Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sv.Václav

u
  Václav se v mládí dostal pod vliv své babičky Ludmily a s jejího popudu a přispění byl na hradě Tetín vzdělán slovanskými kněžími Pavlem a Učenem ve staroslověnštině, latině a snad i řečtině.Nicméně někteří historikové zpochybňují vzhledem k obecné úrovni gramotnosti tehdejších panovníků údaje o Václavově vzdělání obsaženObrazeké ve svatováclavských legendách.
  Po smr
ti otce knížete Vratislava I. (r.921) se ujala poručnické vlády za tehdy nezletilého Václava ( bylo mu 13 let) jeho matka Drahomíra. Ta se ovšem záhy odstaví od podílu na moci rozkazem k vraždě Ludmily. Václav se záhy po dosažení plnoletosti v 15 letech ujímá (někdy v letech 922-925) samostatné vlády. Asi byl ženatý, ale nezanechal právoplatného dědice. Legendy vzpomínají syna Zbraslava, ale toho by měl pravděpodobně se svojí souložnicí.

Vztah k říši

 
  Byl výsledkem dlouhodobějšího vývoje. Určován lenní závislostí přiznané českými knížaty r. 895 na Východofrancké říši, postupně nahrazovanou vztahem k liutpoldovskému Bavorsku. Tento vztah byl vnímám jako protiváha rozpínavosti Velké Moravy a později především Saska, které si postupně podmaňovalo severní sousedy Čechů-polabské Slovany. Problém nastal po vymření Karlovců ( r. 911) a následné volbě saského vévody Jindřich I. Ptáčníka ( r.919) německým králem.Za této situace se vazby Čech na říši začali uvolňovat a knížectví se začalo osamostatňovat.
 To ovšem ani Jindřich Ptáčník ani tehdejší bavorský vévoda Arnulf nehodlali připustit, a tak neočekávaným útokem ze severu a jihozápadu stanula r.929 saská a bavorská vojska záhy před Prahou. V tuto chvíli Václavovi nezbývá nic jiného než jednání, jejímž výsledkem bylo ono známé placení tributu.
   Nutno poznamenat, že něco takového v této době nebylo ničím neobvyklým kupř. sám Jindřich Ptáčník platil současně podobný poplatek Maďarům. Znamená to snad, že německé království je závislé na Maďarsku?
 Tato jednání nicméně předznamenala odklon od tradičního Bavorska k mocnějšímu a významnějšímu Sasku.

  Vražda Václavova

 
  Došlo k ní na Boleslavově hradě ( dnešní staré Boleslavi), kam byl Václav při příležitosti svěcení místního kostela pozObrazekván svým bratrem, s velkou pravděpodobností 28. září r.935. Nicméně není jisté zda šlo o předem promyšlený plán, jak tvrdí legendy, či zda šlo o náhodné setkání bratrů s tragickým koncem, jak tvrdí Dušan Třeštík. Podle něj by Boleslav reagoval na urážlivé oslovení bratrovo, ale dostal by se do defenzívy právě ve chvíli, kdy kolem procházeli jeho družiníci. Ti by samozřejmě chranili svého pána.
kostelík sv. Kosmy a Damiána ve Staré Boleslavi
 
Interpretace smrti sv. Václava


 
 
  Jedna z interpretací poukazuje na rozdílnou politiku christianizace obou bratrů, kdy Václav prosazoval důslednější kurs než bratr a část předáků.
 Druhá poukazuje na rozdílné pohledy na vnitřní uspořádání státu ( Václavovi stačil formální slib závislosti, který nebyl zhusta po odchodu knížecí družiny dodržován) a orientaci zahraniční politiky ( Boleslav prosazoval spíše Bavorsko a větší nezávislost).

 
I 

nterpretace smrti sv.Václava