Souplodí nažek - jahody
Jahoda, patřící mezi drobné ovoce, není plodem, ale je souplodím nažek na šťavnatém zdužnatělém okvětním lůžku, rostoucí na jahodníku. Toto souplodí nažek vytváří nepravý plod.
Jahody obsahují 90 % vody a jen 10 % cukru. Nacházejí se v nich – vitamíny A, B, C, E, K, minerální látky – bor, draslík, fluor, hořčík, kobalt, molybden, síra, vápník, zinek, kyseliny – citronová, chininová, jablečná, listová, salicylová a šťavelová /ty působí jako prevence proti vzniku nádorů/.
Jahody jsou účinné afrodiziatikum, zároveň pomáhají metabolismu a vylučování kyseliny močové, zlepšují činnost srdce, mozku, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů.
Povzbuzují tvorbu hormonů, které spalují tuky. Také snižují krevní tlak, posilují imunitu, působí jako prevence mozkové mrtvice, pomáhají při léčbě artritidy a dny, působí proti zácpě, cukrovce, posilují kosti i vlasy. Jsou prostě zdravou superpotravinou.
Jíst se dají nejlépe za studena, ale lze je v kuchyni používat i za tepla (ovocné knedlíky, koláče, záviny, kompoty, džemy apod.). Používají se také jako dekorační doplněk pro míchané nápoje /se sektem/, aroma se využívá např. jako příchuť u čokolád, bonbonů, žvýkaček, sušenek i kondomů.
A nakonec dobrá rada: nemyjte je pod tekoucí vodou! Ztratily by jím polovinu své vůně. Raději je dejte do mísy s vodou, ponořte je a pak je nechte okapat. Uvidíte, jak budou stále voňavé. Přeji dobrou chuť.