Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bjaluu Lone Wolf neboli Bía, Bibi, je fenečka norského lundehunda, narodila se 11.2.08 mamince Líně(Medina Beauty Vaeroya) a tatínka má švédského: Eriksro Super Sonic. Dnes 7.4. je Bía přesně osmitýdenní a od včerejška je naše.

Obrazek

Její lidská maminka měla strach že se jí bude stýskat, ale Bía si jen párkrát kníkla v autě, asi jí tam nebylo pohodlně. Pak už se, po seznámení s tetou Larou, pustila do průzkumu terénu. Hned jak přišla do obýváku našla pod křeslem Laří okusovací sušený hovězí kosti a do jedný se hned pustila. Pak objevila morčata a svojí novou boudičku, nad tou ovšem velmi záhy zvítězil Lary pelíšek. A stejně tak je i Lary voda lepší, to aspoň může Lara oplácet a pije teď z tý nejmenší mističky co máme doma. :o) Bía už si pučuje i Laří hračky.

Po 2-3 dnech konečně Bía přemluvila Laru ke hrám a po 4 se jí povedlo nasádlit se k ní do pelíšku tak, že tam i Lara chvilku zůstala. :o) Bía už se pěkně venčí venku, ale samozřejmě se to ještě někdy i nepovede. Běhá za námi jako ocásek a umí sedni. Zkoušeli jsme i vodítko, to je trochu problém, nejbezpečnější řešení je si sednout :o( ale když jde teta Lara první tak i to jde :o) Zkoumaly jsme pampelišky. Taky jsme zastřihávaly drápky, bylo to celkem OK, hlavně u lundehundů je důležité je na to navyknout, je nutné jim drápky stříhat hodně často, obzvlášť ty, co nedosahujou na zem. Když jsme byly u té kosmetiky, zkusily jsme to i s kartáčem, to taky celkem nevadilo. Čištění uší ale neni dobrý! to budeme muset trénovat. Příště zkusíme cvičně i zuby..

První týden se Bía seznámila s naší Míšou, ta se jí moc líbila! :o) pak se Sárkou a Samíkem, s těma si neni uplně jistá, jakožto teriéři (skotští) dost štěkaj. Další známý je Rody RR, ten je na ní přece jen trochu velkej a hlavně ani jeho Bía moc nezajímala.

Byli jsme na prvním výletě nebo větší procházce, ještě se segrou a Martinem a Miškou, Bía všechno zkoumala a běhala jak o závod :o), ale ušpinila se u potoka, byla nešťastná.. brzy se to ale spravilo :o)

Bía mi chtěla ulovit morčata, škoda, myslela jsem, že s nima bude kamarádit :o( neni o moc větší než oni, jen cca 2x.

Lara už má od Bíy pokousanej celej obličej, ale hrajou si čím dál tím víc. Schválně je teď třeba na procházku oddělujeme, aby se Bía nenafixovala jen na Laru.

Bía zlobila s jídlem, překocovala mističku, tak panička zakoupila specielní, která se nedá převrhnout, Bía to ale samozřejmě zvládla! Další zlobení, házení jídla po zemi, hraní si s ním, odbíhání a nedojídání jsme vyřešily nebo alespoň zatím, kuřecím vývarem, s tím jsou najednou granulky neuvěřitelně lákavé! :o)

19.4. Už máme velký vodítko, na cvičný šňůrce už to Bíe celkem šlo a s velkým to jde ještě líp, hlavně paničce. :o) Kde to jde ale běhá Bía na volno. Včera jsme poprvé jeli tramvají, v tašce. Tramvaj Bíu vůbec nevzrušovala, ale po čase jí přestala bavit ta taška :o) Učíme se další věci, třeba povel lehni. Bía už suveréně běhá po baráku a i leze do a z výtahu. V týdnu jsme potkali ježka, nejdřív se ho trochu bála, ale pak ho chtěla seřvat, vzhledem k tomu, že bylo asi 11 v noci, museli jsme to utnout. :o) Dnes skoro celý den prší a tak jsme na sídlišti potkaly hlemýždě, Bíu moc zajímal! Tady ho asi i panička potkala poprvé :o) Taky celý den utíráme nohy nebo dokonce celý kožich! Ani jedno Bía zrovna nemusí. To by prý radši zůstala mokrá.

Teta Lara je s páníčkem na dogtreku, tak Bía kouše už od čtvrtka jen do mě nebo do hraček, už se těšíme na tetu :o).

Včera jsme byli na dalším očkování, Bía prolezla celou ordinaci, podrobně jí prozkoumala a rozhodla se, že i když to tam divně smrdí je to v pohodě, na stole by se prý dalo i spinkat. Cesta k véťovi byla dlouhá :o) Injekce jí nebolela a koupily jsme hned i něco proti klíšťatům, pže se jen rojej! Cestou jsme potkaly spousty hodných lidí.

15/5/08 Stala se spousta nových věcí, jedna z časově posledních je ta, že jsem s Bíou byly na 3. očkování proti psím chorobám a zbývá nám už jen za měsíc vzteklina. :o)

Bía roste, už přerostla Sárku skoťačku a další kamarádku jezevčici Týnu. Podle posledního vážení které proběhlo minulý týden už má ke 4 kilům. Granulky jí, pravděpodobně pouze dočasně, momentálně chutnají i bez přísad. :o)

Po minulém týdnu kdy se nemohla rozhodnout které ucho postaví a tak raději nosila opět obě dolů a předchozím období kdy se pyšnila jedním nahoru, ale pokaždé jiným, má od pondělí 12.5. postavené uši obě. :o) Jsem zvědavá jestli s tím už bude spokojená, já bych byla.. :o)

Bía byla poprvé na větších výletech mimo Prahu a to na Šumavě u Carlose a na chatě. Na obou zahrádkách i na výletech se jí moc líbilo a strašně ráda se opaluje na sluníčku na trávě. Ve vysoké trávě poskakuje jak koza a je to strašně komické jak pro ní, tak především pro všechny okolo :o)

Bía byla také na první psí akci, na coursingovém soustředění kam jsme jeli kvůli Laře. Bíu zatím coursing moc nezajímal, ale našla tam nové kamarády, hlavně spolubydlícího Franka, 6 měsíčního křízence teriéra. Většina psů byla velkých a tak se poměrně dost otrkala.

Dnes jsme byly venku v dešti a z nepochopitelných důvodů se dneska Bíe líbila mokrá tráva do té míry že se o ní otírala.

4/6/08 jestli dobře počítám bylo Bíe v pondělí 16 týdnů. Minulý čtvrtek, tj. 29.5 jí vypadl první zub a teď už jí chybí 4 a 3 nový už se vyklubaly.

Bydlíme dost vysoko a jezdíme teda výtahem, ale všimla jsem si, že je z toho trochu problém, pže se pak Bía umí pohybovat jen v přízemí a u nás na patře, tak budeme muset chodit i víc pěšky. A víc do cizích baráků, pže tam je to taky trochu problém.

Bía dostala 2 nové přezdívky: Mrňka a Bius neboli Biusek :o) a už začíná být trochu vidět jak bude vypadat až bude velká.

Zkoušíme trochu trénovat aportek, věci nosit a držet umí pěkně sama od sebe. Moc jí baví se přetahovat a umí i viset za hračku ve vzduchu :o)

Ukazuje se, že Biusek je takovej malej všežravec a všepijec, zajímaj jí i potraviny s obsahem kofeinu, alkoholu, popř věci s nikotinem :o) a ráda by samozřejmě ochutnala i něco uleženějšího co se dá občas najít venku..

Dneska mohutně otravovala skoro 15 letou Míšu aby si s ní hrála, Miška nebyla tou přemírou pozornosti zrovna nadšená, ale nesla to statečně :o)

31.5.08 Bía jela na návštěvu a vyzkoušela jízdu rozpáleným autobusem. Na chatě u Lary kámoše RR, Rodyho se s Rodym se chtěla pořád sbližovat, což ho zrovna dvakrát netěšilo. Také se seznámila s kočičkama, ze kterých má ale respekt, klidně by to tak mohlo zůstat.. Pak proběhla velmi zajímavá část návštěvy a sice grilování, zlatý hřeb večera bylo rozdělání spacáku. To Bíu naprosto dostalo, něco tak dosažitelného, měkého a velkého, podobného trampolíně! a co se ještě ke všemu dalo zakusovat! Pak, pže bylo teplo, nocovala poprvé pod širákem, moc se jí líbilo, že mohla kohokoliv v noci otravovat, olizovat nebo si vlézt k němu do "pelíšku", i to, že se mohla jít kdykoliv vyvenčit.

8.6.08 Bía zkusila poprvé coursing, teda rovinku pro štěňátka a moc se jí to líbilo, doufám že jí zájem vydrží.

13.6.08 konečně máme i očkováníi proti vzteklině :o)

17.6.08 dnes jsme už dostali papíry k Bíe

22.6.08 Bía se byla podívat s Larou jak to vypadá na výstavě, zatim na malý. Myslim že si ani nevšimla, že se něco děje, byla úplně v pohodě. Sama bude vystavovat poprvé v MB na konci srpna, pokud jí panička stihne přihlásit.

Dnes také byla poprvé u vody když jsme se my koupali a protože většina lundehundů dobrovolně neplave byla z našeho koupání poněkud špatná, pže jsme jí, včetně Lary mizeli někde v tý hluboký vodě, to pak pobíhala po břehu a poštěkávala, až se nad ní Lara slitovala. Bía sama se jen capkala u břehu, maximálně po bříško. Nad vodou ani celá ve vodě se ale necítí nejlíp a je dost nervozní.

30.6.08 Bía konečně zase viděla maminku. Větší radost měla, po otrkání, ale ze strejdy Tukinka se kterým se na závěr pěkně proběhla. Ještě se seznámila se starší sestřičkou Astrid, která byla za Tukinkem na námluvách a trochu jim to kazila, protože byla pro Tukinka skoro zajímavější, minimálně proto, že mu zvedala sebevědomí. Ukázalo se, že i když jsme si mysleli, že Bía už začíná vypadat jako dospělá, je ještě štěňátko. Proti dospělým byla ještě i celkem malá, i když už ne tolik na výšku. Taky barva se jěště hodně změní a nebude už tolik oranžová. :o( bude ale lépe ladit k Laře :o)

3.7.08 konečně jsme se zbavili posledního štěněcího špičáku a brzy ustanou krvavé šmouhy na hračkách nebo na Laře, když si o ně některý kejvací zub vylomí. :o) Nový zuby rostou uspokojivě. Dnes taky holky dostaly novou hračku: plyšový fotbalový míč, který u nás slaví velké úspěchy, u obou :o) Dá se s nim trénovat i aportek Bíy, i když to vypadá dost komicky. :o) Taky už trénujeme výstavní postoj a chůzi u nohy. Ta nám jde poměrně dobře, obzvlášť bez vodítka, protože Bíu většinou zajímá jestli je to dobře a co po ní kdo chce, obzvlášť, když by za to mohla dostat dobrotku.

20.-26.7. 08 byla s náma Bía na psím táboře v Lázních Bělohrad

31.8.08 první Bíy výstava, MB, třída dorostu, rozhodčí Olga Dolejšová, známka VN1, postoj jsme trénovali poměrně pečlivě, pohyb na výstavním vodítku už méně nebo spíš na poslední chvíli, i tak byla Bía celkem hodná, přestože pár skoků v pohybu na vodítku si neodpustila. V postoji stála obzvlášť pěkně v závěrečném kruhu. V soutěži o nejlepší dorost u pana rozhodčího Jančíka jsme se ale bohužel už neumístili.

7.9.2008 jsme byli s Bíou cvičit poprvé agility. Zkusili jsme si skoro všechny překážky, krom houpačky. Bía skákala nad očekávání pěkně, zdálo se, že jí to i bavilo. Nelíbila se jí jen kladina protože nemá příliš v oblibě volný prostor pod sebou, ale při dostatečném zásobování jídlem se nechala přimět k jejímu přejití a nakonec se sama rozhodla že to zkusí hned i zpět. :o) Áčko jí nedělalo problémy vůbec, tak ho hned taky zařadila i v protisměru. Tunel se jí líbí, i když ze začátku se jí zdálo že skrz něj na mě špatně vidí a měla tendence se vracet, ale nějaký trénink s rourama už má, tak to rychle zařadila mezi další rouru. :o) Slalom nejvíc kazila panička! Bohužel se dostaneme na agility jen o weekendu a to ne ještě zdaleka každém, ale už jsme přihlášené na další hodiny.:o)

28.9.2008 jsme se konečně dostali na další hodinu agility, učili jsme se běhat několik různých překážek za sebou a už i zatáčky a další novinkou byl zatočený tunel. Nejdřív se Bíe moc nelíbil, ale po několika pokusech už to šlo líp, ale to teda nebyla žádná sláva. Naopak kladina která se Bíe moc nelíbila minule, jí tentokrát šla jako po másle. Bía na agi spadá do kategorie small, a ač se nezdá, když chce je celkem rychlá. :o)

18.10.2008 jsme se s Bíou zúčastnili našeho prvního a možná i posledního dogtreku. Panička totiž ujde maximálně kolem 30 km a Bíu to na vodítku, což by během dogtreku měla být nebaví vůbec. Jinak je ochotná těch 30 i jít a když se naskytne něco zajímavého, tak je po jejich ujití v podstatě čerstvá, panička rozhodně ne!

2.11.2008 konečně měla Bía příležitost běžet opravdický coursing, ne jen rovinku pro štěňátka, kterou zkoušela na jaře. Vypadalo to, jakoby od vždycky věděla o co jde, jednu chvíli jí sice zarazilo, že ta věc furt běží a jí nikdo nevolá zpět, ale když to tak bylo vrátila se za střapečkem až do cíle, kde si ho konečně úspěšně ulovila. :o) O přestávce se samostatně zapojila do smečky RR a jiných psů a ještě stihla honit štěněcí RR kámošku Aischu a jejího páníčka Martina, kteří trénovali zájem o štřapeček.

23.11.2008 Bía poprvé viděla sníh! Musím přiznat, že mě trochu zklamala, čekala jsem nějakou bláznivou radost, jako když ho viděla poprvé Lara, ale Bía do něj šlápla a zjistila že studí, po chvíli se rozdováděla, ale jen normálně, nic neobyčejnýho. Postupem času se ukázalo, že když tu je, dá se s ním žít a jít v něm třeba na procházku, ale když je možnost zaléztdo chaty je to daleko lepší a lézt do sněhu jen aby se jeden vyčural, tak to je prý vyloženě opruz.. No tak nevim, to je severský - norský pes!? Musím přiznat, že mě je to tajně sympatické, vidím to podobně.. Když jsme zatopili, Bía se postavila ke kamnům, jakože teď už nikam nejde a bude tady. Musela sjem si jí pak vzít k sobě, stála tak blízko a byla tak horká, že jsem se trochu bála aby se nepřehřála..

Lundehundi nejen štěkají, pískají a vrčí, ale vydávají i jakési bručivé až chrčivé zvuky, hlavně když něco chtějí, touhle řečí mluví Bía tedy především s námi. :o)

Ale bohužel na ostatní štěká až dost. :o(

8.2.2009 další výstava, MVP v Brně, Bía se předvedla pěkně, i když jsme to netrénovali, dokonce pěkně držela i ocásek. Dostala V1, CAJC, BOB. :o)

Od 1.7.2009 bydlí Bía v Hořovicích v domečku kde může štěkat o 106, dle libosti a my jí přejeme aby to tam pro změnu nikomu nevadilo.

Obrazek

Na světové výstavě v Bratislavě Bía získala od norského rozhodčího V1, CAC, CACIB, BOB!, světový vítěz(fena).

Další osudy Bíy můžeme sledovat na adrese: www.lundehund.cz