Kynuté buchtičky
Suroviny:
235g hladké mouky, 20g droždí, 75g rozinek, 125 ml mléka, sůl, 100g másla, 75g cukru, strouhaná kůra z půlky citrónu, na špičku nože muškátového oříšku, 3 žloutky, 45g oranžádu, 45g citronátu, 40g sekaných mandlí, mleté mandle
Postup:
1. Mouku prosejeme do mísy, do důlku uprostřed rozdrobíme droždí a přilijeme vlažné mléko. Kvásek zaprášíme moukou a necháme vzejít 15-20 minut. Do rozpuštěného másla vmícháme cukr, koření a žloutky. Smícháme s kváskem a přikryté necháme kynout 20 minut na teplém místě.
2. Vmícháme oranžád, citronát, rozinky a nasekané mandle a necháme odpočívat asi 20 minut. Vymažeme tukem 4 zavařovací skleničky po 250 ml a vysypeme je mletými mandlemi. Těsto rozdělíme na 4 díly, formujeme koule, vložíme je do sklenic. Necháme 15 minut odpočívat. Troubu předehřejeme na 190° C a pečeme přibližně 25 minut.
Příprava: 45 minut
1 porce: cca 720 kcal/ 3010 kj
Počet porcí: 4