recepty na zákusky a řezy
Politické řezy
Suroviny
Těsto:
1 balíček kypřícího
prášku do pečiva, 1 vejce
220 g Palmarínu
120 g cukru
1 vanilka
1 citrón – šťáva i s kôrou
2 tabuľky čokolády
Krém
200 g práškového cukru
3 žloutky
1 strouhaná čokoláda
100 g mletých oříšků
tuhý sníh ze 3 bílků
Pracovní
postup
Z mouky, kypřícího prášku, vejce, Palmarínu, cukru, citrónové šťá
vy,
čokolády a vanilky vypracujeme těsto a rozdelíme ho na dvě časti. Prvú část
dáme na plech a potřeme malinovým džemom. Na to dáme krém. Zakryjeme druhým těstem,
popícháme vidličkou a při mírné teplotě upečeme. Před podávaním posypeme
vanilkou.
Krém: Práškový cukr utřeme do pěny
se žloutky. Přidáme strouhanou čokoládu,
mleté oříšky a sníh z bílků.
Klobásové koláčky
Suroviny
350 g hladké mouky
250 g margarínu
2 dl kysané smetany
domácí klobása
tvrdý sýr, sůl
Pracovní postup
Z mouky, margarínu a ze smetany vypracujeme těsto a necháme ho odstát 12
hodín. Těsto rozválíme na sílu 3 až
Míša řezy
Suroviny
Těsto: 6 žloutků,
6 lžic práškového cukru
5 lžic polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
sníh ze 6 bílků
tuk na vymazání
mouka na vysypání plechu
Náplň:
250 g práškového cukru
750 g jemného tvarohu
Poleva:1 čokoláda na vaření
1 lžíce práškového cukru
2 lžíce kakaa
1 lžíce oleje
Rozpustit v horké vodní lázni. Chladnou čokoládovou polevu vylít na tvarohovou hmotu
a rozetřít po povrchu.
Pracovní postup
Žloutky utřeme
s cukrem. Přidáme mouku s kypřícím práškem, olej, tuhý sníh z bílků a smícháme.
Těsto dáme na vymazaný, moukou vysypaný plech a ve vyhřáté troubě upečeme. Na vychladlé
těsto natřeme připravenou náplň a polejeme ji chladnou čokoládoveu polevou.
Naplněný koláč necháme chladiť v chladničce.
Kaštanové
kuličky
60 kusů, čas
přípravy: 20 MINUT
500 g kaštanového pyré (2 kostky)
150 g dětských piškotů
150 g práškového cukru
2 balíčky vanilínového cukru
125 g másla
1 balíček oloupaných mandlí na ozdobení
pár kapek rrumu
POLEVA:
100 g čokolády
40 g stuženého tuku
1 lžíce oleje
Pracovní postup:
1. Kaštanové pyré smícháme s
mletými dětskými piškoty a máslem. Přidáme práškový a vanilínový cukr. Hmotu
odložíme do chladu asi na dvě hodiny.
2. Rukama tvarujeme kuličky v průmeru asi 2,5 cm a klademe na mastný
papír na pečení.
3. Připravenou polevu
oblievame každú guľôčku tak, že mělou lyžičkou nalejeme polevu zvrchu, aby nerovnoměrně
stekala. Spodná část ostane bez polevy.
4. Do každej guľôčky vložíme
olúpanú mandľu.
5. Servírujeme v malých papierových košíčkoch.
Mandlové suchary
ČAS
PRÍPRAVY: 30 MINUT
5 bílků
150 g hladké mouky
150 –
60 g mandlí
60 g oříšků
tuk na vymazání formy (srnčí hřbet)
Pracovní postup:
1. V misce vyšleháme bílky s cukrem
na tuhý sníh a potom přidáme mouku. Sekané mandle a oříšky vmícháme do sníhu. Těsto
vylejeme do připravené formy a upečeme.
elektrická trouba : 160 °C ,
teplovzdušná trouba: 140 °C ,
plynová trouba: stupeň 2 – 3, čas pečení: 30 – 35 minut
2. Po upečení těsto i s formou zabalíme do
alobalu a odložíme.
3. Na druhý den ho vyklopíme z formy, nakrájíme
na tenké plátky (1-2 mm )avysušímev
troubě.
elektrická trouba: 135 °C ,
teplovzdušná trouba: 115 °C ,
plynová trouba: stupeň 1 – 2, čas pečenia: 25 – 30 minut
TIP:
Ořechy a mandle můžeme nechat i celé.
Kávovo-karamelový zákusek
Suroviny
Těsto:
8 vajec, 3 lžíce kakaa
8 lžic krystalového cukru
4 lžíce polohrubé mouky
Náplň č. 1: čtvrt litru mléka
3 žloutky, 1 lžíce hladké
mouky, 1 lžíce krystalového
cukru, 2 lžičky vitakávy
anebo ness- kávy
Náplň č. 2: čtvrt litra mléka
1 karamelový pudink
Krom toho:
2 lžíce jahodové marmelády
4 lžíce práškového cukru
200 až
bílá čokoláda
Pracovní postup
Celá vejce s krystalovým cukrem šleháme ve šlehači na nevyšších otáčkách 15 minut.
Postupně přidáváme mouku a kakao. Hmotu vylejeme na vymazaný, moukou vysypaný
hluboký plech a dáme péci do vyhřáté trouby na 170 stupňů. Pečeme 15 až 20 minut.
Ingrediencie z prvé náplně krátce vyšleháme a všechny spolu vaříme ve vodní
lázni, dokud náplň nezhoustne. Takto pokračujeme i při druhé náplni. Obě
spojíme a do vychladnuté hmoty zašleháme utřené celé máslo s práško-vým cukrem.
Vychladlé těsto potřeme marmeládoum a naneseme náplň. Vrch zákusku posypeme
sekanými opraženými studenými ořechy a
nastrouhanou bílou čokoládou.
Řezy z vaječného koňaku
Těsto:
4 vejce, 4 PL horké vody,
1 ČL kypřícího prášku do pečiva, 1 vanilínový cukr,
Obloha:
2 balíčky vanilkového pudinku,
150 – 200 ml vaječného koňaku, máslové sušenky, 500 ml mléka,
Pracovní postup:
Z másla, mouky, vajíček, vanilínového cukru, prášku do pečiva a vody
vypracujeme těsto. Rozetřeme ho na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme v troubě
vyhřáté na
Náplň: Máslo utřeme s cukrem. Ze
2 balíčkův vanilkového pudinku a půl
litra mléka uvaříme pudinkovú hmotu.
Necháme jivychladnout ve vodní lázni se studenou
vodou, často mícháme, aby sa nevytvořily hrudky. Postupně přimícháme utřené máslo
s cukrem a nakonec vaječný likér. Krémem potřeme vychladlé těsto. Sušenky krátce
namočíme do rumu zředěného s vodou. Poklademe je jednu vedle druhé na krém, potřeme
rozpustěnou čokoládovou polevou a vložíme na pár hodín do chladničky ztuhnout
Řezy Rigoletto
250 g másla,
360 g hladké mouky, malinový džem
Náplň:
250 g práškového cukru, 4 vejce
200 g rozinek,
200 g sekaného kandovaného ovoce
Krém:
3 vejce,
2 lžíce kakaa,
Poleva:
1
čokoláda na vaření
70 g ztuženého pokrmového tuku