Jdi na obsah Jdi na menu
 


O naší církevní obci

S arcipastýřským požehnáním Jeho Blaženosti metropolity Kryštofa a rozhodnutým zasedání eparchiální rady od 12. 7. 2007, byla zřízena nová pravoslavná církevní obec v Mladé Boleslavi. Na misijní činnost, k pastorační práci a získání bohoslužebných prostor, vytvoření pravoslavné církevní obce v Mladé Boleslavi arcibiskupem pražským, byl pověřen pravoslavný duchovní jerej Pavlo Samotovka. S Boží pomocí se podařilo dohodnout s farním sborem Českobratrské církve evangelické o pronajmutí kostela sv. Havla v Mladé Boleslavi pro nedělní  bohoslužebná shromáždění.
    V Neděli 24. 7. 2007, poprvé od dob vladyky Gorazda v Mladé Boleslavi zazněla pravoslavná liturgie v církevní slovanštině . Všichni přítomní byli po bohoslužbě příjemně naladěni. Od jara 2010 se bohoslužby církevní obce nově konají ne již v budově kostela sv. Havla, ale v kostele sv. Barbory v nedaleké Debři nad Jizerou.

V prosinci 2013 převzal správcovství naší obce Otec Štefan.

V roce 2020, na farnost byl napraven eparchialnou řadou nový duchovní správce kněz Ioann Makhanets, který pochází z podkarpatské Ukrajiny, studoval v Odesse, a do dnešní doby se stará pro PCO Mladá Boleslav.

 

Po dohodě vykonáváme Tajemství Křtu, Sňatek a Svaté pomazání nemocných. Před každou liturgií a během ní lze přistoupit k Tajemství Pokání a Svatému Přijímání.

 


 

 

Náhledy fotografií ze složky První bohoslužba