Jdi na obsah Jdi na menu

Bydlení u nás

Rozhodla jsem se vám poodhalit zázemí ChS X-rats. V čem potkánci žijí, v čem je přepravuji a v čem vyrůstají miminka. Tyto informace poskytuji nejen těm, kteří mě nemohou navštívit doma a vše si řádně prohlédnout, ale i novým majitelům miminek, kteří by popřípadě chtěli miminku spříjemnit příchod domů co nejpodobnějším prostředím. No a samozřejmě jako případná inspirace.

Zázemí v Českých Budějovicích

V Českých Budejovicích trávím většinu svého času poslední roky a z toho důvodu uvádím toto město na prvním místě. Všichni moji potkánci jsou zde, kde mají k dispozici i velký výběh. Díky benevolenci mých spolubydlících se holky prohání hlavně v mém pokoji (jež sdílím s jednou spolubydlící), ale občas navštíví i další místnosti bytu. Většina miminek je taktéž odchováváno zde až na prázdninové výjimky, které jsou odchovávány v Praze. Klec je umístěna v pokoji, který obývám já a má spolubydlící, tedy mám s potkany nepřetržitý minimálně oční styk.

ObrazekVšechny potkanice bydlí spolu v kleci Marchioro Tom, která má rozměry 82x51x80cm (š,h,v). Vybavení této klece se samozřejmě průběžně mění dle toho, co holky zničí, okouší a všemožně znehodnotí a i dle toho, co nového mě zrovna napadne jim tam přidělat. Každá klec samozřejmě vždy obsahuje jednu nebo více misek a jedno nebo dvě pítka dle potřeby. Dále jsou zde 3 patra, dlouhý tunel přes celou klec, nějaké žebříky, větve, domeček, hamáky, závěsná koule na potraviny. K tomuto vybavení je pak přidáváno pár věcí, které se tam ještě vejdou jako jsou látkové domečky, látkové roury, závěsný záchudek, provaz, závěsný květináč atd. Ráda se na kleci vyřádím, aby holky neměly klec vždy jednotvárnou.

 

 

Album s klecí si můžete prohlédnout zde.

Obrazek

Obrazek

Zázemí v Praze

V Praze tuto dobu trávím méně času a potkánky tu již víceméně nemám. Jelikož je v bytě i mnohem méně místa, nebyl tu dříve větší chov možný. K rozšíření došlo až po přestěhování do ČB. Přesto je pro potkánky na krátký čas vždy místo a to i na miminka, za což moc vděčím celé své rodině. Potkánci mají klec zavěšenou na zdi ve společném pokojíku mne a bráchy. Tedy jsou potkánci opět v neustálém kontaktu.

ObrazekVšechny potkanice opět obývají společnou klec, která je ručně vyrobená. Má za sebou již mnoho let a já doufám, že bude co nejdříve nahrazena novou klecí. Ta by měla být téměř stejná, ručně vyrobená s plastovým dnem. Ale uvidíme, zda se do práce tatínek pustí. :o)) Rozměry klece si již přesně nepamatuji, ale zhruba jsou 57x35x90cm (š,h,v). Velkou výhodou je otevíretelné dno, které se snadno čistí. Tato klec se již mnohokrát přestavovala, ale většinou je dodrženo pravidlo 3-4 pater s dvěma rourama, provazem, domečkem, hamákem. K tomuto vybavení opět mohou být dodány látkové roury, kartony, větve, mostíky, žebříky, závěsné květináče, atd. Fantazii nijak nebráním.

Album s klecí si můžete prohlédnout zde.

Porodní klec a klec pro nemocné

Na obojí používám jedno a to stejné terárko. Dle potřeby ho převážím do daného města, kde je právě potřeba. Naštěstí se mi ještě nestalo, že bych měla s miminky zároveň nějakého lazara, ale i kdyby se stalo. Lazar může pobýt pár dnů v jedné z velkých přepravek, které mám. Pokud by to nestačilo, v Praze mám zásobu ještě jedné klece a akvárka a v ČB není problém si klec vypůjčit. I přesto do budoucna plánuji nákup plastového boxu ve stylu Rody. Po přerušení chovu bylo terárko přestavěno na menší palác pro Džarbuchu, ukázka zde.

porodni-terarko-04p.jpgRáda bych chtěla upozornit, že miminka jsou v terárku pouze do věku tří týdnů, poté jsou i s maminkou přendáni do základní klece ke všem dospělým. Má to mnoho výhod, které popíši v další kapitole o mé ChS.Terárko má rozměry 50x35x37cm přibližně a je udělané na zakázku od teraristy. Už mám vychytávky na přidělávání poliček a pítek, takže to není moc velký problém. Většinou je klec upravena dle potřeb daného obyvatele, což je dosti různé. Tedy radši koukněte do alba, jak taková úprava může vypadat zde.

Přepravky

Přepravky mám celkem 3. Každá je jiné velikosti, jiného typu a tak se každá hodí k trochu jinému účelu. Všechny tři určitě slouží k transportu. V zimě jsou přepravky buď přikryty ručníkem nebo dány do tašek, kde se lépe udržuje teplo.

 

Má neojblíbenější přepravka je Mini Capri, která je celá zakrytá tmavým plastem a má odeviratelné víko. Vzduch tedy může do přepravky pouze hořejškem a tak je lepší pro přepravu v chladnějším počasí, jelikož chrání lépe před průvanem. Také tmavý plast zabraňuje v teplém počasí proniknout sluníčku přímo do přepravky stejně jako zraku našich zvědavých spoluobčanů. Její rozměry jsou 40x30x22cm.

Obrazek

Druhou přepravkou je typ Aladino large, která má rozměry 36x26x23cm. Je tedy trochu menší. Výhodou jsou kulaté rohy, které jsou šikovné pro potkánka, který se probouzí z narkózy a také se do této přepravky lépe připevňuje pítko. Nevyhodou jsou díry i na bocích a tedy hrozí průvan, i když někdo by řekl, že je naopak lepší cirkulace vzduchu.

Obrazek

Poslední přepravka je primárně spíš přepravka na mého křečíka, ale je šikovná na zvážení neposedných miminek nebo na rychlou přepravu jednoho miminka. Rozměry jsou 18x12x13cm. Stěny jsou opět plné a tak do nich moc nefouká.

Obrazek

Podestýlka

Já osobně používám pouze 3 druhy podestýlky. Jako hlavní podestýlku používám Strohstreu pelletiert od Classic friends, což jsou válečky drcené slisované slámy. S touto podestýlkou jsem maximálně spokojená. Vůbec nepráší, nevzniká po ní bahno, potkánci v ní nemají problém i spinkat a hlavně absolutně nesmrdí a to po velmi dlouhou dobu! Tuto podestýlku měním až je v ní mnoho bobečků a i za této okolnosti stále nesmrdí (což ale neznamená, že potkani mohou chodit po hovínkách). Navíc i má věčně alergická Rianka s touto podestýlkou nemá jediný problém. Jediným problémem je, že tato podestýlka nejde sehnat jinde než v ČB nebo v Německu, jelikož i cena vzhledem k výdrži je vynikající.

Dále podestýlám hrubou kukuřičnou podestýlkou. Tu dávám v Praze (nemohu pořídit Strohstreu) a pod miminka. Pod miminka se mi osvědčila jako nejlepší podestýlka a již u ní zůstanu, nehodlám si znovu prožít to, co u vrhu G. Je dostatečně drobná i měkká, pachy zadržuje taky celkem dobře a cena není nikterak šílená. Problémem je občasný svrab, ale na to jsem již vybavena.

Nakonec zbývá skartovaný papír, který dávám pod potkánky po chirurgickém zákroku. Papírky jsou absolutně čisté, nezávadné, bezprašné a krásně měkkoučké pro pacienta. Jen se musí častěji měnit, ale to u pacienta po zákroku je myslím jasná věc u každé podestýlky.