Degustace domácích výrobků
Tož, plánovaná degustace domácích lektvarů vyhlášena gurmánskou sekcí MCT se z různých důvodů nekonala. Jednak Jiřka přišla o své milované autíčko a tak neměla jak dopravit ty tuny zavařenin, kterými chtěla oslnit a získat slávu. Druhak byl hekticky naplánován termín a v pozdních večerních hodinách by se to stejně nestihlo. Obzvláště, když jsem nachystal několik vydatných chodů, očekávajíc alespoň jednou za čas skromnou pochvalu :)).
Mohu jen nadělat chutě, když uvedu vzorky jídla, určeného na dnešní večer. Jako lehký předkrm byl nachystán boršč, tentokrát ukrajinský, červený jak krev s poctivou červenou řepou a kvalitními surovinami. Škoda zožrať :)). Pak bylo v záloze speciální rizoto k této příležitosti, ze 7 druhů zeleniny (cibule, paprika, rajčata, mrkev, pastiňák, celer, brokolice) s kuřecím vývarem a sýrem na posyp. Zlatým hřebem večera pak měly být chlebové bramboráky z vlastního žitného kvásku, restovaným kuřecím stehnem v liškové omáčce a liškama a to zabaleno s hermelínem do toho bramboráku. Jako alternativa bylo možné přidat restované kozí rohy v pikantní marinádě, připravené dle vlastních tajných postupů.
Pak byl připraven domácí jogurt, kefír a smetana, vše pro případ degustace např. marmelád. Hrdla se pak měly osvěžit dobrým vínem a desinfikovat několika druhy domácích likérů, s předpokladem příznivého účinku též na trávení.
Jako dezert bylo možno nabídnut mraženou dřeň z banánu, jahod, ostružin či višní, možná i podloženo ruskou zmrzlinou, zalito čokoládou a některým z lahodných likérů a navrch přizdobeno smetanovou šlehačkou. Pro případ hladu držely pohotovost domácí škvarky či tlačenka s cibulí a v případě krajní nouze bych ještě mohl rychle udělat těstoviny s několika druhy sýru včetně ovčího, vše promaštěno dobrým uzeným špekem. Nebo zabijačkovou polévku černou či bílou, a třebas i brambory s jitrnicovým prejtem, či kyškou. A to ještě chyběl poctivý hovězí vývar, z něhož měl být základ pro houbovou zelňačku či gulášek, jenž jsem nedopatřením opět spálil, že...
Uznáte sami, že tyhle lukulské hody by se nestihly spořádat ani do rána.
Sešli jsme se alespoň v malém počtu, podle možností ochutnali Aniččin bezkonkurenční šípkový likér, pak ořechovku či višňovku... (doplňuji ještě o speciálně k této příležitosti vymyšlený pečený čaj), a v bunkru jsme ještě koštli z mé ořechovky, na kterou jsem právem pyšný, pak ostružinovku a griotku, které připravuji dle svých objevů pokud možno v co nejhustší konzistenci, páč ty řídké mi připadají tak nějak odfláklé. K tomu i Jiřčinu meruňkovici, která je opravdu z meruněk a letos obzvláště řetízkuje )).
Tož, jídla mám předvařeno na týden, ale já to určitě urychlím :)). Dnes doslova platilo, že kdo zaváhá, ten nežere a to ke své škodě, páč se akce, kvůli vyčerpání vzorků, letos už nebude opakovat. I když... prý se již čistí a stáčí šípkové víno? :))
Vzorky se tedy kvůli nedostatku komisařů nehodnotily, škoda, mohl jsem to vyhrát . Speciálně jsem se těšil kromě individuálních marmelád a kompotů, zejména na souboj ořechovek, griotek a šípkové marmelády s hlavním "konkurentem" Aničkou. Nuže, příště. Ale jedno velké pozitivum to přecijen mělo: konečně jsme dospěli do stadia praktické spolupráce, dovedností, objevujeme nové recepty a vyměňujeme si zkušenosti. Není pochyb, že příští rok nezaváháme zejména s ořechama a rozšíříme své obzory šípkama. Do té doby je bohužel ještě daleko, zato máte šanci všichni. Tož, tak!
Pavel
Komentáře
Přehled komentářů
vidím, že jste degustovali do aleluja, budiž vám přáno :) ....teda Pájo ten tvůj popis je teda při čtení slitalózní :D
taky mám vzoreček
(Jiřka, 14. 11. 2011 17:17)
pečeného čajíčku, jestli bude ještě nějaká slezina před vánocemi - donesu:)).
Jinak opravdu na takovou tabuli je třeba celý víkend, ale aspoň nebudeš muset ztrácet čas ,Pavli, vařením a můžeš ve volných chvílích zvelebovat bunkr:)). Se ale můžeš přihlásit do "prostřeno" a ukázat jim, jak se vaří:)).
Re: taky mám vzoreček
(Pavel, 14. 11. 2011 21:11)
tak jsem otestoval již všechno jídlo, ještě to chce doladit chutě, páč to asi bylo překombinováno. Hermelín s houbama nejdou k sobě, nevynikne ani jedno ani druhé. Taky to těsto by mohlo někomu připadat kyselé, takže příště radšii víc bramborákovatější..
Ale nikoho nebudu veřejně učit, to by mohl být najednou celý národ zdravý a zas by nám prodloužili důchod o dalších 10 let, že...
..... to teda opravdu
(Anička, 13. 11. 2011 15:06)na takovou tabuli musíš příště rezervovat celý víkend a ne jeden večer... JInak bylo ješě překvápko výtečný "pečený čaj" z domácí dílny ne? DOufám, že to šípkové víno se stihne vyčistit než ho vykošťuju... chi chi... a pak si dáme vzorek některý adventní víkend..
Re: ..... to teda opravdu
(Pavel, 13. 11. 2011 22:26)Jo advent, to je dobrá příležitost na košt. K tomu třeba svařáček v případě zimy, vůně cukroví... S tím čajem se ti podařil husařský kousek, nechápu, jak jsem to mohl opomenout. Pečený čaj - kam ty na to chodíš - opravdu neměl chybu.
košt
(Zdenula, 15. 11. 2011 20:34)