Jdi na obsah Jdi na menu
 


NEJBLIŽŠÍ AKCE KLUBU

 

 

 

Soutěž Sluka CUP + ARC-A2
21.dubna 2024, Modelářské letiště Lány
létání dle pravidel Sluka cup

 

Soutěž Lánský jarní historik 2024
27. dubna 2024, Modelářské letiště Lány
létání dle pravidel SAM 95

 

 

 O klubu:

  Modelářský klub Lány a okolí je pár bláznů do modelů letadel a lodí. Základy klubu byly položeny již v devadesátých letech 20. století. Vladan Picka, Zdeněk Machač a Standa Kraibich létali na několika místech. Naposledy si pronajali louku nedaleko Betinky. V roce 2003 přišli i o toto místo. Náhoda tomu chtěla a získali místo na bývalém opukovém dole, skládce, nad Lány, v místě kde se říká „Ve skále“. V roce 2003 na podzim se začalo s úpravou pozemku. S velkým úsilím se podařilo vyčistit a upravit toto místo a již na podzim 2004 odstartovaly ze zaseté trávy naše první modely. Současně s prvními úpravami plochy byl založen klub s názvem Modelářský klub Lány a okolí. Mezi zakladateli byl i Václav Picka – dnes aktivní lodní modelář, Pavel Sláma a Robert Beran. První tři roky se nejen létalo, ale také pokračovaly zemní práce. Pickův minitraktor Holder i s majitelem odvedli největší kus práce a v počátečním nadšení jsme si ani neuvědomovali, že více pracujeme, než létáme. Postupně přicházeli z Lán i z blízkého okolí noví zájemci o členství v klubu. Lodní modeláři začali jezdit na Židovském rybníku se svými modely. Plánovali jsme postavit molo a to se povedlo.

 

V současné době má klub celkem 41 členů, z toho 7 lodních. Vyvrcholením naší počáteční práce byl 23.4.2005 náš první letecký den. Máme i několik mladých členů, kterým se věnujeme. Někteří mají i úspěch na mezinárodním poli. Velké poděkování patří i po většinu času trpělivým manželkám.

 

Lánští občané se mohou seznámit s naší organizací na krásných akcích lodních modelářů uprostřed obce a pravidelných letecko-modelářských soutěží. Velkou partu se podařilo vytvořit kolem historických modelů. Naši senioři pravidelně organizují soutěže s úžasnou atmosférou. Rádi bychom poděkovali OÚ Lány, členům SDH Lány a sdružení Naše Lány. S těmito organizacemi úzce spolupracujeme.