Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rihanna

 Životopis
Rihanna, jejíž celé jméno je Robyn Rihanna Fenty, se narodila 20. února 1988 v městě Saint Michael na karibském ostrově Barbados.

 

Její dětství v Karibiku bylo hluboce ovlivněno závislostí jejího otce na kokainu a ne zrovna klidné manželství jejích rodičů, které skončilo rozvodem, když jí bylo 14. Pro plachou Rihannu bylo jediným světlým bodem zpívání. Žila život normální dívky, která chodí na školu Combermere, což byla zdejší velmi dobrá škola srovnatelná s nám známými gymnázii. Během let, zejména během svého dospívání a dětství si ráda zpívala jen tak pro zábavu s rodinou a přáteli. Poté Rihanna vyhrála na školní akademii s písní ,,Hero“ od Mariah Carey soutěž krásy.
 
V roce 2004 si Rihanna (15) se dvěma spolužačkami založí dívčí skupinu, která se dostane až na jakýsi pohovor u producenta Evana Rogerse z Entertainment Weekly.
 
,,V okamžiku, kdy Rihanna vešla do místnosti, bylo to jako by další dvě dívky neexistovaly.“ Nakonec se RiRi stěhuje do Connecticutu, kde žije spolu s producentem a jeho manželkou a nahrává své první čtyři demo písně.
,,Když jsem opustila Barbados, vůbec jsem se neohlížela,“ dodává Rihanna. Chtěla jsem udělat, to co jsem musela i když to znamenalo odstěhovat se do Ameriky.“ Rihanniné demo nahrávky se dostanou do rokou bosse Def Jam Records, slavného Jay-Z, který si ji na to pozve k sobě do kanceláře. ,,Seděla jsem v hale a jen se třásla strachy,“ řekla Rihanna, která zde zazpívala ,,For The Love Of You“ od Whitney Houston. ,,Smlouvu jsme podepsali v jednom dni, trvalo mi to jen dvě minuty poznat, že přede mnou stojí budoucí hvězda,“ dodává Jay-Z.

Neexistuje nic lepšího jako teplý duch Karibiku aby oživil showbuznyss stojící na stále stejných jménech. A s rychle se blížícím létem nastal nejlepší čas aby barbadoská Rihanna mohla vstoupit do do hudebního průmyslu, který se může těšit na novou hvězdu.
 
Díky multiplatonivému Seana Paulovi, Shaggymu a Elephant Man se tehdy rozjel trend ostrovních interpretů a čekalo se už jen na žekshé interpreta tohoto žánru. Není tak divu, že rychlý konkurz Rihanny u Def Jam Records proběhl velmi hladce a 17-letá zelenooká kráska si mohla mnout ruky nad nahrávací smlouvou, která naprosto překopala její dosavadní život a z naivní dívky se stala žena v pravém slova významu.
,,Byla jsem tak nervózní," vzpomíná Rihanna se zdravou dávkou jejího barbadoského přízvuku, kterým je známá. ,,Viděla jsem v mžiku kousek Jay-Z obličeje a bylo to jako ó můj bože! Nikdy dřív jsem nepotkala nikoho slavného a teď jsem se měla setkat s celebritou, která ještě k tomu vlastní nahrávací společnost, bylo to šílené."
Naštěstí rihannina nervozita opadla jakmile začala se svým improvizovaným vystoupením, které její budoucí šéfy podepsat smlouvu.
,,Byli jsme tam až do 4:30 ráno. Pokaždé když jsem se podepsala svým jménem se jen usmívali."
Rihannu, vyrůstající na farnosti Sv. Michaela, by nikdo nenapadalo, že jednoho dne se jí splní sen a bude slavná.
 
Než se v roce 2005 odstěhovala do USA žila Rihanna poněkud normální život na ostrově, kde navštěvovala střední školu a jako většina dívek si zpívala písně jen tak pro zábavu s přáteli. Kromě výhry na talentové show v její škole si Rihanna nikdy neuvědomila kolik talentu se v ní skrývá, dokud neupoutala pozornost producenta Evana Rogersea jeho hudebního partnera Carla Sturkena, kteří produkovali hity pro takové umělce jako jsou Christina Aguilera a Kelly Clarkson.
 
Evan a jeho manželka Jackie se vydali na Vánoce na dovolenou na ostrov Barbados a byli ubytování v blízkosti města kde Rihanna žila a prostřednictvím společného přítele mu byla představena. Po poslechnutí jejího hlasu, že Rihanna má velký talent a pozval ji do New Yorku aby tu nahrála nějaké dema.
 
Rihanna spolu s Evanem a Carlem nahrála tucet songů inspirovaných R&B a rytmy Karibiku. Směs tohoto Rihanna ráda hrála na jejím oblíbeném karibském nádobí – callaloo.

 ,,Moje hudba je směsí Karibik beatů a R&B. Nechci ale aby mě brali jenom za umělce tanečních songů, protože já umím zpívat. Na cd mám kromě tanečních věcí také balady,“ vysvětluje Rihanna.
Rihannino debutové album má všechny prvky, které dělají hudbu kouzelnou. A také jsou tam znát vlivy jejích vzorů Beyoncé, Alicii Keys a Mariah Carey. Rihanna je kromě zpěvu talentovaná kromě zpěvu i na skládání písniček a podílí se na hodně písní z jejího alba. Její první singl ,,Pon De Replay“ znamená něvo ve myslu hrajte hudbu dál a její název je z barbadoského nářečí, Rihanna v ní prosí DJ aby hrál její písničku pořád a pořád dokud se nedotkne každého člověka. A tak se i vlastně stane, protože singl se stane velkým celosvětovým hitem.
 
Rihanna skutečně tehdy zažívá příběh popelky.
,,Kdybych nepotkala Evana a Carla, mohla bych takhle snít navždy,“ dumá Rihanna. ,,Jsem jim tak vděčná za to všechno co pro mě udělali.“
Brzy však bude děkovat celý svět Rihanně a její producenti také.
 
Když už nic jiného tak to byl velmi rušný rok a barbadoské zpěvačce otevřel oči. Kromě nahrání jedné z nejpopulárnějších singlů roku 2005 si všechny získala i svou krásnou osobností.
,,Tolik se toho stalo v mém životě, mám pocit že jsem prožila pět let v jednom roce,“ řekla Rihanna.
Není pochyb, že již v době vydání debutového alba Music Of The Sun bylo zřejmé, že Rihanna se nestane zpěvačkou jen jednoho hitu. S velkou pílí, snahou a nadšením cestovala v roce 2005 po celém světě jako předskokanka na turné Gwen Stefavi, fotí pro různé časopisy a čeká ji první filmová minirolička ve filmu Bring It On Yet Again.
 
Tohle všechno je velmi vzdáleno od klidného života, který vedla Rihanna na Barbadose ve farnosti Sv. Michael. Robyn Rihanna Fenty si prošla svým debutem bez úhony a může se připravit na druhou hudební smršť v podobě druhého alba A Girl Like Me.
,,Tak moc jsem za poslední rok dospěla. Neměla jsem na výběr. Chtěla jsem jít za svým snem, musela jsem nechat celou svou rodinu na Barbadose a přestěhovat se do Spojených Států. Bylo to trochu děsivé nemít žádné přátelé nebo rodiny a najednou je člověk v nahrávacím studiu,“ vzpomíná Rihanna.
,,Rok 2005 mě naučil obětavosti a zodpovědnosti, které jsou pořeba k tomu aby se sen stal skutečností. Vstát v 5:00, pak na nacvičování, trénink, školy, rohovory, video shoots a takhle celé dny. Vypadá to úžasně, ale je to opravdová práce. Moje láska k hudbě a zpěvu se nikdy nezmění, ale už se na to nedívám skrz růžové brýle jako dřív.“
 
,,Mnohokrát za poslední rok, jsem u sebe neměla nikoho v mém věku. Při nahrávání alba A Girl Like Me jsem chtěla aby to vypadalo, jako bych byla v osobním rozhovoru s holkami mého věku,“říká tehdy osmnáctiletá zpěvačka. ,,Lidé si myslí, že když jsem mladí nemáme problémy, ale není tomu tak. Zabýváme se životem, láskou a zlomeným srdcem stejně jako žena o několik let starší. Mým cílem na A Girl Like Me je říct těmi songy věci co mladé ženy chtějí říct, ale neví jak."
Upuštění od harmonického nebe na taneční parket. Rihanna se znovu vrací se singlem, o jehož zahrání budou posluchači žebrat po celém světě. Je jím SOS produkovaný Jasonem Rotem a obsahující prvky elektro-funku 80. Let.
,,Byla jsem nadšená, když jsem to poprvé slyšela a o tři dny později to bylo nahrané,“ říká Rihanna.
SOS byl také použit v reklamě na Nike, pro kterou Rihanna natočila spolu s tanečním choreografem Jamiem Kingem (spolupracoval např. s Madonnou a Shakirou).
,,Dělat reklamu byla úžasná zkušenost. Natáčení trvalo šest dní a Jamie King byl úžasný,“ říká Rihanna.
Rihanna se snaží zaměřit na sebe jako na umělce a tak natáčí pomalou baladu o,,Unthaihful“ napsanou jejím kamarádem Ne-Yo a Stargate. Píseň dokumentuje tragický rozpad vztahu kdy jedna osoba začne podvádět tu druhou.
 
V tomto případě, ale podvádí dívka svého kluka.
,,Ve spoustě písní muži zpívají o podvádění jako kdyby to byla jen hra. Untfaithful není jen o tom že někdo někoho podvede, ale jakou bolest to způsobuje.“
Snad nejpřekvapivější na albu byl song Kisses Don´t Lie, kterou pro ni vyprodukovali již zmínění producenti a její objevitelé Evan Rogers a Carl Sturken. ,,Na Barbadosu opravdu nebyla ke slyšení rocková hudba,“ přiznává Rihanna.
,,Turné s Gwen Stefani ale změnilo můj pohled. Takže když jsme se bavili o tomto projektu byla jsem si jistá, že chci experimentovat s rockovou muzikou."
Během nahrávání A Girl Like Me odjela Rihanna na Jamajku, aby tu se Sean Paulem nahrála duet ,,Break It Off“. Rihanna s úsměvem vysvětluje: 
 ,,Cítím tolik úcty a lásky k Seanu Paulovi. Vzal mě před odchodem do studia na návštěvu muzea Boba Marleyho a byl to úžasný zážitel. Když jsme se pak konečně dostali do studia, cítíla jsem, jako by byla duša Boba Marleyho přímo tam s námi."


S albem A Girl Like Me zěvačka dokazuje, že její úspěch nebyla náhoda. Po 1 milionu prodaných kopií alba Music Of The Sun po celém světě patří celé léto opět Rihanně.
 
Počátkem roku 2007 se Rihanna opět ocitla v nahrávacím studiu s producenty jako Ne-Yo, Stargate a Timbalandem, aby zde nahrávala své už v pořadí třetí studiové album s názvem Good Girl Gone Bad.
Album přineslo osm světových hitů, včetně celosvětového hitu číslo jedna ,,Umbrella“, který je společným duetem s Jay-Z. Kromě dosažení Umbrelly čísla jedna v mnoha zemích, se singl držel neuvěřitelných deset týdnů na jedničce ve Velké Británii, což se stalo naposledy skupině Wet Wet Wet v roce 1994.
 
Následovaly hity jako Shut Up And Drive, Don´t Stop The Music a Hate That I Love You (duet s Ne-Yo).
Počínaje dnem 12.9. 2007 se pak vydala na turné po Kanadě a Spojený Státech a poté i do Evropy. Turné s názvem Good Girl Gone Bad Tour bylo zaznamenáno i na samostatném DVD, jež vyšlo 17. června 2008 a byl na něm záznam ze show v britském Manchesteru (6.12.2007).
 
17. června 2008 vydala Rihanna prodlouženou verzi třetího alba Good Girl Gone Bad: Reloaded, z které světlo světa spatřily hity jako Také A Bow, duet se skupinou Maroon 5 If I Never See Your Face Again a Disturbia, kterou pro ni napsal její tehdejší přítel Chris Brown a dokonce tam má i vokály. Jako poslední osmý singl byl vydán duet s Justinem Timberlakem Rehab.
 
GGGB se prodala celkově zatím přes 7 milionů kopií po celém světě.


 
Kromě hudby se ale Rihanna věnovala i charitě a byla vybrána jako modelka do reklamní kampaně pro Gucci UNICEF. 20% z prodeje Tattoo Heart tašek, které Rihanna propagovala, šlo na dětskou charity v New Yorku.
 
V soukromém životě začali chodit s RnB zpěvákem, o rok mladším Chrisem Brownem. Pár byl brzy nazýván ukázkovým párem a oba dva byli jmenováni umělci roku 2008.
 
Dne 8.2.2009 ale pohádka skončila, když byla náhle zrušena účast Rihanny na udílení cen Grammy Awards 2009. A důvod? Zpěvák Chris Brown byl zatčen pro podezření z trestného činu. Dne 5. Března byl Chris obviněn z napadení Rihanny a hrozbami trestných činů. Celý svět tehdy obletěla fotka zmláceného obličeje Rihanny a všichni byli v šoku. Ukázkový pár snů se najednou změnil na ukázkový pár domácího násilí.
 
Zpěvačka se prvně k Brownovi vrátila, ale pak jak sama řekla si uvědomila tu chybu a Chrise opustila, protože nechtěla mít na svědomí další dívky po celém světě, které jejich kluk bije a které by tak viděli, že je to v pořádku. A to právě není.
 
První hudební počin po incidentu spatřil světlo světa v podobě kolaborace Rihanny, Jay-Z a Kanyeho Westa, kterým byl velký hit Run This Town. Už klip, který byl velmi temný, nasvědčoval tomu, že sladká naivní Rihanna je pryč a přichází žena zkoušení za poslední rok životem.
 
Nové album Rated R bylo vydáno 23. listopadu 2009 a Rihanna na něm úplně změnila svou image. Booklet plný jejích polonahých fotek a temná hudba se silnými texty nám dala nahlédnout do toho čím vším si Rihanna za poslední rok prošla. Z alba byly vydány hity jako Russian Roulette, Hard ft.(duet s Young Jeezy), Rockstar 101, Te Amo a především Rude Boy, který se stal obrovským hitem po celém světě.
 
Ke konci 2009 byla Rihanna jmenována Ženou uplynulého roku.
 
Začátkem roku 2010 se o Rihanně začalo mluvit zase. Tentokrát díky své nové lásce – besbolistovi Mattu Kempovi. Krásné fotky šťastného páru jak se objímá nebo líbá obletěly celý svět a ukázaly, že je Rihanna opět šťastná.

Rihanna - Diamonds

 
 
 

Náhledy fotografií ze složky fotky

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář