Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jezdecký oddíl JK Mates se v rámci ČJF pod číslem MF 169 eviduje zruba od roku 1993, kdy ho založil pan Otto Matyska. JK Mates je to hlavně proto, že p. Matyskovi málokdo řekne jinak než Mates.

Teď zabrousíme ještě do vzálenější historie a půjdeme po stopách koní a jak to vlastně všechno začalo. Po ne zrovna výborných zkušenostech v klubech si p.Matyska v roce1980 koupil klisničku Catrin. Catrin narozena 1978 po otci Karneol vše začala.
 Catrin u p. Matysky dala 2 hříbata 10.3. 1983 se po hřebci Duelláno I narodila světle hnědá klisnička s hvězdičkou a zadníma ponožkama a pojmenovali jsme ji Džamila ( Miluška ) a v roce 1985 po hřebci 2306 Amon přišel na svět rezatý hřebeček s půlměsícem a nosním proužkem který byl pojmenován Akord.
   V roce 1987 přibyla do stáje hnědá klisna s hvězdičkou, Hansa narozená 25.3. 1975 v Kladrubech nad Labem ( v jejich polokrevném stádě ) po otci Diadem A1/1 z matky Hanka po Varin A1/1. V roce 1987 byly obě klisny připuštěny, Džamila bílým hřebcem s arabskou krví Sahib 5 a Hansa ryzákem 2 306 Amon. Z tohoto spojení se v březnu 1988 narodili 2 hřebečci, Džamile 1.3. červený bělouš Slun a Hanse 4.3. tmavý hnědák Artex.
    Na podzim roku 1989 přivezl pan Cipra další klisničku, tmavou hnědku s hvězdou a nosním pruhem a jednou zadní ponožkou jménem Barbarela. Bára se narodila 18.3. 1988 v Luhačovicích po otci Century Chief A1/1 a mamince Bajáně po Korokovi A1/1.
V prosinci téhož roku byl už jako valach prodán Akord panu Skřivanovi do Litomyšle a od nich následující léto někam do Švýcarska.
     Počátkem roku 1990 bylo ve stáji v Trutnově Voletinách 5 koní, 2 starší klisny ( na ježdění jen Džamila, Hansa byla slepá ale vynikajíci učitelka za doprovodu vodiče), a 3 dvouletci kteří se začali zjara připravovat na obsedání. Slun byl díky své ranosti obsednut již v létě a Artex s Bárou až v zimě.
    V roce 1991 byly klisny připuštěny Hansa inseminaci ( bez úspěchu ) a Miluna s Bárou Artexem, z tohoto spojení se nám v roce 1992 narodil páreček. Báře se 10.2. narodila zrzečka s půlměsícem a nosním proužken do půl nosu a předníma dirovanýma ponožkama a Miluně 18.4. tmavě hnědý hřebeček se zadníma ponožkama po mamince. Klisnička dostala jméno Apoli a hřebeček Dyk.

Zjara roku 1993 si pan Cipra odvezl Báru do Pilníkova, připustil ji hřebcem Cattaro a prodal do Dvora Králové nad Labem. Hříbě bylo hřebeček, který se jmenoval Keson.

Artex na podzim roku 1992 odjel na rok a půl na výcvik k panu Ciprovi ( rok ztrávil v Heřmanově Městci a půl roku v Pilníkově ). S jezdcem J. Ciprou se účastnil závodů ve všestrannosti a parkuru.
 Na jaře roku 1993 jsme jezdili s Hansou a Džamilou na připuštění do Vrchlabí k p. Tryznovi k A1/1 hřebci Azol. Hansu jsme vozili domů a Miluna tam zůstala ustájená.Byla umístěna na stání a tak jsme nechtěli, aby dostala jádro, ale v sobotu jí jádro dali a k tomu docela velkou dávku. Následkem byla močová kolika a po té následovalo schvácení kopyt.Byli jsme rádi, že to vůbec přežila, protože skoro 14 dní jen ležela a nic nežrala, jen jsme do ní lili uklidňující čaje.Pak z kobyly zapsané HPK ve třídě Elita zbyla jen kostra potažená kůží. Z toho se dostala, ale schvácená kopyta zůstala obrovským problémem a jezdit se na ní již nedalo.
  V červnu 1994 se podařilo Artexovi utéct z boxu a Milunu na pastvině obskočit.
  Následkem byla Dykova pravá sestra, Atlanta narozena 1.5.1995, hnědka s hvězdičkou a jednou přední a zadní spěnkou bílou. Miluna během březosti již často polehávala i na pastvině a kopyta se jí stále zhoršovala i když byla speciálně kována. Další velkou událostí roku 95 bylo první hříbě Apoli, Agara hnědka s kvítkem a zadní ponožkou se narodila 29.8. Agara s námi bohužel moc dlouho nepobyla, protože pro zhoršují se překlubní postoj obou předních musela být v necelých 2 letech utracena. Necelý týden po narození Agary nás potkala smutná událost, Miluna se již nedokázala postavit ( Atlanta byla převedena k Hanse ) a do rána Miluška uhynula.
  V září 1996 se Džina ( dovoz z Ruska ) a její 5měsíční dcera Annie ( po Azol ) přestěhovaly do nového ustájení. V září byla ještě Apoli připuštěna A1/1 hřebcem Spring Haven a 5.8. 1996 se narodila rezavá klisnička s hvězdou, nosním pruhem, šňupkou a oběma zadníma do 2\3 holení, pojmenovali jsme ji Spring Fay.
  V únoru 1996 nás potkala opět smutná událost, protože ve svých 21 letech uhynula Hansa, ale její krev koluje v našem chovu dál díky Artexovi. V srpnu byla Apoli opět připuštěna Spring Havenem A1/1 a 26.7. 1997 se narodila hnědka s kvítkem a zadní ponožkou, která dostala jméno Sonáta.
   O prázdninách 1997 tedy bylo ve stáji 6 koní - Artex, Apoli, Atlanta, Dyk, Spring Fay a Sonáta.

V listopadu 1997 změnila Apoli majitele a novou majitelkou se stala členka oddílu L. Weissová. V květnu 1999 přibyla do stáje A1/1 hnědka s kvítkem Denivka nar. 1991 ( po Tryffoc ( FR) z Dekorace ) majitele mgr. Kubce.S touto kobylkou se jezdkyně ( L. W. ) účstnila svých prvních parkurových závodů. Denivka u nás pro neshody s majitelem strávila pouze půl roku.A ještě tento rok byla Atlanta připuštěna bílým holštýnem 623 Landprinz II.
  Rok 2000 byl ve znamení prvních sportovních krůčků Apoli, účastnily jsme se VT v Rychnovku, na Hvězdě a 2x ve Svobodě nad Úpou. Jarní událostí bylo 1. hříbě od Atiny a ještě k tomu klisnička nar. 9.4. 2000 dostala jméno Larien ( Lara ) z hnědky se postupně měnila na šimlu. V roce 2000 byla Atlanta připuštěna vestfálským hnědákem 5067 Papillion, Sonáta hnědákem příslušejícímu k holandské plemenné knize ( KWPN ) Great Pleasure a Spring Fay ryzákem ČT 271 Przedswit svrženský -2.
  Další jaro se nám narodily 2 klisničky, Atině 11.3. 2001 Peleanor ( Eliška ) s nosním proužkem a bílýma zadníma ponožkama a Sonátě se 7.4. 2001 narodila Galadria ( Galina ) také hnědka s hvězdičkou a a jednou přední a zadní bílou spěnkou.Fayka nezůstala tak další jaro jela Fayka za hnědým ČT hřebcem Fors Gedos a Sonáta byla připuštěna inseminací opět Great Pleasurem, ale ani jedna nezabřezla.
    V dubnu 2003 byl prodán Dyk a 30.8. uhynula Apoli. Atlanta se začala připravovat do sportu.
    V roce 2004 jezdily po VT Atlanta a Sonáta, Fayka ač dobrá skokanka se závodu neúčastnila, protože má problémy s nastupováním do přepravníku. S Atlantou se L. Weissová účastnila drezurního soustředěni s p. Jeřábkovou v Kladrubech nad Labem. Sonáta byla spolehlivým koněm i méně pokročilé jezdce a tak se s ní postupně účastnily Hubertových jízd Bára Nováková, Katka Faiferová a paní Rita. V srpnu 2004 byla koupena A1/1 černá hnědka s lysinou, všema bílýma ponožkama a flíčkama na břiše a hřbetě Timea nar. 5.1. 1988 a dohodnuta koupě plemnného hřebce 664 Drak A1/1 nar. 1984 ( po Korok z Dafné ) ryzák s lysinou a třema nohama vysoko bílýma.
    Drak přijel v lednu 2005.V dubnu 2005 jsme se zúčastnily skokového soustředění s p.Kusým v pardubické Apolence ve složení Martina Hejnyšová - Atlanta, Jana Stupková - Pája, Bára Nováková - Sonáta a Lucie Weissová Timea. Timea 25.6. přivedla na svět ryzou klisničku s lysinou, třema vysoko bílýma nohama a flíčky na břiše Trackera ( Terka ) ( po Drak ). V jarních měsicích byly Atina, Sonáta a Fayka připuštěny Drakem. Na podzim 2005 byla Sonáta prodána p. Stačinovi ke Kladrubům nad Labem a v dubnu nasledujícího roku mu na porodila hnědou klisničku Sondryku.
    V roce 2006 byly prodány Peleanor a Larien. A nám se narodili zase 2 hřebečci Fayce 16.3. ryzáček s lysinou a zadníma ponožkana, Danny - M a Atině 18.6. hnědák s kvítkem, prokvetlým nosem a přední a zadní spěnkou bílou, Darly - M ( Dáda ). V březnu jsme dovezli A1/1 ryzku Kari Girl nar. 5.4. 1991 ( po Behistoun z Kurbeta ). V létě jsme startovaly na VT na Hvězdě: Jana Stupková - Pája a Lucie Weissová - Kari Girl. V zimě 2006/2007jsme se účastnili drezurního soustředění s p. Jeřábkovou v Dobřenicích ve složení Jana Stupková - Pája, Pavla Kuříková - Kari Girl a Lucie Weissová - Timea, a skokového soutředění s p. Jandourkem: Jana Stupková - Pája a Lucie Weissová - Kari Girl. Zimu 2006/2007 u nás ve stáji bydlely ještě So Far Away ( Sofie ) a Bella a tak bylo ve stáji ve Voletinách celkem 12 koní.