Jdi na obsah Jdi na menu
 


Venkovní ubikace

Nejlépe chováme skupinu jednoho samce a více samic. Pro 4 psouny je vhodný prostor o velikosti 3m2. Je nezbytné, aby základy, nejlépe betonové sahaly do hloubky 2m. Výběh musí být zasypán těžkou jílovou půdou, ve které si psouni budou vytvářet nory.

Psouní klecObrazek

Samozřejmě i psouni potřebují mít svůj koutek, kde budou v době vaší nepřítomnosti nebo když zrovna nebudete mít čas na ně dohlížet.

Klec by měla být alespoň 60x50x80 cm, nejlépe vyhovuje víceúrovňová klec na fretky, kde je větší možnost k pohybu. Klec by měla být čištěna alespoň jednou týdně. Dovnitř dáme seno, kukuřičnou podestýlku, látku, nejvhodnější je polyesterová tabulová vata do pokrývek, ze které si psoun udělá pelíšek. Hlavně nedávejte psounům bavlněná trička, prostěradla, vatu ani nic podobného, co by mohlo pouštět vlákna!Psounův organismus totiž není schopen vylučovat cizí částice a tak by vám psoun mohl i zemřít.

Měla by obsahovat:

-domeček na spaní beze dna pro snadnější údržbu
-misku s pískem jako toaletu
-dvě nerez. nebo kameninové misky na suché krmivo a zeleninu
-pítko
-bidýlko
-kousek lana nebo hračka z provazu
-krmítko na seno
-kus dřeva na hlodání

Něco k hlodání?

Psouni musí hlodat! Jakožto hlodavcům jim rostou řezáky neustále, proto je musí obrušovat. Pokud jim neobstaráte něco vhodného a zajímavého k hlodání, mohou jim zuby přerůst a začnou se deformovat. V lepším případě si psoun vypomůže nábytkem, což samozřejmě také není vítaná varianta. Na hlodání mu dejte větve stromů, ale i mrkev, brambory, granuláty pro hlodavce nebo pár oblázků. Uspět můžete i s hračkami z tvrzené gumy, které mají běžně v chovatelských potřebách. Nezapomeňte, že budete muset přizpůsobit domácnost, tak aby se psounovi nic nestalo. Zajistěte, aby se nedostal k čistícím prostředkům, nevhodným potravinám, elektrickým spotřebičům a kabelům!!!Pozor na otevřená okna!