10 nejhorších GMO potravin
1- Kukuřice
Jedna z nejprominentnějších GMO potravin. Pokud jste na toto téma zhlédli jediný dokument, pak víte, že kukuřice je hodně modifikovaná. „Polovina veškerých farem ze Spojených států pěstuje modifikovanou kukuřici od Monsanta,“ a značné množství z toho budou konzumovat lidé. Kukuřice od Monsanta je spojená s velkým množstvím zdravotních problémů, včetně růstu váhy a špatných funkcí orgánů.
2. Sója
Tu najdeme v tofu a vegetariánských produktech, ale vyrábí se z ní i olej, mouka a další produkty. Sója je také modifikovaná, aby odolávala herbicidům. Biotechnický gigant Monsanto má trh se sójovými boby stále v silném sevření. 90% sóji se geneticky upravuje, aby vydržela monsantovský herbicid Roundup. V jediném roce, 2006, se rozprášilo 96,7 milionů liber glyfosátu, a to pouze na sójové boby.
3. Cukr
Dle NaturalNews byl geneticky modifikovaný cukr uveden na americký trh v roce 2009-. Stejně jako mnohé jiné byl modifikovaný Monsantem, aby odolával herbicidům. Monsanto dokonce mělo problémy s americkým ministerstvem zahraničí a soudem ohledně jejich cukrové řepy, již vysazovalo na základě ilegálního schválení. Bylo jim nařízeno, aby z půdy semena odstranili.
4. Aspartam
Aspartam je toxické aditivum používané ve velkém množství produktů, a snad ještě z větší kupy důvody byste se mu měli vyhýbat, včetně faktu, že se vyrábí pomocí geneticky modifikovaných bakterií.
5. Papája
Toto může být pro milovníky tropického ovoce trochu šok a zklamání. GM papája se začala pěstovat na Havaji ke konzumaci už v roce 1999. Přestože není dovoleno ji dovážet do Evropské unie, USA a Kanada ji vítají s otevřenou náručí.
6. Řepka
Jedna z nejvíce modifikovaných součástí amerického stravování, používá se i na celou řádku chemických procesů.
7. Bavlna
Používá se ve formě bavlněného oleje. Původně pochází z Číny a Indie a dnes způsobí řadu zdravotních problémů.
8. Mléčné výrobky
Mléčné výrobky ve vaší lednici mohou obsahovat růstové hormony. Jen v Americe jsou pumpovány do více než poloviny krav v Americe. Přestože je monsantovské hazardní rBGH zakázané v 27 zemích, USA jej využívají hojně. Pokud se tam někdy podíváte, pijte organické mléko.
9. a 10. Cukety a dýně
Blízce příbuzné a také podobně upravené: aby odolaly virům.
Nebezpečí těchto potravin jsou dobře známá - BT toxiny, používané například u GM kukuřice, byly nedávno objeveny v krvi těhotné ženy i jejích dětí. Ovšem mnohem děsivější jsou ta nebezpečí, o kterých ještě nevíme.
Naštěstí je ještě možné nakupovat čisté neupravené kusy.
S minimální regulací a nedostačujícími testy, vykonanými společnostmi jako je Monsanto, jež si sami GMO vyrábí, si nemůžeme být nikdy jistí, zda je naše jídlo v pořádku. Nevíme, co nám z dlouhodobého hlediska mohou tyto v laboratoři vypěstované potraviny udělat a jaký risk s sebou přináší.