Jdi na obsah Jdi na menu

Zápis prvňáčků

8. 5. 2018

ZÁPIS NOVÝCH PRVŇÁČKŮ

 

23. dubna proběhl v naší škole zápis nových prvňáčků. 12 odvážných dětí přišlo probudit Písmenkovou vílu, a vysloužit si tak pohádkovou jedničku.

Potkávali jsme se již na edukativně stimulačních skupinách, proto vlastně přišli už „staří známí“. Tentokrát nás tu čekal skřítek Školníček osobně. Představil nám své kamarády skřítky a víly a vydal se s námi za Písmenkovou vílou.

Nejdříve nás víla Brouzdalína vzala na cestu, kde jsme museli překonat překážky, udržet rovnováhu, protáhnout se kruhem, chodit po provaze a házet míčem. Na konci cesty jsme si museli najít srdíčko se svým jménem. První úkol jsme splnili všichni. Víla Jmenulka zkontrolovala srdíčka a uložila nám obkreslit tajemný nápis. To byl těžký úkol, ale nikdo ho nevzdal. Skřítek Úkolníček zase potřeboval najít drahokamy – obdélníky a trojúhelníky dané barvy – na výzdobu meče. Tento úkol zvládli  všichni dřív, než se skřítek nadál. Zato skřítek Smyčka připravil těžký úkol – zavázat střevíček. Chytil nás prostě do smyčky. Někteří však na něho vyzráli a smyčku uvázali. No a my ostatní budeme trénovat. Do září se to určitě naučíme. Písmenkové zaříkání, které jsme se postupně učili na skupinkách, znělo potichoučku, vždyť se na nás dívalo tolik lidí. Ale vílu probudilo! Zkontrolovala, jestli jsme některý z úkolů nevzdali, a když zjistila že ne, rozdala nám pohádkové jedničky.

Pohádkově chutnaly, protože byly z perníku. A hrníček a nůžky, to se bude také hodit!

Zápis není přijímací zkouška na základní školu. My jsme ho pojali jako hru. Hru, ve které si poprvé vyzkoušeli svou novou roli budoucí prvňáčci, kteří museli úkoly zvládnout sami, jejich rodiče, kteří se najednou stali jen  pozorovateli, a naši čtvrťáci, kteří to zvládli také velmi dobře. Věnovali svůj čas menším spolužákům a naučili se své „role“, aby pomohli a udělali radost. A to se jim, doufám, povedlo. Já jim děkuji.      

                                                                                                              Mgr. Zdeňka Bejčková