi a snažíme se vysvětlit, že nejde o to zvolit ,,dobře" nebo ,,špatně" v každé situaci. Tento praktický na cíl orientovaný přístup ukazuje, že být vegan je aktivní a smysluplný prostředek, kterým zlepšujeme svět.

Přestože všechna stanoviska veganů zahrnují nepodporování velkochovů a jatek, existuje mnoho situací, kdy přístup založený na výsledném efektu může pomoci zvířatům víc než na čistotě přísad založené veganství. Tak například důsledný vyznavač veganství založeného na přísadách by za žádných okolností nepoužil film (který obsahuje želatinu). A přesto kolik zvířat bylo zachráněno od obrovského utrpení díky dojmu, který vyvolaly fotky a filmy dokumentující tolik případů týrání?

Nejen to čemu se vyhýbáme

Někdo by mohl namítat, že vegani by měli vyměnit svoje současné fotoaparáty za digitální. Musíme se ale zeptat, jestli je utrácení peněz na výměnu funkčního předmětu za nový opravdu tou nejlepší cestou k zabránění krutosti ke zvířatům. (Je to to samo jako otázka kožených a vlněných věcí, které jsme koupili než jsme se stali vegany.) Nemohly by ty peníze posloužit lépe, kdyby jich bylo použito jako zdroje na šíření vegetariánství, například na tisk literatury?

Věříme, že být vegan neznamená pouze vyhýbat se seznamu výrobků. Snažíme se maximalizovat dobro, které uskutečňujeme svými rozhodnutími. Jakožto pro vegany je pro nás stejně důležité to, co děláme jako to co neděláme.

Někteří vegani i nevegani snadno nazvou ostatní pokrytci, protože se dotyční nevyhýbají některé skryté přísadě. Ale pokud je naším cílem zmírnit utrpení, není pokrytecké věřit, že vyhýbání se všem skrytým přísadám může být až příliš drahé a náročné na čas a může dělat veganství neuskutečnitelným v očích ostatních. Také bychom si měli uvědomit, že vedlejší živočišné produkty zmizí jakmile masný, vaječný a mléčný průmysl začne zanikat. Utrácet čas a energii zaměřením se na podřadné přísady spíš než na šíření vegetariánství nemusí být to nejlepší využití času.

Chování se k ostatním

Svým rozhodnutím přestat jíst zvířata nevyjadřujete pouze to, že co jste dělali dřív bylo ,,špatné". Mlčky tím říkáte své rodině, přátelům a kolegům, že jejich pokračování v jedení je špatné.

Když se vegani svěří se svými novými názory, některé rodiny a přátelé nejen odporují, ale mohou dokonce reagovat výsměchem či rozhořčením. Přidejte si k tomu, že vegani se přirozeně dívají na ,,masožravce" jako na příčinu utrpení a pak vás nepřekvapí, že někteří vegani mohou začít téměř nenávidět své okolí.

Ve snaze zmírnit a zamezit utrpení ale musíme soucit, který cítíme ke zvířatům nechat zářit skrze bolest a vztek, které v nás vzbuzuje jejich zneužívání. Nevegani musí mít možnost vážit si nás. Pokud nás shledají chladné a odsuzující, těžko v nich veganství vzbudí zájem.

Místo očekávání, že se ostatní okamžitě stanou vegany, měli bychom jim nabídnout své porozumění a dát jim čas, aby se vypořádali se svou specifickou situací. Zuřivé strhávání mostů pouze nadělá člověku nové nepřátele a posiluje stereotyp vykreslující vegany jako izolované nepřátelské mizantropy. Dokud budete respektovat názory a volbu ostatních, váš dobrý příklad spolu s informacemi, které poskytujete bude nakonec to nejlepší pro zvířata.

Přestože některé informace týkající se vegetariánství jsou zastaralé nebo zcestné, existuje spousta kvalitních zdrojů, které vám mohou pomoci při vzdělávání se v těchto věcech. Nemusíme ale být chodící encyklopedie. Nejjednodušší důvody pro veganství bývají nejmocnější: ,,Vím, že nechci trpět a tak nechci způsobovat utrpení ostatním."

Být vegan

Nejdůležitější nástroj, který máme v naší snaze zabránit krutosti ke zvířatům je náš pozitivní, upřímný a rozumný příklad. Podíváme-li se na dlouhodobé změny ve společnosti, přijdeme na to, že každý z nás svým příkladem, jednáním a postojem - celým svým bytím - mění svět. Kdybychom byli schopni zaměřit veškerou svou energii na porozumění a výzkum spíš než na vztek, svět by byl znatelně lepší. Žít čestně a soucitně jako vegan je prohloubení života, je to prostředek k naplnění a radosti. Tyto pozitivní stránky veganství jsou to, co sami musíme přijmout a předávat ostatním.

Z anglického webu www.veganoutreach.com přeložila Ivana Uhýrková.
Uvedená fakta nemusí plně odrážet stav v České republice.

http://vegan.web-stranky.cz/redakce/Proc-byt-vegan-P90.html