Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dne 1. března 2008 se uskutečnil feederový závod "Přestup Cup" na Vltavě v Klecánkách u Prahy. Pravá závodní sezóna sice ještě nezačala (tedy jak pro koho, pro nás, plzeňské "vabankáře", je sezona v plném proudu:), ale pořadatelé evidentně vsadili na prohlubující se abstinenční příznaky závodníků po několikaměsíční závodní přestávce a tento tah jim naprosto vyšel. Během několika dní se naplnila startovní listina, což jen potvrdilo vzrůstající zájem o feederové závodění v České republice.

Pro rybáře je myslím úsek Vltavy v Klecánkách (pro Plzeňáky z důvodu snazší dosažitelnosti opačný břeh v Roztokách) poměrně zajímavá lokalita, protože řeka zde oplývá cejny nadstandardních velikostí a i když ulovit rybu zde vyžaduje často značné úsilí, když už se na udici pověsí cejn, šance, že to bude "lopata" je opravdu vysoká. Já osobně jsem již v minulosti několikrát v Klecánkách závodil a i když moje výsledky se převážně pohybovaly v rozmezí podprůměr - naprostý propadák, pár pěkných cejnů jsem již zde chytil. A samozřejmě jsem doufal, že se to povede i tentokrát.

Z "vabankářů" se zúčastnili Lubošové Kuneš, Kasl a Jedlička, Petr Kříž, Michal Soukup a Pavel Krýsl. Jako  nehrající kapitán, fotoreportér, pozorovatel a kibic byl přítomen i Honza Omamik.

Závod byl jednokolový, tříhodinový a vzhledem k tomu, že prezentace začínala v 8,00 hod, jevil se mi odjezd z Plzně v 6,00 hod jako optimální. Byť jsem již trasu Plzeň - Klecánky několikrát absolvoval, musím přiznat, že jsem pokaždé zabloudil. Tentokrát jsem ovšem neponechal nic náhodě a moje nová navigace (Honza Omamik + autoatlas) mě spolehlivě, bez bloudění a většinou i bez nadávek dovedla na místo. Starost pořadatelům a závodníkům dělala předpověď počasí, jenž kromě deště slibovala i silný vítr. Po příjezdu do Klecánek počasí vypadalo poměrně nadějně, nepršelo, takže prezentace a losování proběhlo bez nejmenších problémů. VP, MP a Pavel Krýsl si to rozlosovali vedle sebe v sektoru "A", Luboš Kuneš vylosoval "B", Luboš Kasl "C" a Luboš Jedlička "E", z čehož měl nejmenší radost fotoreportér Honza, který doufal, že si to vylosujeme všichni vedle sebe a ještě navíc v sektoru, kde stál stánek s občerstvením...

Po losování se závodníci odebrali k autům a po přeparkování začala vlastní příprava na závod. Tedy vlastně měla začít. V tu chvíli rozpoutalo počasí pravé peklo, jež nemá cenu popisovat, zažili jsme to v sobotu v Česku skoro všichni. Takže místo přípravy závodníci seděli v autech a jen doufali, že se počasí umoudří. Což se asi po půlhodině jako zázrakem stalo, a byť vichřice neustále znepříjemňovala závodníkům život, do konce závodu již nespadla ani kapka deště.

A co se týče samotného závodu... Ti, co tvrdili, že o výsledku rozhodne několik náhodných ryb se nespletli. Ryby prostě nebraly. Já v tuto chvíli nemám k dispozici výsledky, takže nemusím být zcela přesný, ale v sektoru "A" se nechytla žádná ryba, v "B" jeden kapr těsně před koncem, v "C" jeden cejn také těsně před koncem, trochu lépe na tom byli závodníci v sektorech "D" a "E", kde se chytali občas kapři a ti nejúspěšnější údajně chytili dokonce dvě ryby... Dá se říci, že jakákoliv chycená ryba téměř zaručovala místo v první desítce.

Pokud bych měl popsat průběh závodu ze svého pohledu, tak první hodinu jsem chytal ve střední vzdálenosti pořád ve stejném místě, pouze jsem měnil nástrahu (bíláci, hnoják, rohlík a jejich kombinace), druhou hodinu jsem testoval svůj nový extra heavy prut (odhoz do 200g), na který jsem naložil 100g krmítko a házel jsem poměrně daleko a poslední hodinu jsem začal experimentovat v blízkosti břehu. Záběru jsem se ale nedočkal. Chvíli před koncem závodu jsem si všiml, že nade mnou chytající závodnice neproměnila záběr a protože chytala zhruba ve stejné vzdálenosti jako já první hodinu, zkusil jsem nahodit tam, kde jsem zpočátku chytal. Po pár minutách se najednou zatřepala špička, čemuž jsem v první chvíli nemohl ani uvěřit, a když se to po několika vteřinách zopakovalo, již jsem neváhal, zásek a byl tam! V tu chvíli zbývalo do konce závodu asi 7 minut... Charakteristické "tlučení" do prutu dávalo tušit, že to bude pěkný cejn. Sice příliš nebojoval, ovšem k hladině jsem ho pořád nemohl dostat. Mezitím pískli posledních 5 minut a ryba furt u dna... Když se konečně objevila na hladině, zjistil jsem, že ji táhnu jaksi napříč a táhněte obrácený lavor proti proudu... Cejn naštěstí nejevil sebemenší snahu o únik, takže jsem ho zdárně navedl do podběráku. Původně jsem myslel, že byl podseknutý, ale byl chycený normálně, akorát jsem si všiml natržené ocasní ploutve, nějak se musel zamotat do vlasce, jak, to nevím, v podběráku se utrhl... Jen pro zajímavost: hlavu měl již pokrytou třecí vyrážkou a dal se zlákat na dva bílé (nebarvené) červy.

 A jak dopadli ostatní "vabankáři"? Jednoduše se dá říci, že když pominu svoji závěrečnou desetiminutovku, tak jsme zachytali všichni vzácně stejně - bez ryby a bez záběru :(. Klecánky prostě nejsou Tyršák a když se k tomu přidá špatné počasí, výsledek se dá předpokládat... To, že počasí rybám opravdu nesvědčilo, jsme se někteří mohli přesvědčit následující den na Borské, když poměr počtu rybářů k počtu ulovených ryb byl zhruba stejný jako v Klecánkách.

Jinak závod proběhl v přátelské atmosféře a jelikož se s mnohými rybáři potkáváme na závodech už několik let, rád jsem si s některými popovídal a s kterými jsem to nestihl, jistě to stihnu příště.

 

                           Luboš Kasl

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Salom5:

(Kaslík, 4. 3. 2008 19:51)

Dík. Ono to tedy spíš než na "klobouk dolů" bylo na poklepání na čelo :).

Kaslík

(Salom5, 3. 3. 2008 23:27)

Luboši gratuluju !Když si uvědomím v jakém počasí jste chytali tak to klobouk dolů.U nás padaly stromy,neměl jsem odvahu ani vyjet z garáže.