Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jeden svět

3. 4. 2008
Dnes a zítra se v naší škole pořádá projekt Jeden svět. Je to projekt, při kterém se pouští spousta poučných filmů a je pozváno spousta hostů souvicejících s tématy. Témata jsou z různých oblastí, např. : genocida v Bosně, komunismus Kuby, uprchlictví, mentálně postižení, vězeňství, drogy, lidská práva, Romové, judaismus, autismus, prostituce, AIDS, rasismus, atd.

Já jsem dnes absolvovala dvě besedy. Genocidu Bosny a besedu na téma Bojuji s nemocí zn.(někdy) úspěšně. První beseda o Bosně byla velmi rozvleklá a nudná. Film Zločin a trest, který zde byl pouštěn byl nezajímavý a hlavně díky špatné technice téměř nesledovatelný-v srbštině a české titulky nebyly téměř čitelné. Host, který sem dorazil tuto přednášku jen maličko povznesl. Jeho osobní zážitky byly docela překvapující, ale mluvil více o sobě, než o problému genocidy v Bosně.

Druhá beseda o boji s nemocí byla přesným opakem. Film jsme nestihli, ale zato jsme měli v přednášce čtyři hosty. Jako první stomičku středního věku, pak mladou ženu s roztroušenou sklerózou, rozesmátého epileptika a budoucího maturanta hemofila. Že nevíte kdo je stomik, nebo hemofilik? Či jak se projevuje roztroušená skleróza (není to zapomínáním), nebo jestli epileptik může jíst čokoládu a kouřit? My jsme se to všechno dozvěděli.
Stomik je člověk, který má vývod ze střev. Paní co nám povídala ho má již šest let a žije spokojeným životem a hlavně s optimismem. Všichni naši "pacienti" byli optimističtí a smíření se svou nemocí. Všichni nám pověděli, že nemoc jim více dala než vzala. Slečna s roztroušenou sklerózou jen smutně podotkla, že kvůli ní nemůže učit ve školách, protože nesmí přicházet do styku s nemocnými, hlavně dětmi, jejichž bacily jsou agresivnější a že třeba i jen obyčejná rýma ji může oslepit. A jak se její nemoc projevuje? Při záchvatu jí může přestat fungovat třeba ruka a pomalu ochabuje celé tělo. Musí si proto pravidelně píchat injekce.
Veselý epileptik nám zase pověděl, že klidně může jíst čokoládu a že kouří jako fabrika, ale že je to u každého epileptika jiné. Dokonce může i řídit auto a chodit na diskotéku, ale někteří jeho "kolegové" nemohou. A na závěr mladý muž, budoucí maturant trpící hemofílií nám pověděl, že jeho nemoc je bohužel dědičná, ale že se rojevuje jen u kluků. A co to hemofílie je? Porucha srážlivosti krve, totiž že v krvi chybí důležitá složka faktor 8, takže si musí kdykoliv se víc řízne, nebo má výron píchnout injekci s tímto faktorem.

Tak to je asi tak všechno z dnešního programu. Zítra mě čekají hned tři besedy a to: děti a zbraně, autismus a domácí násilí. Tak doufám, že to bude dobré a ne tak nudné jako Bosna. Zítra napíši jaké to bylo;-) zatim páčko

PS: chtěla bych poděkovat naší paní třídní paní učitelce Taubrové, že nám zprostředkovala takové zajímavé hosty a že nám všelijak zpestřuje nudné vyučování. Děkuji Vám:)
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář