Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zamysleli jste se někdy nad tím, proč je jízda tramvají zrovna takováhle? Proč musíte mít legitku, nebo lístek za drahé peníze, proč někdo stojí a někdo sedí a proč někdy nenarazítre na revizora jak je rok dlouhý a někdy ho potkáte třikrát za den ( a to zrovna tehdy když si legitku zapomenete)?

Já už nespočetněkrát. Začnu tím co jsem řekla naposled - revizory. Do svých asi sedmnácti let jsem jezdila na jízdenky, nejezdila jsem totiž příliš často a tak to pro mne bylo výhodnější. Až na to že občas si ji člověk zapomene típnout, nebo vůbec koupit. A v té době jsem vždycky měla štěstí a nějakého toho hlídače peněz ve státní kase jsem potkala. Teď už je to rok a půl, co jsem si pořídila legitku a za celou tu dobu mně revizor nekontroloval ani jednou. Ne že bych je nepotkávala, ale prostě už si mně nevšímají, jako bych měla na čele napsáno: LEGITKA!

A k čemu tu legitku vůbec mít? Všichni za ní platí jinak - studenti, důchodci, dospělci, děti. A přitom všichni zabírají stejně místa, když stojí. Nehledě na to, že nejsou žádné zvýšené ceny za možnost si sednout. Tak proč potom někteří starší lidé vyžadují, když se vám konečně podaří ukořistit si místo k sezení, aby jste je pustili. Vždyť mají průkazku důchodce, tak je musíte pustit. Průkazku důchodce? No a co? Já mám taky průkazku studenta, ale neznamená to, že by se ze mně každý hned měl posadit na zadek, tedy v tomto případě se zvednout a pustit mně sednout.

A že mají staré křehké kosti? Většina z těch "babek" má teprve kolem padesátky a celý den sedí doma v křesle, nohy mají v pořádku a jen chtějí mít trochu té pozornosti. Samozřejmě, že když přijde dědeček o berli, tak ho pustím sednout, to bych pustila, i kdyby to byl patnáctiletý kluk o berli. Nejde totiž o stáří, ale o zdraví. Já sice jsem zdravá, ale to i spousta lidí kolem mně, co si sedá. A můžu říct, že jsem stejná jako ostatní, proč bych nemohla sedět, když jsem celý den na nohou, ať už v práci, nebo někde jinde. Sice jsem mladá, ale žiju jako ostatní, pracuju a chodím sem a tam a tak mám stejné právo si sednout jako každý jiný, ne?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář