Jdi na obsah Jdi na menu
 


recepty na cukroví

 

24. Duté rohlíčky:
100 g polohr. mouky, 1/2 lžičky jedlé sody, 250 g cukru moučka, 125 g másla, 120 g mletých ořechů,
1-2 lžíce mléka. Ze všech surovin vypracujeme těsto. Plníme do formiček a pečeme při 180 °C.
Teplé vyklepneme, rohlíčky jsou uvnitř duté a velmi křehké. Zdobíme čokoládovou polevou.

25.26. 27.

25. Trubičky s máslovým krémem:
350 g hl. mouky, 150 g moučkového cukru, 200 g másla, 70 g mletých ořechů, 1 vejce, 1 žloutek,
1 lžičku kakaa. Ze všech surovin vypracujeme těsto a dáme přes noc do ledničky. Pak vyválíme plát
2 mm silný, rádýlkem krájíme obdélníčky 4x6 cm. Natáčíme na trubičky. Pečeme asi 10 minut při 180 °C.
Vychladlé trubičky namáčíme do ořechové (nebo jiné) polevy. Po ztuhnutí polevy plníme máslovým krémem.
Krém: 200 g másla, 200 g cukru moučka, 140 g mletých ořechů, 1 lžíce rumu. Máslo s cukrem vyšleháme
do pěny, přidáme ořecha a rum. (zdroj - TINA)

26. Čtverečky bez cukru:
recept na těsto i krém u fotky č. 13 jen s vynecháním kakaa. Polévané ořechovou polevou.

27. Pracny:
170 g hl. mouky, 140 g másla,100 g cukru moučka, 70 g mletých ořechů, špetka skořice a trochu kakaa.
Ze všech surovin vypracujeme těsto, necháme chvíli odpočinout, plníme do formiček a pečeme při 170-180 °C.
Ještě teplé můžeme obalovat v cukru.

28.29. 30.

30. Čokoládové čtverečky: recept u fotografie č. 13.

. 34.

34. (v předu) Slané sýrové: 
400 g hl. mouky, 250 g tuku nebo másla, 200 g taveného sýra, 2 vejce, 1/2 bal. prášku do pečiva, sůl.
Vypracujeme těsto, rozválíme na 2 mm silnou placku (těsto vyskočí), vykrajujeme různé tvary,
potřeme rozšlehaným vejce a sypeme čímkoli (kmín, mák, sezam, lněné semínko, paprika, kari, strouhaný sýr atd).

( v pozadí)  Rychlé kremrole: 
370 g hl. mouky, 280 g másla, 1 kysaná smetana, 1 vejce. Vypracujeme hladké těsto a necháme hodinu odpočinout.
Potom rozválíme na obdélník, rozkrájíme jej na asi 3 cm široké pruhy, které natáčíme na cukrářské trubičky.
Položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 °C přibližně 15 minut
dozlatova. Bílková náplň: 4 bílky, 280 g jemného krystalu vyšleháme v páře.
(zdroj - Chvilka pro tebe).
Z tohoto těsta jsou i mini kremrolky na tácu vpředu po stranách sýrového pečiva, které jsou plněné lučinou.

 36.
37.

36. Kuličky „Karamelové Raffaelo“:
250 g 100% tuku, 1 Salko (zkaramelizované vařením plechovky ponořené do vody 1-2 hodiny),
70 g Solamylu (nebo 2 karamelové pudinky, pražené nesolené mandle, kokos na obalení. Do horkého
rozpuštěného 100% tuku vmícháme zkaramelizované salko, Solamyl nebo karamelové pudinky. Když směs
zhoustne, necháme vychladit, lžičkou nabíráme kousky, tvarujeme kuličky, do kterých vmáčkneme praženou
nesolenou mandli, obalujeme v kokosu, uložíme do papírových košíčků.

37. Fíkové kostky: 
150 g fíků, 100 g nastrouhaných ořechů, 100 g cukru moučka, 1 lžička skořice, 50 g nastrouhaného perníku,
rum podle chuti, čokoládová poleva. Fíky umeleme na masovém mlýnku, promícháme s ostatnímu surovinami
kromě čokoládové polevy. Hmotu vyválíme na silnější placku, vykrájíme kostky a necháme do druhého dne o
schnout.
Potom poléváme čokoládovou polevou. Po zaschnutí uložíme do papírových košíčků.

38.39. 40.

38. Šušené švestky v hořké čokoládě:
Sušené švestky naplníme vlašskými ořechy a obalujeme v hořké čokoládové polevě.

39. Kuličky „Ferrero-Rocher“: 
250 g 100% tuku, 1 Salko, 2 kakaové pudinky, 2 lžíce kakaa, pražené lískové oříšky
(na suché pánvi vymnuté ve staré utěrce), hrubě sekané lískové nebo vlašské ořechy na obalení.
Do horkého rozpuštěného 100% tuku vmícháme Salko, 2 kakaové pudinky a 2 lžíce kakaa.
Když směs zhoustne a vychladne, lžičkou nabíráme kousky, tvarujeme kuličky,
do kterých vmáčkneme lískový oříšek a obalíme v hrubě sekaných oříškách.

40. Kávová zrna: 
1 balíček piškotů (umlít na strojku na strouhanku nebo v robotu), 140 g másla, 100 g cukru moučka,
100 g mletých ořechů, 4 lžičky kakaa, 3 lžičky instantní kávy (Jacobs), 100 g nugátové čokolády (nastrouhat).
Všechny suroviny zpracujeme v těsto, ze kterého utvoříme oválky. Rukojetí vařečky uděláme ryhu
v podobě kávového zrna. Celá zrna máčíme v čokoládové polevě a dáme na mřížku okapat.

41.42. 43.

41. Sušené meruňky v mléčné čokoládě:
Sušené meruňky naplníme oloupanými mandlemi a obalujeme v mléčné čokoládové polevě.

42. Kuličky „Raffaelo“:
250 g 100% tuku, 1 salko, 70 g Solamylu (nebo 2 kokosové pudinky), 50 g jemně mletého kokosu,
pražené nesolené mandle, kokos na obalení. Do horkého rozpuštěného 100% tuku vmícháme Salko,
Solamyl nebo kokosové pudinky a jemně mletý kokos. Když směs zhoustne a vychladne, lžičkou
nabíráme kousky, tvarujeme kuličky, do kterých vmáčkneme praženou mandli a obalujeme v kokosu.



DALŠÍ CUKROVÍ

1.

Čokoládové doutníčky – nepečené: 
250 g mletých piškotů, 250 g cukr mletý, 250 g kandované ovoce a rozinky, šťáva a kůra z citrónu, 70 g másla (nebo ztužený tuk), do hustoty rum. Tvoříme malé doutníčky, které po ztuhnutí namáčíme v čokoládové polevě a zdobíme barevným sypáním, můžeme uprostřed nalepit proužek z alobalu jako na doutníku.
 

Burizónový chlebíček:
250 g krystalového cukru rozpustíme na karamel, přidáme celé Salko (slazené kondenzované mléko) a přidáme celou rozpuštěnou Ivu nebo modrou Lukanu. Řádně promícháme a vsypeme balíček neslazených burizonů. Vše upravíme do
BOMBIČKY:
20 dk ml. cukru, 20 dk mletých piškotů, 4-5 lžíce rumu, 6 dk ztuženého tuku, 1 bílek.
Vypracujeme těsto a vytlačíme vosí hnízda, do důlku lžičkou dáme trošku vaječného likéru
a zatáhneme dobře krémem, přiklopíme linecké kolečko, poleleme čokoládou.Moc dobré!

KULIČKY (z drobků) :
cukroví,které se polámalo a nebo se tak úplně nepovedlo, ořezané okraje
piškotového těsta, kousky z vykrajování atd. Zbytky krémů, marmelády, mleté ořechy
a hlavně RUM. Zpracujeme hmotu, tvoříme kuličky, do kterých můžeme zabalit
lískový oříšek, obalíme v mletých oříšcích, nebo podle obrázku - čokoládou přilepíme na
linecké kolečko a ozdobíme.


VOSÍ HNÍZDA jinak:
1 bílek , 17 dk mletých ořechů , 15 dk mletého cukru, citronová kůra,
zpracujeme klasicky a nebo rozválíme na plát (těsto překrýt folií aby se nelepilo),
přilepíme krémem na linecké stejného tvaru.Je to rychlejší a dobře to vypadá - viz. foto


MUŠLE Z KOKOSU:
1 bílek , 12 dk kokosu, 15 dk cukr moučka.(Kokosové vosí hnizdo jinak)