Jdi na obsah Jdi na menu
 


osobní rozvoj- články

29. 10. 2016

Osho: Co dělat, když cítíte zlost

 

Když máte zlost, kněz vám řekne že se nemáte rozčilovat, protože to není správné. A co uděláte? Můžete zlost potlačit, udusit ji, doslova ji spolknout, ale pak pronikne dovnitř, do celého systému. Spolknete zlost a udělají se vám žaludeční vředy a dříve či později budete mít rakovinu. Spolknete zlost a tím vzniknou tisíce problémů, protože zlost je jako jed. Ale co naděláte? Je-li zlost špatná, musíte ji spolknout.

Já ale neříkám, že je zlost špatná. Říkám, že je čirou a krásnou energií.

Osho a řeka

„Jakmile pocítíte zlost, vnímejte ji vědomě a zjistíte, že se stane skutečný zázrak.“ ~ Osho

Když se ve vás zlost probudí, pozorujte ji a budete žasnout, co se začne dít. Bude to možná největší překvapení ve vašem životě, protože díky bdělé pozornosti náhle sama zmizí.

Transformuje se. Změní se v čirou energii, stane se z ní soucítění, odpuštění, láska. Nemusíte nic potlačovat, takže nejste zatíženi jedem.

Už se nerozčilujete a nikomu neubližujete. Jste oba zachráněni, jak vy, tak objekt vaší zlosti. Předtím jste trpěli buď vy, nebo ten druhý.

Chci tím říct, že není nutné aby kdokoliv trpěl. Stačí, abyste byli vnímaví a vědomě pozorovali. Jakmile se dostaví zlost, bdělá pozornost ji pozře. Bdělá pozornost je zlatý klíč.

Prostě se snažte pochopit, co se děje, odkud zlost vychází, kde má kořeny, jak se objevila, jak funguje, jakou má nad vámi moc, jak vás dohání k šílenství. Předtím jste měli zlost a máte ji i teď, ale přibylo k ní cosi nového, prvek pochopení – pak se její kvalita změní.

Postupně zjišťujete, že čím víc chápete, co je zlost, tím méně se zlobíte. A když ji pochopíte úplně, zmizí. Pochopení je jako teplo. Jakmile dosáhne určitého bodu, voda se vypaří.

„Je velmi důležité, aby každý kdo hledá upřímně pravdu, měl na paměti, že od svých věcí nemá utíkat, ale má je poznávat.“ ~ Osho

Do svého nitra vstupujte bez předsudků a zjistíte, co je zlost. Umožníte ji, ať vám sama odhalí, co vlastně je. Nevycházejte z žádných předpokladů. Jakmile odhalíte zlost v její úplné nahotě, v její naprosté ošklivosti, a poznáte její spalující oheň a vražedný jed, náhle zjistíte, že jste se od ní oprostili. Zlost zmizela.

A proč se na vás lidé zlobí? Ve skutečnosti se na vás nezlobí, ale bojí se vás. Strach lidi uzavírá. Jejich zlost je v podstatě strach naruby. Pouze člověk plný strachu dokáže rychle vzplát hněvem. Kdyby se nerozčílil, okamžitě byste poznali, že se bojí. Zlost je zástěrka. Když se rozčílí, snaží se vás zastrašit. Než si uvědomíte, že má strach, začnete se sami bát. Chápete tu sprostou psychologii?

Nechce abyste věděli, že se bojí. A tak se snaží vyvolat ve vás strach, protože jen tak bude v klidu. Bojíte se a on už se nebojí – nemusí mít strach z toho, kdo má strach.

„Lidé se snaží oklamat zlostí sami sebe.“ ~ Osho

A kdykoliv se bojíte a zlobíte vy, snažíte se stejně tak skrýt strach za zlostí, protože strach by vás odhalil. Zlost kolem vás vytváří oponu, za níž se můžete schovat. Pamatujte si, že zlost je vždy strach postavený na hlavu.

z knihy Osho ~ Emoce

https://www.seberizeni.cz/

----------------------------------------------------------------------------

Eckhart Tolle: Souvislost s tím, co se nám děje

 

uvědomělá žena u vodyToto nebude nikdy dostatečně-krát zopakováno a promyšleno:

Existuje souvislost mezi vaším stavem vědomí a tím, co se vám děje. Není to ani tolik osud nebo předurčení. To si lidé jen myslí.

Váš život je určen tím, jak reagujete na to, co se děje. A to, co se děje dále, je určeno tím, jak reagujete nebo odpovídáte na to, co se děje teď.

Takže stane-li se něco na první pohled špatného, něco se nedaří, a je-li vaše reakce negativní, přitahujete další negativní věc. Jestliže je ale vaší reakcí odpověď: „Fajn, takhle to tedy je… a teď se s tím vypořádám“, další věc bude odrážet tento stav vědomí.

Celý život mnoha lidí je chycen v proudu stejných nepříjemných věcí, které se jim dějí opakovaně. Protože si neuvědomují, že v jakémkoliv momentu na ně čeká v jejich životě svoboda v tom, že mohou reagovat jinak na to, co se děje.

Vaše reakce v přítomnosti určuje budoucnost. Ne to, co se vám stalo. Vaše reakce „teď“ předurčuje další moment. A to je způsob, jak můžeme měnit svůj život ~ raději, než být chyceni ve špatné karmě na hodně dlouhou dobu.

Je to velice snadné, ale vyžaduje to pozornost.

~ Eckhart Tolle

------------------------------------------------------------

8 nejdůležitějších myšlenek z knihy Čtyři dohody

 

Nadčasová kniha Čtyři dohody od mexického spisovatele Dona Miguela Ruize už několik let inspiruje miliony čtenářů po celém světě. V České republice se povědomí o tomto díle rozšířilo především zásluhou Jaroslava Duška.

Čtyři dohody kniha

Pojďme si shrnout nejdůležitější poselství z této knihy v osmi myšlenkách:

Dohoda první: Nehřešte slovem

1. Veškerá vaše magická moc se opírá o slovo. Pokaždé, když vyslovíte svůj názor, jako byste pronášeli magické formule. Slovem můžete druhého člověka zaklít, nebo ho ze zakletí vysvobodit. Slovo představuje tvůrčí sílu. Je to dar.

2. Slovo může stvořit ten nejkrásnější sen, anebo vše kolem zničit. Nehřešíte-li slovem, šíříte kolem sebe krásu a lásku, vytváříte nebe na zemi.

Dohoda druhá: Neberte si nic osobně

3. Ať už si lidé myslí cokoli, cokoli dělají nebo říkají, neberte si to osobně. Názory druhých odpovídají tomu, čemu tito lidé věří, a proto ať si o vás myslí cokoli, ve skutečnosti se vás to netýká. Vždy to vypovídá jen a jen o nich.

4. Berete-li  si věci osobně, stáváte se snadnou kořistí dravců. Nachytají vás na jednu malou poznámku a pak už vás napouštějí jedem, jak se jim zachce. Vzepřete se jedu.

Dohoda třetí: Nevytvářejte si žádné domněnky

5. Snad vůbec nejčastějším lidským předsudkem je domněnka, že ostatní chápou život stejně jako vy. Předpokládáte, že druzí uvažuji jako vy, cítí totéž co vy, soudí stejně jako vy, chybují stejně jako vy. Bojíte se být sami sebou, protože se domníváte, že vás ostatní budou soudit, smát se vám, zneužívat vás a obviňovat, tak jako to děláte vy sami.

6. Všechen smutek a drama, které jste doposud prožili, pramenily z vašich domněnek a z vaší vztahovačnosti. Na těchto principech je založen celý svět, ve kterém jedni ovládají druhé. Zamyslete se nad tím.

Dohoda čtvrtá: Vždy dělejte vše, jak nejlépe dovedete

7. Dělejte vše co nejlépe proto, že vás to těší, ne proto, že očekáváte odměnu. Nezištné skutky vám přinesou radost a nečekaná odměna může překonat vaše představy.

8. Budete-li znovu a znovu dělat vše co nejlépe, stanete se mistry osobní transformace. Vaše návyky hřešit slovem, brát si věci osobně a vytvářet si neustále nějaké domněnky se budou projevovat čím dál vzácněji až nad vámi úplně ztratí svou moc.

-----------------------------

5 rad, jak být šťastným člověkem

 

V dnešní době většina lidí hledá univerzální návod, jak být šťastným. Co mají podstoupit, aby skutečně prožívali pocity naplnění. Zde jsou ověřené rady, jak tohoto blaženého pocitu štěstí a vnitřní rovnováhy dosáhnout.

šťastná dívka

1. Přestaňte se neustále s někým srovnávat

Je to tak jednoduché, přitom pro většinu populace tak těžké. Každý den sledujeme uměle vytvořené reklamy, jež nám podstrkávají nesmyslné ideály dokonalosti. Šťastná rodinka, dokonalý muž, dokonalá žena a samozřejmě, jak jinak, mají dokonalé a úžasné děti.

Uvědomme si ale prosím jediné, je to klam. Je to pouze marketingový tah. Žádná dokonalost neexistuje! Proč chcete mít dokonalou váhu, jako vyfocená „modelka“ v časopise? Modelka, jejíž fotografie byla několik hodin upravována, aby působila skvělým dojmem?

„Jediní, originální a dokonalí jste vy sami. Takoví, jací jste. Se vším, co milujete i nesnášíte.“

2. Věřte si

„To nedokážu.“ „On to zvládne určitě lépe, protože je chytřejší.“ „Mám strach, bojím se změny, co když…“ Přiznejme si to. Nejčastější myšlenky, které nás děsí kdykoliv vstaneme. Kdykoliv chceme něco v našem životě změnit.

Jsme nespokojeni, cítíme, že nutně potřebujeme vykročit jiným směrem. Ale myšlenky tohoto typu, nás vždy k cestě za skutečnou radostí a štěstím zastaví. Přitom náš vysněný život je hned za dveřmi, stačí je jen otevřít. Stačí si věřit.

„Věřte si, jste přeci úžasní!“

3. Milujte se

Ano. Skutečně se milujte. Milujte sami sebe. Milujte vaše ruce, oči, úsměv, vaši povahu. Prostě všechno. Protože když vy sami se nebudete milovat, jak vás mohou milovat ostatní?

„Milovat sám sebe znamená být milován druhými.“

4. Vizualizujte si své sny

Posaďte se. Napište si na papír váš největší sen. Přesně jak má vypadat, kde chcete být, čím chcete být. Přesně popište, jaké má být prostředí ve kterém se nacházíte, jací lidé mají v tom okamžiku největšího blaha být. Nyní zavřete oči. Nedivte se, skutečně je zavřete.

Uvolněte se, ruce si položte na nohy, zhluboka nadýchněte. Při každém nádechu musíte cítit, jak konečky prstů přivádí do vašich rukou, a poté do celého těla, proudící energii. Zároveň žijte ve své mysli svůj sen. Důležité je, abyste ho opravdu prožívali, cítili se šťastní.

„Užívejte si tu chvíli vizualizace, kdy se ocitnete v jiné dimenzi. V dimenzi, která zanedlouho bude vaším přítomným okamžikem.“

5. Žijte svůj život

Prosím, na tento poslední bod nezapomínejte. Kdo jiný bude žít váš život, když ne vy? Kdo jiný má být za vás šťastný? Začněte skutečně žít a mějte neochvějnou víru ve vizualizaci vašich snů, která vám je přitáhne do každodenního života.

Nežijte životy ostatních lidí, které vídáte v televizi. Žijte svůj úžasný život.

„Život, který vám byl darován, abyste ho prožili v lásce a abyste ho prožili přesně takový, jaký ho chcete mít.“

---------------------

10 kroků k sebelásce

Láska k sobě je základ vnitřní spokojenosti a kvalitních vztahů. V momentě, kdy pochopíme a procítíme sebelásku, máme co nabídnout. Lásku si tím dovolíme přijímat i od ostatních a lásku můžeme i rozdávat, již máme z čeho.

krásná žena v poli

1. Zanechte veškerého kritizování

Kritizování nikdy nic nezmění. Odmítněte kritizovat sami sebe. Přijímejte sami sebe přesně takové, jací jste. Každý se mění. Když se kritizujete, jsou vaše změny negativní. Když se chválíte, vaše změny jsou pozitivní.

2. Nestrašte se

Přestaňte se terorizovat svými myšlenkami. To je příšerný život. Najděte si pro sebe symbol, při jehož představě je vám dobře (já mám žluté růže). Kdykoliv vás pak napadnou chmurné nebo děsivé myšlenky, představte si tento symbol a od něj přejděte k veselejším myšlenkám.

3. Buďte k sobě laskaví a mějte sami se sebou trpělivost

Buďte k sobě něžní. Netrapte se. Mějte se sebou při učení nových myšlenkových pochodů trpělivost. Chovejte se sami k sobě jako k milované osobě.

4. Buďte laskaví ke svým myšlenkám

Nenávist k sobě je vlastně nenávist k vlastním myšlenkám. Nezlobte se na sebe za to, že myslíte. Prostě nepříjemné myšlenky změňte.

5. Chvalte sami sebe

Kritizování podrývá vašeho ducha. Chvála duchu prospívá. Chvalte si sami sebe co nejvíc. Neváhejte se pochválit za každou maličkost.

6. Buďte sami sobě oporou

Najděte způsob, jak být sami sobě oporou. Obraťte se na své přátele a dovolte jim, ať vám pomohou. Člověk musí být silný, aby dokázal požádat o pomoc v okamžiku, kdy ji skutečně zoufale potřebuje.

7. Mějte pochopení pro své negativní postoje

Uvědomte si, že jste si je vybrali pro to, abyste uspokojili určitou potřebu. Nyní však nalézáte nové, pozitivní způsoby, jak vyhovět daným potřebám. Proto své staré negativní postoje s Láskou propusťte.

8. Pečujte o své tělo

Nechte se poučit o správné životosprávě. Jaké živiny tělo potřebuje, aby bylo v optimální kondici a dosahovalo co nejvyššího výkonu? Jaká cvičení nebo činnosti vám budou svědčit? Pečujte a starejte se o chrám své duše.

9. Pracujte se zrcadlem

Dívejte se sami sobě často do očí. Dávejte najevo rostoucí Lásku, kterou k sobě cítíte. Odpusťte si při pohledu do zrcadla. Odpusťte také svým rodičům. Alespoň jedenkrát denně si řekněte: „ Miluji Tě. Opravdu Tě miluji…“

10. Pusťte se do toho okamžitě

Nečekejte, až vám bude lépe, až zhubnete nebo dostanete novou práci. Začněte hned. Tak, jak vám to půjde nejlépe.

Louise L. Hay

----------------------------------

Nechte své ego rozplynout

Ego neustále hlídá, jestli mu nehrozí ponížení nebo jakékoliv jiné „zmenšení“. Pokud usoudí, že ano, spustí opravný mechanismus pro obnovení mentální formy „já“.

Když ho někdo začne obviňovat nebo kritizovat, čímž mu způsobí újmu, okamžitě přistoupí k obraně a začne se hájit anebo napadat jiné. Jestli ten druhý má pravdu, nebo ne, není v tu chvíli pro ego vůbec důležité. Daleko víc než na pravdě mu záleží na vlastním bezpečí. Tak funguje obrana psychologické formy „já“.

ego a jezero

Dokonce i tak běžná věc, jako když zakřičíte něco na řidiče, který vás nazval idiotem, je automatická, nevědomá reakce vašeho ega. Jednou z nejčastějších obran­ných reakcí ega je hněv, který způsobuje jeho sice dočasné, zato velmi výrazné posílení. Všechny obranné mechanismy, které ego považuje za smysluplné a potřebné, jsou ve skutečnosti zcela dys­funkční. Mezi nejhorší patří fyzické násilí a podléhání povýšeným představám.

Vědomé ponižování nebo oslabování ega bez jakékoliv násled­né snahy o jeho obnovu považuji za velmi účinné duchovní cviče­ní. Vřele vám doporučují s tím experimentovat:

Když vás například začne někdo kritizovat, obviňovat nebo vám nadávat, zkuste pro změnu, místo abyste se okamžitě začali bránit, neudě­lat nic. Dovolte mu, aby vás „ponížil“ a pozorně sledujte, jaké to ve vás vyvolá pocity.

Prvních pár vteřin vám to nejspíš bude velmi nepříjemné a budete si připadat „takhle malincí“. Pak v sobě ale objevíte nový prostor, jenž náhle jakoby ožije, a vy si uvědomíte, že jste se vlastně nijak nezmenšili, ale že naopak expandujete.

Tak můžete dojít k úžasnému uvědomění: když jste zdánlivě nějakým způsobem poníženi a dokážete na to nejen navenek, ale i vnitřně nereagovat, uvědomíte si, že jste o nic skutečného nepřišli. Tím, že jste se na určité úrovni „zmenšili“, jste na jiné naopak „vyrost­li“.

Jakmile se přestanete bránit a snažit se jakkoliv posilovat svou formu, přestanete se s ní a se svou mentální představou o ní zto­tožňovat. Tím, že ztratíte na důležitosti (z pohledu ega), vaše nitro expanduje a vytvoří prostor pro Bytí. Vaše skutečná síla, to, co jste za formou, pak začne vyzařovat skrze zeslabenou formu. Přesně o tom mluvil Ježíš, když řekl: „Popřete sami sebe,“ nebo „Nastav­te druhou tvář.“

To ovšem neznamená, že byste se měli nechat zneužívat nebo se stát obětí nevědomých lidí. Někdy si situace vyžádá, abyste něko­ho poslali „někam“ a nebrali si žádné servítky. Pokud do toho ne­zapojíte ego s jeho snahou se neustále bránit, budou mít vaše slo­va neuvěřitelnou sílu. Jestliže to bude nutné, můžete samozřejmě komukoliv říct jasné a pevné ne. Pak to bude, jak já říkám, „sku­tečné ne“, oproštěné od jakékoliv negativity.

To, co ego považuje za slabost, je ve skutečnosti jedinou pravou silou.

Až když se smíříte s tím, že nikdy nebudete slavní, že z vás ne­bude „někdo“, teprve pak se můžete spojit se silami vesmíru. To, co ego považuje za slabost, je ve skutečnosti jedinou pravou silou. Tato duchovní pravda říká pravý opak toho, čeho si cení současná společnost a podle čeho nás formuje.

V moudré knize Tao-te-ťing se píše: „Buďte širokým údolím světa…“ Tak se stanete celiství a „vše k vám přijde samo“. Většina lidí dnes touží být spíše horou.

Také Ježíš v jednom ze svých podobenství říká, „Ale jsi-li po­zván, jdi a posaď se na poslední místo; potom přijde ten, který tě pozval, a řekne ti: ,Příteli, pojď dopředu!‘ Pak budeš mít čest pře­de všemi hosty. Neboť každý, kdo se povyšuje, bude ponížen, a kdo se ponižuje, bude povýšen.“

Nesnažte se posilovat své falešné já tím, že se budete chlubit nebo předvádět. Nesnažte se vyčnívat, být výjimeční, udělat do­jem nebo na sebe přitáhnout pozornost.

To znamená, že někdy ne­musíte vyjádřit svůj názor, i když to všichni kolem zrovna dělají. Uvidíte, co to s vámi udělá.

Eckhart Tolle ~ The New Earth

---------------------------------------