Jdi na obsah Jdi na menu

6. 1. 2008
article preview

Adopce na dálku je program trvalé pomoci dětem, kterým jinak
jejich rodiče nemohou poskytnout ani základní vzdělání.
Náš příspěvek těmto dětem umožní vzdělání, aniž by byly
odloučeny od svého prostředí, kultury i svého národa.
V současné době činí příspěvek na dítě z Indie 4 900,- Kč, pro studenta 6 000,- Kč.
Zajišťuje dítěti školné, pomůcky do školy, ošacení,
zdravotní pojištění, ale i jídlo a někdy i ubytování ve škole
(pokud nemá vlastní rodinu).
 
"Adoptivní rodiče" udržují s dětmi kontakt prostřednictvím
dopisování, dostanou jejich fotografii a mohou sledovat i jejich
školní prospěch. Děti navrhované k "adopci" vybírá
skupina sociálních pracovníků, učitelů a místní kněz.

 shashidara.jpeg 

 

 

 

Děti z Horažďovic a okolí, které navštěvují hodiny náboženství, adoptovaly chlapce z Indie - Shashidara Harijana, který se narodil v roce 1995. Žije v malé vesnici  s maminkou, která musí těžce pracovat, se starším bratrem Yashodhatem, který již také pracuje, a s dvěma sestrami - Yashodhou a Rajeshwari, které studují. Tatínek, který byl vážně psychicky nemocný, již zemřel. V domě bydlí ještě strýc a teta.

shashidara3.jpegJedí 2x denně rýži, vaří různé druhy zeleniny i masa. Do školy chodí do města vzdáleného 5km. V rámci školního dne vyhrál mnoho cen v soutěžích. (z dopisu 19. 4. 2011)

 mapa-indie.jpegŘádová sestra Prescilla D´mello, která odpovídá za program Adopce na dálku v Indii, píše o dosavadním vývoji:

"V Mount Rosary začala    Adopce na dálku v r. 2002. Program zahrnoval v základním, středním, vyšším i neuniverzitním vzdělání už přes 900 dětí. Program       nadále pokračuje v podpoře na vyšších technických          školách  a učilištích.Program tak připraví vedoucí pracovníky z našich řad pro vzdělávání dalších. Ráda bych uvedla konkrétní případ Shubhakara Anchana.  Tento chlapec byl sponzorován od r. 2003, kdy byl v 8. třídě. Jeho otec už nežil a matka byla psychicky nemocná. Sponzoři se stali adoptivními rodiči nejen v základním vzdělání, ale když viděli jeho velký talent, podporovali ho i nadále. Dnes studuje v magisterkém programu. Už nyní vede vesničany (muže i ženy), řídí jednotlivé skupiny, podporuje setkání mladých, pomáhá budovat  lepší spolupráci vesničanů. Učí lidi lépe plánovat, věnovat se  obnově vesnice,... je velmi oblíbený mezi lidmi, kde žije a pracuje. Už během bakalářských studií podporoval svou činností aktivity Mount Rosary - byl vedoucím v táborech pro děti a mládež.

Díky Arcidiecézní Charitě Praha za program pro rozvoj a výchovu komunit na vesnici. Ráda bych zmínila ženskou skupinu z Nakry, která je pro ostatní příkladem, protože naplánovaly to, jak samy získat zaměstnání, jak zvýšit příjmy rodiny, zlepšit hygienuna vesnici. Program má 60 podobných skupin. Duch týmové spolupráce povzbuzoval rodiče dětí, aby více spolupracovali a budovali vzájemné porozumění a sjednotili se v ideálech i úkolech, pro které chtějí pracovat. Vzrůstá ochota obětovat se ve prospěch skupiny.indie-1.jpegMount Rosary a pracovníci Adopce na dálku a programu komunitního rozvoje Vám děkují za štědrost i za příležitost spolupracovat s Vámi."

 indie2.jpeg

 

indie4.jpeg 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

MOUNT ROSARY CHARITABLE INSTITUTION, SOUTH INDIA 01-05-2015

Moji milí,

zdraví Vás Sr. Prescilla D´Mello, správce charitativní organizace Mount Rosary

(Růžencová hora).

Děkuji Vám za podporu vzdělávání Shashidara Harijana shas.jpegv našem Moodbidri centru během uplynulých 12 let. Jsem ráda, že Vás mohu informovat, že dokončil studium PUC a pak dva roky Diplom v A. C. Mechanik v Moodbidri. V červenci ukončí praxi v oboru a  bude hledat práci.

On a jeho rodina jsou velmi vděční za vše, co jste pro ně dělali během všech těch let. Maninka se jako nekvalifikovaná dělnice (roluje?) musí sama postarat o rodinu a nemocného manžela, který potřebuje zdravotní péči. Jen díky sponzorování mohla děti posílat do školy. Je moc ráda, že jí Shasidar může do budoucna pomoci.

Mount Rosary, sestry a studenti Vám děkují za Vaše oběti, podporu a pravidelnou korespondenci.

Vyprošujeme Boží požehnání Vám a Vašim blízkým.

S přáním všeho dobrého

Vaše sestra Pescilla D´Mello