Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zprávy o církevní obci ze světského tisku

Unikátní obraz plačící ikony dnes přivezou i do Mladé Boleslavi!

 

25.9.2007 6:48

 

MLADÁ BOLESLAV - Odhaleno! Boleslavský deník zjistil, že obraz, který vyvolává dohady a poprask na celém světě a všude, kde se objeví, přiveze už dnes ochranka do Boleslavi!

 

 

 

Obrazek

 

 

 

Unikátní světový poklad! Obraz, který chtějí věřící na celém světě alespoň jednou za život vidět, přivezou už dnes v 17 hodin do Mladé Boleslavi. Ikona bude k vidění v kostele sv. Havla na náměstí Míru v centru města.

Obraz Přesvaté bohorodičky Panny Marie přivezli zástupci pravoslavné církve v sobotu do Prahy, kde vzbudil už na letišti doslova poprask. Před kostelem, kde byl vystaven, se utvořily mohutné několikahodinové fronty věřících. Čeká nás něco podobného i dnes v Mladé Boleslavi?

„Ano, podařilo se nám zajistit, že obraz přivezou i do Mladé Boleslavi. Je to pro nás ohromná událost,“ sdělila Boleslavskému deníku Helena Straková z mladoboleslavské pravoslavné církve.

Ikona z Ruska, jejímuž vlivu jsou přisuzována zázračná uzdravení a obrácení na víru v boha, je od soboty k vidění v Česku a poté i na Slovensku.
Návštěva vystaveného obrazu bohorodičky, z nějž podle pravoslavné církve stékají olejové i krvavé slzy, by měla pomoci všem lidem hledajícím útěchu a pomoc,“ řekl TV Nova biskup Jiří Stránský.

„Cílem není touha po senzaci nebo přesvědčovat někoho o zázraku,“ dodal.

Z událostí okolo pravoslavného obraz jde mráz po zádech. Svědci podle TV Nova tvrdí, že z obrazu vytékaly při tragédii ruské ponorky Kursk slzy, které obsahovaly živé plazma.

 

Pavel Svačina

 

Ať mám zdravé děti, přáli si věřící

27.9.2007 11:19, aktualizováno 27.9.2007 12:22

 

MLADÁ BOLESLAV - Lidé čekali přes tři hodiny až do noci. Chtěli vyslovit svá přání před „plačící ikonou“

 

 

 

Obrazek

 

Velký den pro Mladou Boleslav! Tak nazývali věřící příjezd delegace z Ruska s obrazem plačící ikony do kostela Svatého Havla v Mladé Boleslavi. Obraz Přesvaté bohorodičky Panny Marie vzbuzuje na celém světe velké emoce kvůli tomu, že z něho doslova stékají slzy. Podle věřících dokonce při tragédii ponorky Kursk v Rusu ronil obraz slzy krvavé.

Do  České republiky dorazila ikona letadlem už v sobotu a v Praze vyvolala doslova poprask. Do Mladé Boleslavi měl být obraz převezen v úterý kolem 17. hodiny. V Praze o něj byl ale takový zájem a lidé stáli tak dlouhé fronty, že se ho místním věřícím podařilo získat až o tři a půl hodiny později. Obyvatelé Mladé Boleslavi přesto na vzácnost vydrželi čekat až do noci v plném kostele. A nelitovali.

„Pro Mladou Boleslav je to velmi významný den. Nedá se to slovy popsat. To, co dnes potkalo Mladou Boleslav, bude na věky v paměti všech lidí,“ řekla v úterý například Helena Straková z pravoslavné církve v Mladé Boleslavi. Velké naděje si dělali hlavně nemocní lidé. Chtěli zdraví. Po tradiční pravoslavné motlitbě jednotlivě přistupovali k plačící ikoně, v duchu pronesli své přání a pak obraz líbali.

„Cítím se lépe. Mám v nohou krásný, lepší pocit, jako kdybych chodila,“ řekla například Kamila Botošová z Mladé Boleslavi, která se před časem zřítila ze skály na okraji krajinné oblasti Radouč.

„Přála jsem si trochu zdraví. Hrozně mě to dojalo,“ řekla Marie Jenišová z Boleslavi.

 

Pavel Svačina

 

 

zdroj: Boleslavský deník

www.boleslavsky.denik.cz

 

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Ikona obměkčení kamenných srdcí