Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek

 

  

Sbor dobrovolných hasičů Třebětice

Obrazek

 

 

 

Obrazek

  

 

Z historie sboru dobrovolných hasičů

 

   v obci Třebětice l.p. 1897

 

H

istorie sboru dobrovolných hasičů v Třeběticích se začíná v roce 1897, kdy bylo rozhodnuto o jeho založení. Inspirací pro založení sboru byly v té době již existující sbory v Dačicích, Jemnici a Budči. Popudem byly i velké škody způsobené požáry v okolních  obcích – například v sousedních Manešovicích vyhořelo do základu devět domů. U kolébky sboru stál obecní výbor. Funkci starosty v té době vykonával František Nehyba a radními byli Matěj Chvátal a Jan Pelant.

 

P

 rvními funkcionáři sboru se stali: František Nehyba, rolník, byl zvolen starostou sboru; Josef Macálka, kolář, se stal velitelem a učitel Petr Krafka jednatelem.

 

Č

leny sboru v té době byli: Antonín Keller, Jan Bastl, František Keller, Jan Přívětivý, František Hotař, Matěj Přívětivý, Antonín Toman, Josef Bastl, Matěj Novák, František Pospíchal, František Svoboda, V. Plachý, J. Bastl, Tomáš Kubeš, A. Živný, J. Havlík, František Přívětivý, J. Přívětivý, A. Macálka a Jiří Hotař. Kromě těchto jmenovitě uvedených zakládajících členů měl sbor ještě deset členů přispívajících.

 

S

bor měl v roce 1898 k dispozici ruční čtyřkolovou stříkačku s příslušenstvím, přenosnou stříkačku, dva žebříky a dva háky, vše v celkové hodnotě 712 zlatých. První zbrojnice byla v domě čp. 47. Začátky neměl sbornijak snadné. Finanční přostředky pro činnost získával ze sbírek a darů, ale zejména vlastním přičiněním, pořádáním různých akcí – zábav, divadel, a podobně. Tím se stal i významným činitelem v rozvoji společenského života v obci a tato role mu zůstala dodnes.

 

Obrazek

 

Obrazek

 

 

 

 

P

ředělem ve vybavení sboru se stal rok 1936, kdy byla zakoupena první motorová stříkačka od firmy Stratílek. Finanční prostředky byly z větší části získány sbírkou. V Třeběticích bylo získáno 8450 Kč, V Manešovicích  1320 a v Louce 800 Kč. Místní honební společnost věnovala sboru 2228 Kč a sbor disponoval vlastní částkou 3500 Kč. Takto získané prostředky tvořily asi 2/3 celkové ceny stříkačky, která s příslušenstvím a 240 metry hadic stála 26500 Kč. Stříkačka byla zakoupena 17. dubna a dne 14. června byla slavnostně posvěcena P. Josefem Kolářem. U kapličky sv. Jana Nepomuského se konala polní mše a poté šli účastníci v průvodu ke kostelu, kde bylo slavnostní požehnání. Odpoledne se konalo veřejné cvičení a lidová veselice.

Obrazek

  

 

 

A

 již za několik měsíců se nová stříkačka osvědčila v boji s ohněm. V noci ze 16. na 17. listopadu 1936 vyhořela stodola Jakuba Havlíka čp. 45 a Jana Plachého čp. 55. Bez použití stříkačky by se nepodařilo uhájit sousední stavení Karla Plachého čp. 59.

 

P

o skončení druhé světové války byl sboru přidělen z válečné kořisti tahač „Krup“, který sloužil až do roku 1970.

Obrazek

 

 

V

 roce 1951 došlo v celém státě na přejmenování sborů dobrovolných hasičů. Také Třebětický sbor musel nadále užívat název Požární sbor Třebětice. K původnímu historickému názvu se sbory mohly vrátit až po roce 1989.

 

V

 roce 1971 dostal sbor novou motorovou stříkačku PPS 12 a auto Tatra 805 na přepravu hasičů a nářadí. Tím se  výrazně zlepšila schopnost  rychle zasahovat nejen v obci, ale i v okolí. Převzetí stříkačky se opět stalo důvodem ke slavnosti celé obce. Dne 22. srpna stříkačku posvětil P. Josef Stria. Kmotrami byly Marie Chvátalová čp. 20, Marie Bartlová čp. 25, Františka Koutná čp. 23, Marie Kočová čp. 14, Marie Staňková čp. 33, Emílie Součková čp. 12, Marie Tomanová čp. 32, Františka Přívětivá čp. 7, Hedvika Řezáčová čp. 56, Marie Plachá čp. 59 a Božena Pokorná čp. 16. Zasloužilým členům sboru bylo při té příležitosti uděleno „Čestné  uznání“. Slavnosti se zúčastnily sbory z Budče, Borové, Knínic, Slatiny, Vesce, Budíškovic, Starého Hobzí, Dačic, Bílkova a Lomů.

Obrazek

 

 

 

 

N

ová stříkačka byla v akci poprvé při požáru družstevní kolny 10.září 1971, na pomoc tehdy přijely sbory z Dačic, Budíškovic, Ostojkovic a Lomů. V dalších letech se třebětičtí hasiči podíleli na likvidaci dalších větších i menších požárů – v roce 1975 to bylo dvakrát v Třeběticích a jednou v Báňovicích, v roce 1976 to byl pžár stodoly, při němž byl ohrožen družstevní kravín.

 

B

ohužel v roce 1981 bylo vozidlo třebětických hasičů T 805 okresní požární inspekcí  vyřazeno z provozu. Členové sboru toto rozhodnutí nesli těžce. Jednotnému zemědělskému družstvu byla sice uložena povinnost poskytnout hasičům v případě potřeby vozidlo, ale akceschopnost sboru tím byla přesto velmi omezena. V roce 1982 zasahovali hasiči při požáru uhlí ve sklepě a v květnu 1995 se podíleli na likvidaci požáru stodoly čp. 61, krerý vznikl po zásahu blesku při bouřce. Při tomto požáru se s velikým úsilím podařilo zachránit z přilehlé garáže osobní auta ale zejména ochránit obytné stavení.

 

T

řebětický sbor se pravidelně účastní hasičských soutěží v okolí a pořádá i vlastní soutěže v Třeběticích. Od roku 1998 se podílí na organizaci a přípravě každoroční soutěže „O pohár starosty Třebětic“.  

 

V

 roce 1997 se rozhodli členové sboru provést generální opravu své první motorové stříkačky „Stratílka“ z roku 1936. Stříkačka byla rozebrána doslova do posledního šroubku a znovu sestavena. Byl odstraněn khaki nátěr z 50. let a obnoven púvodní nátěr.  „Stratílek“ se stal symbolem desítek let obětavé práce členů třebětického sboru.

Feherpataky Milan, Čech Jiří, Kopeček Alois

Anděl Josef

  

 

Obrazek

 Obrazek

N

edílnou součástí sboru je aktivní podíl na kulturním a společenském životě v obci. V roce 1984 upravilijeho členové jednu místnost v bývalé škole na kinosál a začali s promítáním filmů pro děti i dospělé. Promítání skončilo v roce 1988. Po léta je sbor organizátorem posvícenských zábav, dětských dnů, pálení čarodějnic, oslav osvobození a jiných akcí. V roce 2004 se rozhodli hasiči obnovit tradici masopustního maškarního průvodu.

 

V

 elkou akcí bylo uspořádání oslav 100. výročí založení sboru dne 5.července 1998. Stužku za věrnost – 30 let při té příležitosti obdrželi Jan Bastl, Josef Bastl, František Kočí, Václav Kubeš, Bedřich Nehyba, František Pelant, Jan Toman, Antonín Tříletý, Jan Tříletý a Jan Valena. Stužku za věrnost -  40 let obdrželi Bohuslav Bastl, Václav Bastl, František Chvátal, Jaroslav Pelant a Jaroslav Pokorný. Medaili „Za příkladnou práci“ obdrželi: Milan Feherpataky, Jan Havlíček, František Křivánek, Karel Plachý, Miroslav Řezáč a Stanislav Říha. Následovala soutěž v požárním útoku, které se zúčastnily kromě Třebětic sbory z Lomů, Kostníků, Budíškovic, Slavonic, Vesce a Ostojkovic. Po soutěži proběhla ukázka profesionálních hasičů z Dačic a večer zábava v kulturním domě.

 

T

 

řebětičtí hasiči vstoupili do dalšího století své existence…

 

 

Obrazek

 

 

 

 

V

 

edoucí funkcionáři hasičského sboru

 

 


 

 1897   Fr. Nehyba  čp.3     starosta  Jos.Macálka               velitel
 až do roku 1947 nejsou  známi      
 1947    Fr. Nehyba čp.3   starosta  J. Nekula čp.18  velitel
 1952    Fr. Doležal čp.4  předseda  J. Nekula čp.18   velitel
 1953-54  M. Havlík čp.45   předseda  A.Štolhof čp.58  velitel
 1955-57  A. Štolhof čp.58  předseda  M. Havlík čp.45  velitel
 1958  S. Říha čp.21  předseda  A. Štolhof čp.58  velitel
 1959-61  S. Říha čp.21   předseda  L. Smetana čp.37  velitel
 1961-71   S. Říha čp.21  předseda  M. Havlíkčp.45            velitel
 1972-82  M. Havlík čp.45    předseda  M. Řezáč čp.56   velitel
 1983   M. Havlík čp.45   předseda  A. Kopeček čp.35  velitel
 1984-90  Karel Plachý čp.59   předseda  A. Kopeček čp.35  velitel
 1991-94  Karel Plachý čp.59   předseda  A. Kelbler čp.22  velitel
 1995-2007   Karel Plachý čp.59   předseda  V. Bastl čp.25   velitel

 

                                                               

                                                 

 


 

stará fotografie Ostojkovice