Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dačice

24. 1. 2009

Dačice

Město s necelými 8000 obyvateli se nachází v jihovýchodním cípu Jihočeského kraje v blízkosti hranic Čech, Moravy a Dolního Rakouska. Polohou na horním toku Moravské Dyje si vysloužilo pojmenování „Brána Podyjí“.

První písemná zmínka o Dačicích pochází z roku 1183. Největšího rozmachu dosáhly Dačice v době, kdy se jejich majiteli stali Krajířové z Krajku, kteří v 16. století pozvali italské renesanční stavitele a vznikly dnes nejvýznamnější památky Dačic.

Současné Dačice jsou přirozeným centrem historického regionu jihozápadní Moravy. K vybavenosti patří moderní stadion, letní koupaliště a různá sportoviště (hřiště pro skateboard, tenisové kurty, kuželna atd.). Dění ve městě zpestřují pravidelně pořádané kulturní akce (Dačické kejklování - březen; Fest Band Dačice - každý lichý rok na přelomu června a července; Dačická cantilena - každý sudý rok v červnu; Za dačickou kostku cukru - červenec), které si našly své stálé příznivce.

Světové prvenství

V Dačicích byla vyrobena první kostka cukru na světě.V roce 1843 ji vynalezl tehdejší ředitel dačické rafinerie Jakub Kryštof Rad. Do té doby se cukr expedoval ve tvaru homolí a klobouků, ze kterých se pro okamžité použití v domácnosti musely odsekávat malé kousky. Zdokonalenou formu Radova principu výroby kostky cukru používají rafinerie cukru po celém světě dodnes. Na památku světového unikátu byl na prostranství před renesanční věží v roce 1983 postaven pomník kostky cukru. Stálou výstavu o historii první kostky cukru na světě nabízí celoročně otevřené Městské muzeum a galerie Dačice.

Památky

STÁTNÍ ZÁMEK DAČICE - Původně renesanční zámek na Havlíčkově náměstí by poprvé doložen v r. 1591. Zámek byl několikrát přestavěn, naposledy ve stylu empíru. Pro veřejnost přístupné severní křídlo zámku zahrnuje reprezentační přízemní prostory ve stavu z doby posledních majitelů, v prvním patře ojedinělý soubor empírových interiérů, pozdně secesní knihovnu s bohatým fondem a monumentálně řešenou empírovou halu s unikátním samonosným schodištěm. Zámek je otevřen od dubna do října.

ZÁMECKÝ PARK - K zámku přiléhá anglický park, který je důstojným reprezentantem zahradní architektury spojené s venkovským šlechtickým sídlem, je bohatý na vzácné druhy stromů, keřů a bylin a slouží návštěvníkům k příjemné relaxaci a odpočinku.

KOSTEL SV. VAVŘINCE S RENESANČNÍ VĚŽÍ - Farní kostel by postaven v duchu doznívajícího baroka v letech 1775-88 podle plánů dačického stavitele Michaela Kirchmayera. Interiér zdobí především významné freskové malby tří oltářů - hlavního sv. Vavřince a postranních - sv. Valburgy a P. Marie.

Dominantou města je přilehlá 51 m vysoká, sedmiposchoďová, renesanční věž, která byla postavena v letech 1586-92. V letních měsících je možné prohlédnout si město a nejbližší okolí z jejího ochozu.

RADNICE - Byla postavena v roce 1559. Radniční věž, krytá barokní cibulovitou bání, mnohé pamatuje. Dačičtí zde vyvěšovali ruku s mečem jako znamení městského práva. Ta je dnes uchována v muzeu a na radnici visí v turistické sezóně její replika. Dodnes visí na věži zvonek, který svolával pány do rady, jindy zvonil umíráčkem tomu, kdo šel na popravu a jindy zase na začátek a konec jarmarku. V budově se od roku 2003 nachází městský úřad.

STARÝ ZÁMEK - Renesanční palác vystavěl Albrecht Krajíř z Krajku s manželkou Magdalenou z Vřesovic v letech 1572-79. Vnější vzhled zámku zůstal vzácně neporušený se sgrafitovým kvádrováním. Budova je zakončena atikou pokrytou prejzy a opatřena cimbuřím. Starý zámek je dnes sídlem městského úřadu.

KLÁŠTER A KOSTEL SV. ANTONÍNA PADUÁNSKÉHO - Františkánský klášter byl postaven ve stylu ranného baroka v letech 1600-64 a sousední klášterní kostel sv. Antonína Paduánského v letech 1672-77. Klášter nyní obývá Řád bosých karmelitek a není veřejně přístupný.

Turistika

Množství dobře značených turistických tras provede návštěvníka Dačicka kolem nejvýznamnějších památek a přírodních krás regionu. Mírně zvlněná krajina je ideální pro všechny věkové skupiny.

Celá oblast se stává rájem cyklistů. Přímo Dačicemi vede mezinárodní cykloturistická trasa II. třídy č. 16. Tipy na výlety je možné nalézt na www.dacice.cz.

Kromě níže uvedených zajímavostí v okolí se může výletník vydat „Po stopách mlýnů na Moravské Dyji“.

Zajímavosti v okolí

SLAVONICE - soubor goticko-renesančních měšťanských domů se sgrafitovou výzdobou a sklípkovými klenbami

JEMNICE - bývalé královské město překvapí množstvím neobjevených kulturních památek (zámek, kostely, židovský hřbitov...)

TELČ - zámek a malebné náměstí lemované skupinou měšťanských domů s podloubím, které jsou zapsány od roku 1992 na seznamu světového dědictví UNESCO

KOSTELNÍ VYDŘÍ - karmelitánský klášter s kostelem Panny Marie Karmelské; gotický kostel Navštívení P.Marie; barokní most z roku 1730 se sochami sv. Jana Nepomuckého a sv. Josefa; v lesním hřbitově hrobka Dalbergů, pánů z Dačic

ČESKÝ RUDOLEC A VODNÍ PILA PENIKOV - zchátralý zámek nazývaný „malá Hluboká“ ve stylu anglické romantické novogotiky; celodřevěná pila s vodním pohonem z 19. století v Penikově - její úplnost, původnost i zachovalost vybavení jsou ojedinělé a pila byla proto prohlášena nemovitou kulturní památkou

VELKÁ LHOTA - dva evangelické kostely, které jsou spolu s dvěma farami součástí unikátního Evangelického tolerančního areálu

ŽIDOVSKÉ HŘBITOVY - Markvarec, Olšany, Dolní Bolíkov, Velký Pěčín, Písečné

Koupaliště Dačice

Nově postavené moderní koupaliště bylo zprovozněno 16. června 2007. Návštěvníci mají možnost využít plavecký a rekreační bazén s divokou řekou, masážními lavicemi a chrliči. Dominantou koupaliště je 16 metrů dlouhá třídráhová skluzavka a 52 metrů dlouhý tobogán. Nejmenší mohou využít dětské brouzdaliště se skluzy a stříkajícím nosorožcem.

Pro sportovní vyžití je připraveno hřiště a výbava na petang, stoly na stolní tenis a výbava na kroket.

Celý areál s vyhřívanou vodou, možností občerstvení, příjemného posezení pod pergolou a sportovního vyžití je určen pro všechny generace.

Více na www.tsdacice.cz, tel. +420 776 742 691, 777 113 125, koupaliste@dasport.cz

Infocentrum Dačice
Palackého nám. 1/I
380 01 Dačice
tel. 384 401 265
info@dacice.cz
www.dacice.cz

 

Náhledy fotografií ze složky Dačice

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

hen ten češtin....

Iva,2. 5. 2012 21:27

Součastnost - chidil jste do školy?