Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ďáblova bible

7. 10. 2007

ObrazekDneska jsem byla v Klementinu podívat se, na z médií velmi známou, Ďáblovu bibli, nebo-li Codex gigas. Ďáblovu bibli, kterou za třicetileté války odvezla švédská vojska, si od švédů propůjčila naše Národní knihovna. V Klementinu je vystavována v přísně střežené trezorové místnosti, kde je udržována v určitých klimatických podmínkách od 20.září do 6.ledna. Je to jeden z nejcennějších středověkých rukopisů psaných na oslí kůži, váží 75kg a její rozměry jsou monumentální (900x505mm). Kniha je uložena ve skleněné vitríně a je otevřena zhruba uprostřed na straně, kde je vpravo zobrazen ďábel a vlevo nebeské město Jeruzalém. Obrázky jsou kreslené souměrně, co najdete na jedné půlce, najdete i na druhé, takže ďábel má dva jazyky.


Výstavu této velké knihy doprovází výstava různých dalších spisů, kronik a biblí ze středověku. Naleznete zde Kosmasovu kroniku a svitky ze vzácné sbírky Rudolfa II. V druhém patře, kde se nachází trezorová místnost se také promítá film o ďáblově bibli, který je zajímavý a poučný, bohužel trochu dlouhý (asi 35 minut).


Za možnost se podívat na nádhernou knihu vděčím hlavně svému Ondráškovi, ale také jeho rodičům, kteří mně vzali s sebou (na to abyste se dostali k Ďáblově bibli si musíte rezervovat místo několik týdnů dopředu). Děkuju moc



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář