Jdi na obsah Jdi na menu
 


Uchvátit a žít

Překlad 40. kapitoly povídky Unexpected od australské autorky duj
 
Poznámka autorky: Děkuji všem komentujícím a zejména prvním čtenářkám Bellegeste a Lady Memory. Velká omluva za dlouhé čekání. Dvě svatby v rodině a všechno to okolo mě naprosto pohltilo.
 
 
„Doufám, že tě nepřivedla do rozpaků,“ podotkl Severus. Minerva na ni nemá co pomrkávat! Ta otravná stará slepice.

„Vlastně se mi ulevilo. Dumala jsem, jak s tím ven.“
 
Na jeden bláznivý okamžik ho napadlo, že má na mysli kouli chlupů. Ale to Minerva byla kočka, ne Hermiona. Tedy kromě té události ve druhém ročníku. I když – obě byly lvice. Polkl.

Chystala se mu dát jemně najevo, že ho opouští? Věděl, že to udělá jemně. Hermiona není Lily.
 
Rozhlédla se po osiřelých pozemcích a vytrácejících se postavách truchlících, kteří odcházeli slavit. „Tady asi ne,“ řekla a táhla ho pryč až téměř na břeh jezera, kde se zastavila. Držet ho ale nepřestala. Takže je to tu, pomyslel si. Znovu. A začal svoje srdce připravovat na bolest.

„Chtěla jsem tě jako přítele,“ řekla. „Ale nejde to.“ Odmlčela se a on sledoval její oči, které rychle těkaly sem a tam po okolí, až se konečně zastavily na jeho bradě. „Nestačí to. Teď, po všech těch měsících, jediné, na co dokážu myslet, když se na tebe podívám, je, jak strašně moc tě chci neustále líbat.“ Zrudla. On také.

„Hermiono.“ Jeho ruce byly příliš velké, v prsou ho pálilo a ústa měl vyschlá víc než nemytý kotlík.

„Takže jsi to netušil?“ zeptala se, když neudělal nic jiného, než že jen zíral. „Myslela jsem, že možná jo. Když jsme byli ve škole, vypadalo to, že myšlenky vytváříš jen tak ze vzduchu. Ale ty jsi příliš počestný, než aby ses pitval ve svém vlastním životě, viď? Jsi ten nejčestnější člověk, co znám.“

„Nejčestnější?“

„Nejdražší, nejstatečnější, nejopravdovější.“ Oběma rukama mu svírala dlaně, tiskla je a on jí stisk oplácel.

„Nevím, co mám dělat,“ pokračovala.

Mohl bych ti to ukázat.
Všechny ty věci, které by jeho ruce mohly dělat, kdyby nedržely ten horký brambor; nikdy ho ani ve snu nenapadlo, že ten okamžik někdy přijde.

„Nejsem spontánní člověk,“ pronesla. „Ani ty ne. Ale tohle v mých plánech nebylo a já nevím – nevím – vždyť mi ještě není ani dvacet! Neměla jsem v úmyslu zamilovat se až po uši.“

„Zamilovat se?“ zeptal se a v duchu si nadával do hlupáků. „Ty mluvíš o lásce? Opravdu? Není to jen – jen respekt a – a – nechci tě urazit, ale studenti si tak snadno představují –“

Zavrčela. Doslova zavrčela: „Severusi Snape! Věřil jsi v moje přátelství. Proč bys měl cítit něco jiného, když jde o moji lásku?“

„Protože to je něco jiného,“ řekl. „Pokud bych snil o tom, že je z tvé strany nějaká šance opětovat moje city, neřekl bych ti o nich, ne tak brzy poté, co jsem tě přestal učit. Nebylo by to správné.“

Odfrkla si, možná to bylo jen vydechnutí, možná smích, tím si nebyl úplně jistý, ale došlo mu, že čeká na to, až řekne, že ji pořád chce. Samozřejmě, že ji chtěl. Nikdy ji chtít nepřestal. A právě teď byla tak blízko. Ještě krok a mohl by ji uchvátit navždycky a žít z její lásky.

„Vždycky děláš správné věci, viď? Tak mi řekni, co je teď správné?“
  

další kapitola

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

(Zuzana, 5. 6. 2012 12:19)

Už som začala pochybovať, že to Duj dokončí. Som rada, že pridala kapitolu a teším sa.

!!!

(teriisek, 2. 1. 2012 16:38)

Tak tohle byl šok! Nová kapitola! A já na ni přijdu tak pozdě! Sypu si popel na hlavu, achjo:(

Tak jen doufám, že Hermiona ani Severus nebudou vymýšlet nějaké hlouposti a když už jim to tak neplánovaně spadlo do klína, nenechají si to proklouznout mezi prsty!

Jsem ráda, že to byly svatby (jak já ji chápu!), co autorku odvedlo od psaní, a ne nic horšího. A těším se na pokračování, snad přijde! Děkuju moc za krásný překlad!

Re: !!!

(Jacomo, 5. 1. 2012 11:31)

Nic si z toho nedělej, mě na novou kapitolu musela upozornit věrná čtenářka Zuzana :-) Taky doufám, že příběh nabere správný směr.
Díky!

věc nečekaná:)

(Suzanne, 22. 12. 2011 17:33)

Takhle kapitola byla skutečně věc nečekaná, ale o to příjemnější:)Akorát ám pocit, že už by autorka příběh ráda ukončila - no, klidně bych si ještě početla, ale zase nejsem proti. A stejně jako ostatní čtenářky doufám, že Severus to nezvorá a skončí to happy endem:) Díky za hezké překvapení.

Re: věc nečekaná:)

(Jacomo, 29. 12. 2011 8:23)

Ono to tak nějak opravdu spěje ke konci (i já věřím, že šťastnému!); hra už byla rozehrána, šlo jen o to, kdo první vyloží karty. Budeme si vzájemně držet palce :-)

tak sme sa dočkali

(Zuzana, 19. 12. 2011 16:01)

Veľmi pekne ďakujem za preklad. Je to krásna kapitola :) také vecné a krásne vyznanie ako od dvoch intelektuálov."Neměla jsem v úmyslu zamilovat se až po uši.“ to je presne Hermiona a jej plánovanie všetkého za každých okolností. A toto nenaplánovala a trochu je stratená :)
Kapitola ma veľmi, veľmi potešila. Trochu som sa už bála, že autorka poviedku opustí, som rada, že môj katastrofický scenár sa nevyplnil.

Re: tak sme sa dočkali

(Jacomo, 20. 12. 2011 11:25)

Já děkuji tobě za upozornění na aktualizaci. Po mém návratu do FF světa to byla ta nejkrásnější zpráva.
Duj rozhodně povídku neopustí, napsala mi moc hezké emaily, kde líčila záležitosti okolo svateb, které během roku řešila, a ten listopadový termín aktualizace tam přislíbila. Myslím, že tohle je autorka, na kterou je rozhodně spolehnutí.
Příběh je krásný, ale trošičku mi po téhle kapitole zatrnulo, JAK vlastně skončí...

Re: Re: tak sme sa dočkali

(Zuzana, 20. 12. 2011 21:53)

ja si myslím, že oni ako dvaja rozumní ľudia si to budú všetko najprv zvažovať a po dlhšej úvahe sa rozhodnú, že musia zostať spolu, lebo len tak budú úplní (dúfam, že to tak bude) alebo (v čo moc nedúfam) ich premôže úplná bláznivá vášeň a padnú si do náručia :D

Re: Re: Re: tak sme sa dočkali

(Jacomo, 21. 12. 2011 0:31)

Já jsem se rozhodla, že budu taky věřit ve šťastný konec. Takhle to autorce prostě vsugerujeme!

Vánoční

(Ivet, 20. 12. 2011 21:09)

Tak tahle je vážně vánoční :-) Krásná kapitolka :-) A nebudu přemýšlet o tom, že Severus by mohl mít otravné a hloupé myšlenky na téma ,,užívej si svého mladého života beze mě" Já prostě věřím, že to skončí nějakým příšerně sladkým epilogem :-) Který si strašně užiju, stejně jako to, že jsem tu povídku teď četla celou znovu :-)
Děkujem, že sis i v tom školním a vánočním bláznění udělala čas na překlad :-)

Re: Vánoční

(Jacomo, 21. 12. 2011 0:30)

To já vím, že takhle v celku je to zážitek... jsem se musela uvést zpátky do stylu a příběhu, že...
Na milované povídky (a milované čtenáře) se snažím mít čas vždycky :-)

Nemám slov

(Katka, 20. 12. 2011 11:59)

Nemám slov, napadají mě jen citoslovce typu uáááááááááááá :-) A to už dávno nejsem potřeštěný puberťák..tohle je TAK krásné :-)

Re: Nemám slov

(Jacomo, 21. 12. 2011 0:28)

Duj prostě umí. A já jsem se opožděnějším překladem asi trefila do toho správného vánočního sentimentu :-)