Jdi na obsah Jdi na menu
 


ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

 

 

DĚJINY NÁRODNÍ HÁZENÉ

   U kolébky národní házené, jejíž název se několikrát měnil, stáli tři učitelé tělocviku. 

   První Václav Karas, profesor na reálce na Smíchově v Praze, ji nazval "Vrhaná s přenášením" a popsal ji v červnu 1905 v tehdejším brněnském odborném časopise "Výchova tělesná". Hřiště bylo křížem rozděleno na čtyři čtvrtiny a hráči, kterých bylo devět, nesměli ze svých čtvrtin vycházet. Každé družstvo mělo dvě trojice útočníků, dva pomezní obránce a brankáře. Střílelo se do zmenšených branek na kopanou. 

   Druhým, kdo zasáhl do vývoje naší hry byl Josef Klenka, neúnavný propagátor her mládeže, náčelník ČOS a později inspektor tělocviku na středních školách. Místo fotbalových branek zavedl terče: tj. kruhy o průměru 1 m upevněné na tyči 1,5 m od země. Byly polepeny pomalovaným papírem jako šachovnice. Po každém gólu, tj. protržení se kruh znovu polepoval, později se kruhy vyměňovaly. Hřiště bylo 25 m - 30 m široké a 50 m dlouhé. Družstva byla šestičlenná a míč se "mohl honit rukama" což byl výraz pro driblink. Klenka hrál hru i před obecenstvem na V. všesokolském sletu v Praze v roce 1907, kde s ním vystoupil "kroužek pánů a slečen", který byl tehdy jakýmsi společensko-sportovním klubem v Praze. 

  Konečnou úpravu pravidel házené provedl třetí učitel tělocviku, domažlický rodák Antonín Kryštof. Byl prvním organizátorem tělovýchovy na České vysoké škole technické v Praze. Novou hru kterou upravil podle pravidel Karase a Klenky, nazval nejprve jako Klenka "Cílová", ale vrátil se k brankám a hru nazval "Házená". Hřiště mělo obdélníkový tvar o rozměrech 25 x 45 m a bylo rozděleno na třetiny. Branky byly 2 m široké a 2,50 m vysoké, brankoviště obdélníkové o rozměrech 3 x 6 m a cizí hráč do něj nesměl vstoupit. Družstva byla sedmičlenná, jinak se mohl počet měnit velikostí hřiště. Dokonce hrávali ve smíšených devítičlenných družstvech čtyři muži, zbytek ženy, tři útočníci,záložník a brankář, ostatní jako náhradníci. Útočníci se mohli pohybovat jen v poli středním a nepřátelském, náhradníci jen v poli středním a vlastním, záložník a brankář jen v poli vlastním a oni jediní mohli hrát v brankovišti. S míčem se nesmělo udělat více než tři kroky, byla zakázána hra pěstí. .............

http://www.narodnihazena.cz/index.php?body=dejiny

 

 PRAVIDLA       NÁRODNÍ HÁZENÉ

 

 

Obrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

 

 

 

 

www.nhcakovice.cz 

 

Obrazek

 

 

 

 

Pro nábor změna tel: 777 808 342 !!!!

Obrazek

 Nově zrekonstruované hřiště v Čakovicích

Obrazek

 

 

 

Fotky jsou zde

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář