Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty pro mlsné psí jazýčky

30. 10. 2009

 

Obrazek

 

RECEPT NA KOUZELNOU KAŠI

Autor článku: Michaela Weidnerová
Převzato z internetového magazínu o psech a lidech "HAF bez OBAV"

Jde o recept podle E.H.W. Adlingtona, o kterém sám autor říká: „Je to takový tajný recept pro vážné případy". Zřejmě žádnému jinému receptu „přirozené výživy psů“ se nedostalo takové pozornosti a nebyl tak často opisován a předáván dál jako tento. Během dlouhé řady let se dokonale osvědčil.

Tato „Kouzelná kaše“ se používá mimo jiné pro rekonvalescenty, špatné strávníky, ale také pro stárnoucí psy, na kterých je již po krátkém podávání možno pozorovat živější a čilejší pohyby, krásnější a znovu zářivou barvu srsti a větší chuť do života, takže bychom jim jejich věk ani nehádali.

RECEPT

( pro středně velkého psa )

1/2 až 1 čajová lžička květového pylu (Reformhaus)
1 čajová lžička drcených vaječných skořápek (předem převařených)
1 rozdrcená tableta mořských řas
1 čajová lžička včelího medu
1 čajová lžička šlehačky
1 čajová lžička slunečnicového oleje
1 čajová lžička droždí v prášku
1 čajová lžička jablečného octa

Vše dobře smícháme a necháme odstát, až se po 5-10ti minutách rozpustí pyly. "Kouzelnou kaši" olizují psi s nadšením. Podáváme jim ji jako první chod. Tento přípravek přidává řada majitelů svým psům i v případech, kdy krmí hotovým kompletním krmivem.


 

DOBROTKA PRO ŠTĚŇÁTKA

Autor článku: Michaela Weidnerová
Převzato z internetového magazínu o psech a lidech "HAF bez OBAV"

2 díly krupicové kaše (rozdělaná v mléku pro štěňátka)
1 díl vanilkového pudinku (rozdělaný v sunaru)
1 díl netučného tvarohu
1 lžička slunečnicového oleje
osladit glukopurem

Z uvedených přísad umícháme hustou kaši, do které lze v případě krmení klasickým způsobem přidat i minerální směs. Jinak slouží jako doplněk stravy nebo jako pochoutka pro štěňátka, ale i dospělé psy, po které se v misce jen „zapráší“.

 

 

 

Psí cukroví

                  

suroviny:

1/2 kg kuřecích jater
1/2kg ovesných vloček
3 vejce, majoránka, česnek

příprava:


Vše umixujeme v mixéru na kaši, naklademe na velký plech vyložený pečícím
papírem, pečeme za doprovodu obrovské vůně asi 20 minut na 200 °C, hned
nakrájíme na malé kostičky a máme hotovo!
 

Suchary z masového vývaru

450g celozrnné mouky

170g ovesných vloček

30g sádla (nebo rostlinného oleje)

250 ml masového vývaru


 Všechny suroviny dobře promícháme a rozetřeme na vymaštěný plech. Těsto
 rozřežeme nožem na mřížky (4 řezné čáry na 7 čar:tak získáte 40 kusů).Plech
 vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut při 180°C,dokud suchary
 nebudou křupavé!

 

 

 

Medová pochoutka

suroviny:

bílý jogurt, rohlík, banán

příprava:


Bílý jogurt ochutíme medem, přidáme nakrájené bílé pečivo (rohlík) a rozmačkaný banán.

 

Zdravé mlsání

suroviny:

morková kost

 

příprava:


Uvařená morková kost. Čistí zuby !!!!

 

Ovocný dortík

suroviny:

Měkký tvaroh, ovesné vločky, pomeranč, banán, kiwi, meloun, olej
Polotučný měkký tvaroh rozmixujeme v malém množství (1dl) mléka, přidáme ovesné vločky, pomeranč, banán, kiwi, meloun. Zakapeme rostlinným olejem. Můžeme ozdobit malým kopečkem šlehačky.

 

Smetanový dortík

 

suroviny:

2 zakysané smetany(light), 2 vanilkové cukry,1 balíček velkých piškotů, čerstvé ovoce.

 

Našim holkám a popravdě i nám moc šmakuje dort ze zakysané smetany (samozřejmě Light) a piškotů.
Smíchájí se 2 smetany + 2 vanilkové cukry + balíček velkých piškotů a vrství se do misky prokládam ovocem nám je to celkem jedno jakým (psům chutnají jahody - samozřejmě čerstvé nebo banán) Meruňky- zavařené, jsou dobré pro lidi,ale na pesany asi moc kyselé.
Nechat přes noc odležet. Naháčům se dělají až boule za ušima na naše Mady se olizuje ,že má jazyk kolem dokola.
 

 

Buchty

 

suroviny:

Tvaroh nebo jogurt, několik vajec, vepřové sádlo, kukuřičná mouka, 1 kypřící prášek, cukr přiměřeně, mléko, (obdoba piškotu), pro některé ovoce, někdy pro změnu úplně rozemleté oříšky.

 

příprava:

Smíchám, peču.

 

Psí pochoutka á la křížaly

 

suroviny:

sušená střívka, uši, suchary

 

Kuřecí prsa s mrkvičkou

 

suroviny:

kuřecí prsa, mrkvička

příprava:


Kuřecí prsíčka pokrájíme a spolu s nakrájenou mrkvičkou orestujeme.

 

Ovesná směs pro psy

 

suroviny:

8 hrnků syrových ovesných vloček
1 kg syrového mletého nebo najemno nakrájeného drůbežího masa
¼ hrnku rostlinného oleje
1 hrnek vařené zeleniny
1 lžíce rozemletých skořápek
1-2 stroužky drceného česneku

příprava:

Přiveďte k varu 4 litry vody, přidejte vločky a zakryté vařte na mírném plameni do měka. Při vaření nemíchejte nebo se oves rozvaří na kaši. Po uvaření smíchejte s ostatními ingrediencemi a podávejte.

 

Psí sekaná

 

suroviny:

½ hrnku libového hovězího srdce
6 plátků rozlámaného celozrnného chleba
1 hrnek plnotučného mléka
2 velká vejce
¼ hrnku kukuřice nebo jiné zeleniny
1 lžíce rostlinného oleje
½ lžičky rozemletých skořápek
¼ lžičky sójové omáčky
1 stroužek česneku

příprava:


Smíchejte všechny přísady, podle potřeby přidejte vodu a vypracujte do hladké konzistence. Podávejte syrové. Nebo směs dejte do pekáče, upěchujte na vrstvu silnou 4-5 cm a při 180°C pečte asi 20-30 min.

 

Oves a vejce narychlo pro psy

 

suroviny:

1 hrnek ovesných vloček
3 vejce
1/3 lžičky rozemletých skořápek
kvasnice

příprava:

Přiveďte k varu 2 hrnky vody, přidejte ovesné vločky, zakryjte a vypněte, nechte dojít doměkka, asi 10 min. Přimíchejte vejce a skořápky. Vejce nechte horkem mírně ztuhnout a před podáváním dejte vystydnout. Můžete přimíchat trochu kvasnic.

 

Pro březí fenku

 

suroviny:

 zeleninové těstoviny, trocha oleje, sýr nebo tvaroh

 

příprava:

Barevné těstoviny obohacené o vytamíny uvaříme v mírně osolené vodě, scedíme a prokapeme rostliným olejem. Podáváme s plátky tvrdého 30% sýra nebo strouhaným tvarohem.

 

 

Tvarohový koktejl

 

suroviny:

 1 tvaroh,1vejce,1 pomeranč

 

příprava:

Smícháme měkký tvaroh, syrové vejce a na kousíčky nakrájený pomeranč.

 

 

Kojíme místo fenky

 

 

Recept 1 - mléko (1. - 7. den)

Kondenzované mléko

5 dílků

Heřmánkový čaj

1 dílek

Med

1 kapka

 

Recept 2 - mléko (8. - 17. den)

Kondenzované mléko

300 ml

Heřmánkový/ruský čaj

150 ml

Med

1 lžička

Roboran H

špička nože

Žloutek

1 kus

Šťáva z citrónu

pár kapek

 

Recept 3 - kašička (od 18. dne, od 25. dne střídavě s receptem 4)

Kondenzované mléko

300 ml

Heřmánkový/ruský čaj

600 ml

Polotučné trvanlivé mléko (v krabici)

600 ml

Piškoty

25 ks

Med

1 lžička

Roboran H

špička nože

Žloutek

1 kus

Mišutka (kukuřičná instantní kaše)

10 polévkových lžic

Grahamy malé

2 ks

 

Recept 4 - navlhčené granule (od 25. dne střídavě s receptem 3)

Granule pro štěňata (lehce stravitelné) navlhčené do měkka v převařené vodě

půl hrsti na štěně

 

Pro odstavené a oslabené štěně

 

suroviny:

 mléko, kojenecká voda, glukóza

 

příprava:

Kravské mléko je příliš silné, a proto ho zředíme převařenou kojeneckou vodou 1/3, přidáme glukózu(GLUKOPUR) a případně vitamíny, doporučené veterinářem.

 

 

Kašička z Tatry

 

 

suroviny:

Mléko Tatra, dětská krupička.

 

příprava:

 

    Z Tatry a krupičky uvaříme kaši.

 

 

 

Kefírová svačinka

 

suroviny:

 polotučný kefír, piškoty, med

příprava:

Kefír zahustíme najemno strouhaným piškotem(piškot lze nahradit neochucenými burizony), lze přidat lžičku včelího medu.

 

 

 

 

Pro štěně třínedělní

Masový krém

 

suroviny:

 rozmražené kuřecí maso, kostní moučka

Kuřecí (tři dny mražené, aby se zničily bakterie a cizopasníci)

příprava:

Maso v syrovém stavu naškrábeme ostrým nožem najemno a přidáme kostní moučku - tím zajistíme vhodný přísun vápníku.

 

 

 

Bezmasá zeleninová směs

 

suroviny:

 instantní rýžové vločky, kukuřice, hrášek, brokolice, mrkev

příprava:

Rýžové vločky propláchneme a spaříme vroucí vodou, promícháme s uvařenou , na kostičky pokrájenou brokolicí, mrkvičkou, kukuřicí a hráškem.

 

 

 

Jablečná svačinka

 

suroviny:

  jablko, pribináček

příprava:

Nakrájené jablko promícháme s pribináčkem a dobrou chuť.

 

 

Kuřecí pochoutka

 

 

suroviny:

kuřecí srdíčka a žaludky, těstoviny, mrkev, hrášek, 1 vejce

příprava:

Kuřecí srdíčka a žaludky uvaříme spolu s těstovinami, mrkví a hráškem a přidáme vejce.

 

 

Pro střední věk

 

 

Srdce v hnědé omáčce s rýží

 

 

 

suroviny:

 hovězí srdce, olej, mouka, rýže

příprava:

Vařené hovězí pokrájené srdce osmahneme na 3 lžících slunečnicového oleje, zaprášíme 2 lžícemi hladké mouky,. Společně pražíme za stálého míchání dozlatova, poté přelijeme 1 litrem vody, osolíme a 1/2hod. za občasného míchání dusíme pod pokličkou. Podáváme s vařenou rýží.

 

 

 

Plněný paprikový lusk

 

suroviny:

 hovězí maso, jáhlové vločky, brokolice, paprika

příprava:

Uvařené středně tučné mleté hovězí maso smícháme s vařenými jáhlovými vločkami. Přidáme vařenou brokolici a vařený paprikový (nepálivý) lusk

 

 

 

 

Kuřecí vývar

 

suroviny:

kuře, brokolice, mrkev, chleba

příprava:

Opláchnuté středně velké kuře, brokolici a mrkev uvačíme v 2 litrech mírně osolené vody, zahustíme kousky chleba. Takto získaný vývar je vhodné dávat v teplém počasí - nahrazuje pitný režim.

 

 

 

Ovesná směs pro psy

 

 

suroviny:

8 hrnků syrových ovesných vloček

1 kg syrového mletého nebo najemno nakrájeného drůbežího masa

¼ hrnku rostlinného oleje

1 hrnek vařené zeleniny

1 lžíce rozemletých skořápek

1-2 stroužky drceného česneku

příprava:

Přiveďte k varu 4 litry vody, přidejte vločky a zakryté vařte na mírném plameni doměkka. Při vaření nemíchejte nebo se oves rozvaří na kaši. Po uvaření smíchejte s ostatními ingrediencemi a podávejte.

 

  

Kuře pro psí rodinku

 

suroviny a příprava:

2 celá kuřata, někdy špikovaná česnekem, lehce posolená, okořeněná majoránkou a kmínem. Podlitá vodou, do zlatova vypečená a porcovaná.

 

 

 

Vaření masa

 

suroviny a příprava:

 

Studené, syrové, porcované i s kostmi anebo vařené, lehce osolené, případně s kmínem, po krátké době varu přidám špaldu a rýži a dovařím, až se vsákne polévka. Stejným způsobem vařím vločky nebo těstoviny.

 

 

Doplňky

Doplněk z tvarohu

 

Tvaroh je nenákladný, dostupný a chutný zdroj bílkovin, který zvýší nutriční hodnotu krmiva.

 

 

suroviny:

2 lžičky rostlinného oleje

2 lžičky Zdravého prášku /článek-Přírodní medicína pro psy/

1/2 lžičky kostní moučky (nebo 300 mg kalcia nebo 1/8 lžičky rozemletých skořápek)

50-10 000 IU vitaminu A

3/4 hrnku měkkého tvarohu 1/4 až 1/2 hrnku zeleniny (nepovinné)

příprava:

Zamíchejte olej do komerčního krmiva. Přisypte prášek a moučku a zamíchejte, přidejte vit.A. Tvaroh a zeleninu podávejte zvlášť nebo je přimíchejte ke krmivu.

 

 

Doplněk z čerstvých vajec

 

suroviny:

1 lžička rostlinného oleje

1 lžička Zdravého prášku /článek-Přírodní medicína pro psy/

1/3 lžičky kostní moučky (nebo 200 mg kalcia nebo 1/8 lžičky rozemletých skořápek)

50-200 IU vitaminu E

2 vejce

příprava:

Všechno kromě vajec přimíchejte do 1 až 2 hrnků krmiva. Vejce vyklepněte na směs.

 

 

 

Sezamové sušenky

 

suroviny:

2 1/2 šálku celozrnné mouky 

1 čaj. lžička cukru 

1 čaj. lžička soli 

6 lžic margarinu 

1 vejce 

1/2 mléka 

1/4 šálek ořechového másla 

2 čaj. lžičky vody 

2 bílky - ušlehané 

Sezamová semínka 

příprava:

Smíchejte mouku, cukr a sůl. Přimíchejte margarín. 

Do misky rozbijte vejce. Smíchejte je s mlékem a ořechovým máslem. Vlejte tuto směs do mouky a míchejte. Pokud bude třeba přidejte trochu vody. 

Na pomoučeném vále hněťte těsto asi 3 minuty. Poté vyválejte 1,3 cm hrubou placku. Vykrojte tvary vykrajovátkem. Přeneste je na pečicí papír a potřete rozšlehaným bílkem a posypte sezamovým semínkem. 

Pečte v předehřáté troubě při 180°C než těsto zezlátne asi 30 minut. (Po upečení je nejlepší nechat suchary 3 - 4 dny volně schnout, než je uskladníte ve vzduchotěsné krabici, nebo sáčku.

 

 

 

sýrové sušenky

 

 

suroviny:

3 šálky celozrnné mouky 

1 čaj. lžička česnekové soli 

1/2 tuku ze slaniny 

1 šálek strouhaného sýra 

1 vejce - rozšlehané 

1 šálek mléka 

příprava:

Rozehřejte troubu na 200°C. Smíchejte mouku, sůl, přidejte tuk ze slaniny, sýr a vejce. Přidejte tolik mléka, abyste vytvořili tuhé těsto. Vyválejte 2,5 cm hrubou placku. 

Vykrojte tvary, položte je na pečicí papír. Pečte 12 minut dokud nezačnou hnědnout. Nechejte vychladnout.

 

 

RIZOTA - dospělý pes

 

Rizoto s hovězím srdcem

 

suroviny:

 

hovězí srdce s tukem

rýži

špetka soli

nadrobno pokrájenoucibuli

nadrobno pokrájené 3 stroužky česneku

najemno postrouhanou mrkev a lžíci sušené celerové natě

 

příprava:

Hovězí srdce omyjeme, i s tukem pokrájíme na drobné kosky a ty vhodíme do hrnce kde se již vaří rýže se špetkou soli,nadrobno pokrájenou cibulí a nadrobno pokrájenými třemi stroužky česneku.Zamícháme pěkně ode dna. Jakmile je rýže měkká, sundáme z plotýnky. Do rizota vmícháme najemno postrouhanou mrkev a lžíci sušené celerové nati.

 

 

 

Rizoto s ledvinkami

 

 

suroviny:

 

hovězí nebo vepřové ledvinky

cibule, celer, petržel

špetka soli, 2 pol.lžíce oleje

příprava:

Hovězí či vepřové ledvinky nakrájíme na kousky, zalijeme horkou vodou a necháme z nich hodinu louhovat močovinu, Asi po hodině ledvinky propláchneme, a přidáme do vařící se rýže. V mírně osolené rýži již dusíme kostičky cibule, celeru a petržele. Jakmile je pak rýže měkká, sundáme z plotýnky a do rizota přidáme 2 pol. lžíce čerstvého oleje a nebo vepřového sádla.

 

 

 

 

Rizoto s vemínkem

 

suroviny:

 

libové vemínko

rýže, mrkev,

špetka soli,cibule

příprava:

Na menší kousky pokrájené vemínko uvaříme do měkka. Maso vyndáme a do vývaru nasypeme rýži. Přidáme několik zrnek soli,strouhanou mrkev, nadrobno nakrájenou cibuli a dusíme. Jakmile je rýže měkká, vmícháme maso.

 

 

 

 

Rizoto s játry

 

 

suroviny:

 

hovězí ( vepřová, drůbeží ) játra

rýže,olej ( sádlo )

hlávkový salát ( listy špenátu, na jaře možno nahradit kopřivou smetankou atd..  ),

( část jater možno nahradit slezinou )

příprava:

Játra pokrájíme a přidáme do poloměkké rýže a rýži dovaříme. Do hotového rizota přidáme několik lžic ojele nebo sádla a nadrobno pokrájený salát.

 

 

 

Medová pochoutka

suroviny: bílý jogurt, rohlík, banán
Bílý jogurt ochutíme medem, přidáme nakrájené bílé pečivo (rohlík) a rozmačkaný banán.

 

 

Zdravé mlsání

morková kost
Uvařená morková kost. Čistí zuby !!!!

Ovocný dortík

 

měkký tvaroh, ovesné vločky, pomeranč, banán, kiwi, meloun, ořechy, olej
Polotučný měkký tvaroh rozmixujeme v malém množství (1dl) mléka, přidáme ovesné vločky, pomeranč, banán, kiwi, meloun, ořechy. Zakapeme rostlinným olejem. Můžeme ozdobit malým kopečkem šlehačky.

 

Buchty

Tvaroh nebo jogurt, několik vajec, vepřové sádlo, kukuřičná mouka, 1 kypřící prášek, cukr přiměřeně, mléko, (obdoba piškotu), pro některé ovoce, někdy pro změnu úplně rozemleté oříšky. Smíchám, peču.

 

Psí pochoutka á la křížaly

sušená střívka, uši, suchary

 

Kuřecí prsa s mrkvičkou

 

kuřecí prsa, mrkvička
Kuřecí prsíčka pokrájíme a spolu s nakrájenou mrkvičkou orestujeme.

 

Ovesná směs pro psy

8 hrnků syrových ovesných vloček
1 kg syrového mletého nebo najemno nakrájeného drůbežího masa
¼ hrnku rostlinného oleje
1 hrnek vařené zeleniny
1 lžíce rozemletých skořápek
1-2 stroužky drceného česneku
Přiveďte k varu 4 litry vody, přidejte vločky a zakryté vařte na mírném plameni do měka. Při vaření nemíchejte nebo se oves rozvaří na kaši. Po uvaření smíchejte s ostatními ingrediencemi a podávejte.

 

 

Psí sekaná

½ hrnku libového hovězího srdce
6 plátků rozlámaného celozrnného chleba
1 hrnek plnotučného mléka
2 velká vejce
¼ hrnku kukuřice nebo jiné zeleniny
1 lžíce rostlinného oleje
½ lžičky rozemletých skořápek
¼ lžičky sójové omáčky
1 stroužek česneku
Smíchejte všechny přísady, podle potřeby přidejte vodu a vypracujte do hladké konzistence. Podávejte syrové. Nebo směs dejte do pekáče, upěchujte na vrstvu silnou 4-5 cm a při 180°C pečte asi 20-30 min.

 

Oves a vejce narychlo pro psy

1 hrnek ovesných vloček
3 vejce
1/3 lžičky rozemletých skořápek
kvasnice
Přiveďte k varu 2 hrnky vody, přidejte ovesné vločky, zakryjte a vypněte, nechte dojít doměkka, asi 10 min. Přimíchejte vejce a skořápky. Vejce nechte horkem mírně ztuhnout a před podáváním dejte vystydnout. Můžete přimíchat trochu kvasnic.

 

Zdravé pamlsky a přísady do psího jídelníčku

 

 

 

Kosti

Kosti jsou přirozeným zdrojem vápníku. Podáváme je pouze syrové, protože vařené se mohou štěpit na ostré nebezpečné úlomky. (kosti drůbeží a rybí raději nedáváme). Pokud kosti vyvaříme ve vodě, získáme vývar bohatý na minerály.

 

 

 

Ovoce a zelenina

Na syrovou zeleninu a ovoce je dobré přivykat psa už od malého štěněte. Moje fena německého ovčáka milovala třešně, jahody, jablka, okurky i slupky od brambor. Znám psy, kteří se sami obslouží z keříku malin nebo borůvek.

 

 

 

Česnek

Místo různých sprejů nebo spotů proti parazitům můžete použít pravidelné přidávání česneku do psího jídelníčku. Česnek psům nejen chutná, ale i vypuzuje vnitřní i vnější parazity.

 

Prospěšně stimuluje střevní trakt. Je vhodný, pokud podáváte psovi hodně masa, pro psy s kloubními problémy a pro psy se sklonem k nadváze.

 

 

Kvasnice 

 

Výborný zdroj vitamínu B

 

Kostní moučka

Přirozený zdroj vápníku a fosforu, zejména pro velké psy, kteří mají problémy s kostmi. Dá se koupit v prodejnách se zdravou výživou.

 

 

 

Prášek z vaječných skořápek

Vaječné skořápky umyjeme a necháme uschnout. Potom je dáme asi na 10 min. do trouby. Skořápky jsou velmi křehké a dají se dobře rozdrtit.

 

 

 

Rostlinný olej

Nejlépe za studena lisovaný slunečnicový, sójový nebo kukuřičný. Zdroj nenasycených mastných kyselin, jejichž nedostatek vede k suché a línající srsti. Granule mají kvůli delší trvanlivosti obsah těchto tuků často omezen.

 

 

 

 

Vitamíny důležité pro psy

-vitamín E zvyšuje obranyschopnost, antioxidant

-vitamín C je dobrý antivirový činitel např. při léčbě psího kašle, pravidelné užívaní předchází nebo mírní projevy artritidy.