Jdi na obsah Jdi na menu
 


recepty na cukroví

1.2. 3.

1.Brabantské dortíčky:
180 g tuku, 80 g moučkového cukru, 250 g hladké mouky, 80 g mletých oříšků, 1/2 kávové lžičky skořice.
Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom těsto vyválíme, vykrajujeme kolečka a upečeme.
Slepujeme nugetou, ozdobíme čokoládovou polevou a mandlí.

2.Ježci:
Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme 250 g moučkového cukru. Potom vmícháme 250 g mletých oříšků
a 50 g nastrouhané čokolády. Přes sáček s hvězdicovou hubičkou vytlačujeme kopečky na jedlý papír a upečeme
(jedlý papír nemusí být,můžeme kopečky dělat rovnou na pečící papír).

3.Kávové oválky:
210 g hladké mouky, 140 g tuku, 70 g moučkového cukru, 2 vařené žloutky. Vypracujeme těsto a necháme odležet.
Těsto vyválíme, vykrajujeme oválky a upečeme. Slepujeme kávovým krémem a poléváme kávovou polevou.
Krém:
Ve vodní lázni vyšleháme 100 g cukru a 1 vejce do zhoustnutí. Utřeme 100 g másla, vmícháme
vychladlý krém a 1 lžíci silné černé kávy. Poleva: Utřeme 100 g cukru a 2 lžíce silné černé kávy.

4.5. 6.

4.Šlehačkové cukroví: 
500 g polohrubé mouky, 1 Hera, 1 šlehačka. Vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom tvoříme pomocí
strojku na maso se speciálním nástavcem věnečky a upečeme. Vychladlé obalujeme ve směsi moučkového
a vanilkového cukru.

 

5.Placičky z burských oříšků: 
120 g hladké mouky, 120 g neslaných mletých arašídů, 120 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 vejce.
Ze surovin vypracujeme těsto a necháme uležet. Pokud je těsto tuhé, přidávám ještě kousek tuku,
aby šly z těsta dobře tvarovat kuličky. Do každé kuličky vmáčkneme půlku burského oříšku a upečeme.
Dáváme je dál od sebe, protože se při pečení rozjedou.

6.Karamelové košíčky:

300 g hladké mouky, 200 g tuku, 100 g moučkového cukru. Vypracujeme těsto a necháme odležet.
Potom těsto vtlačujeme do formiček a upečeme. Plníme karamelovým krémem, ozdobíme hnědou a
bílou čokoládovou polevou. Na polevu dáme mandli a kousek vlašského ořechu.
Krém:
Den předem si uvaříme asi dvě hodiny dvě plechovky Salka. Košíčky plníme tuhou karamelovou hmotou.


7.8. 9.

7.Kokosky:
Ze 4-5 bílků ušleháme tuhý sníh a zašleháme 250 g moučkového cukru. Potom vmícháme
120 g kokosové moučky a 120 g mletých oříšků. Lžičkou děláme na jedlý papír nebo
na pečící papír kopečky a upečeme.

 

8.Kokosové tyčinky:
300 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 120 g tuku, 120 g kokosu, 1 vejce. Vypracujeme těsto
a necháme uležet. Strojkem na maso vytlačujeme přes speciální nástavec z těsta tyčinky a upečeme.
Po vychladnutí slepujeme marmeládou a z jedné strany namáčíme v čokoládové polevě.

9.Dvojbarevné kytičky:
Tmavé těsto: 150 g hladké mouky, 100 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 vejce, lžíce kakaa. Vypracujeme těsto
a necháme odpočinout. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Na tmavá kolečka nastříkáme sáčkem
s hvězdičkovou trubičkou kytičky ze světlého těsta. Světlé těsto: 150 g hladké mouky, 120 g másla,
40 g moučkového cukru, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr. Utřeme máslo a oba cukry, přidáme žloutky a nakonec mouku.
Do středu každé kytičky dáme marmeládu a upečeme.

10.
11. 12.

10. Linecké cukroví:

420 g hladké mouky, 280 g tuku, 140 g moučkového cukru, 4 vařené žloutky. Vypracujeme těsto a necháme odležet.
Z těsta vyválíme plát, vykrájíme kolečka nebo hvězdičky a upečeme. Po vychladnutí slepujeme marmeládou.

 

11. Sirky: 
250 g polohrubé mouky, 30 g moučkového cukru, 200 g tuku, 60 g mletých mandlí, 1 žloutek,
1/2 lžičky prášku do pečiva. Ze surovin vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom z těsta tvarujeme válečky,
které upečeme. Ještě teplé obalujeme v krystalovém cukru. Po vychladnutí máčíme jeden konec v čokoládové polevě.

12. Důlkové koláčky:
200 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 120 g tuku, 2 žloutky, 2 vanilkové cukry. Ze surovin vypracujeme těsto
a necháme odležet. Potom z těsta tvarujeme kuličky a dáváme na plech. Koncem vařečky uděláme do kuliček důlky,
do kterých dáme marmeládu a upečeme.

13.
14. 15.

13. Marokánky:
85 g mandlí nakrájených na lupínky, 80 g neslaných arašídů, 80 g rozinek, 100 g cukru krupice, 25 g tuku, 125 ml šlehačky, 12 lžic hladké mouky. V hrnci svaříme šlehačku, cukr a tuk. Do vroucí směsi zamícháme mandle, arašídy a rozinky. Potom odstavíme a zamícháme mouku. Ještě z horké směsi děláme lžící kopečky na vymazaný a vysypaný plech a upečeme.

 

14. Medové soudky:
300 g polohrubé mouky, 90 g tuku, 2 žloutky, 120 g medu, 1 vanilkový cukr, 20 g čokolády na vaření (nastrouhat) a 1 lžička jedlé sody. Ze surovin vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom z jedné třetiny vykrájíme kolečka a zbytek rozkrájíme na proužky, které natočíme na trubičky. Vše upečeme a necháme vychladnout. Soudky sundáme z trubiček. Kolečka potřeme marmeládou a soudky na ně přilepíme. Vršek soudku namočíme do čokoládové polevy a necháme zaschnout. Potom soudky plníme krémem. Krém:3 žloutky a 150 g moučkového cukru vyšleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Sundáme z vodní lázně a postupně zašleháme 250g másla.

 

15. Medovníčky:
400 g hladké mouky, 150 g medu, 120 g moučkového cukru, 2 vejce, 80 g tuku, 1/2 lžičky skořice
a 1/2 lžičky mletého anýzu, 1 kávová lžička jedlé sody. Vypracujeme těsto a necháme odležet.
Potom z těsta tvarujeme kuličky jako malý ořech a upečeme. Po vychladnutí zdobíme čokoládovou
polevou a cukrovými perličkami nebo mandlí.

16.
17. 18.

16. Mušličky:
250 g hladké mouky, 250 g tuku, 1 vejce a 1 lžíce vody. Ze surovin vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom z těsta vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Doprostřed každého kolečka dáme marmeládu, přeložíme a přimáčkneme, aby se mušlička při pečení neotevřela. Upečeme, necháme vychladnout a obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

 

17. Myslivecké knoflíky:
300 g hladké mouky, 140 g tuku, 30 g moučkového cukru a 3 žloutky. Vypracujeme těsto a necháme odležet. Z těsta vyválíme plát a vykrájíme kolečka. Na každé kolečko dáme lžičkou trochu ořechového sněhu, doprostřed dáme půlku lískového oříšku a dáme péct. Ořechový sníh: ušleháme sníh ze 3 bílků, potom zašleháme 200 g moučkového cukru a 200 g mletých oříšků.

19.
20. 21.

20. Pracny: 
100 g vlašských ořechů, 100 g lískových ořechů nebo mandlí, 250 g tuku, 250 g moučkového cukru,
350 g hladké mouky, lžička skořice, lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, mletý hřebíček (6-7kusů),
citronová kůra. Vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom těsto vtlačujeme do formiček a upečeme.
Po upečení pracny vyklopíme a pocukrujeme.

22.
23. 24.

 

22. Skořicová klubíčka:
Těsto: 250 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového pudinku, 1 lžička skořice,
2 vanilkové cukry, 200 g tuku a 1 vejce. Vypracujeme těsto a necháme uležet. Potom dáváme kousky těsta
do lisu na česnek a protlačujeme na vymazaný plech. Posypeme barevným máčkem a upečeme.

 

23. Střapáčci:
200 g hladké mouky, 200 g tuku, 80 g moučkového cukru, 200 g kokosu,2 vejce. Vypracujeme těsto a necháme uležet. Potom ze dvou třetin děláme strojkem se speciálním nástavcem kolečka a jednu třetinu vyválíme a vykrajujeme z ní kolečka jako podložky. Upečeme, necháme vychladnout a slepujeme krémem. Krém: 120 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 80 g mletých oříšků nebo kokosu a trochu rumu.