Posvícenské koláče
Suroviny:
500g polohrubé mouky, 30g droždí, 250 ml mléka, 80g cukru krupice, 2 žloutky, 100g másla, 2 lžíce rumu, špetka soli, mandle a rozinky na zdobení, 1 vejce na potření, 250g měkkého tvarohu, 50g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce vanilkového pudinku, špetka citronové kůry
Náplň povidlová:
250g švestkových povidel, 2 lžíce rumu, 50g piškotů, 1 skořicový cukr
Náplň maková:
200g máku, 50g piškotů, 200 ml mléka, 80g cukru krupice
Postup:
1. Mouku vsypeme do zadělávací mísy. Uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme lžíci cukru, trochu mléka a necháme vzejít kvásek. Poté do mísy přidáme zbylý cukr, žloutky, zchladlé rozpuštěné máslo, rum a sůl. Přilijeme zbylé mléko a vypracujeme vláčné těsto.
2. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a v teple necháme kynout. Po 30 minutách ho znovu propracujeme a rozdělíme na dvě části. Z každé části vytvarujeme bochánek a položíme ho doprostřed plechu vyloženého pečicím papírem. Necháme kynout dalších 20 minut.
3. Během kynutí si připravíme náplně, které budeme potřebovat.
Tvarohová náplň: Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkovým práškem a citronovou kůrou
Povidlová náplň: Povidla promícháme s rumem a nadrobno nastrouhanými piškoty. Náplň dochutíme skořicovým cukrem.
Maková náplň: Jemně namletý mák svaříme s mlékem a cukrem. Po vychladnutí zahustíme náplň jemně namletými piškoty.
5. Nakynulé bochánky těsta rozválíme válečkem na kulaté pláty asi
Příprava: 120 minut
1 porce: 1492 kj/ 355 kcal
Počet porcí: 16