Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se chovat při varovném signálu

30. 12. 2010
 
Co dělat, když zazní siréna :

Uvedené pokyny platí jen tehdy, pokud zjevně nejde o povodně.
  • Okamžitě se ukryjte. Vyhledejte ukrytí v nejbližší budově. Tou může být výrobní závod, úřad, kancelář, obchod, veřejná budova i soukromý dům. Jestliže cestujete automobilem a uslyšíte varovný signál, zaparkujte automobil a vyhledejte úkryt v nejbližší budově.
 
  • Zavřete dveře a okna. Když jste v budově, zavřete dveře a okna. Siréna může s velkou pravděpodobností signalizovat únik toxických látek, plynů, radiačních zplodin a jedů. Uzavřením prostoru snížíte pravděpodobnost vlastního zamoření.
 
  • Zapněte rádio nebo televizi Informace o tom, co se stalo, proč byla spuštěna siréna a varováno obyvatelstvo a co dělat dále, uslyšíte v mimořádných zpravodajských hromadných informačních prostředků. V případě výpadku elektrického proudu využijte přenosný radiopřijímač na baterie. Tyto informace jsou sdělovány i obecním rozhlasem, popř. elektronickými sirénami.
 
  • Ověřte si, zda lidé v okolí slyšeli signál a byli varováni
 
  • V případě potřeby si připravte prostředky improvizované osobní ochrany
 
  • K ochraně dýchacích cest použijte navlhčenou roušku přiloženou na nos a ústa. Hlavu chraňte čepicí či šálou tak, aby vlasy byly úplně zakryty a pokrývka hlavy chránila i čelo, uši a krk. Oči chraňte brýlemi - lyžařskými, plaveckými či motoristickými, ale větrací průduchy přelepte páskou. Tělo chraňte kombinézou, kalhotami, pláštěnkou do deště, šusťákovou sportovní soupravou. Tyto oděvy je nutné utěsnit u krku, rukávů a nohavic. Nohy chraňte nejlépe vysokými botami nebo holínkami, ruce nejlépe zakryjte gumovými nebo koženými rukavicemi.
 
  • Připravte si evakuační zavazadlo
 
  • Jako evakuační zavazadlo poslouží třeba batoh nebo cestovní taška. Zavazadlo označte jménem a adresou. Co má zavazadlo obsahovat? Základní trvanlivé potraviny, nejlépe v konzervách, dobře zabalený chléb a hlavně pitnou vodu. Hygienické potřeby, jídelní misku a příbor, osobní doklady, peníze, pojistné smlouvy a cennosti, přenosné rádio s rezervními bateriemi, léky, svítilnu, náhradní oblečení a obuv, spací pytel nebo přikrývku, kapesní nůž, zápalky a šití.
(Zdroj HZS ČR: http://www.hzscr.cz/clanek/jak-se-zachovat-pri-varovnem-signalu.aspx)