Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svod a bonitace dobrmanů, Sadská, 16. a 17.5.2009

19. 5. 2009

Na tenhle víkend jsem se moc těšila. Hlavně na tu sešlost, která u nás bude! V pátek přijela Magda, budoucí "maminka" černé C´est La Vie Coldplay (modrá), pak Hanička s dobrmankou Deynou, budoucí maminka hnědé Caramelly Coldplay(červená), a pak ještě Janina s Gomem. Holky chvíli šišlaly nad porodnicí, ale to už jsem je hnala, protože jsme byli objednaní v naší psí škole Mimi u Mělníka na výcvik. Nesmírně jsem byla zvědavá na Gorma a taky na názor našich výcvikářů, na který jsem zvědavá vždycky, dám na něj a vyplácí se to :o)) 

Po dlouhé cestě, na cizím cvičáku, cizí figurant: Gorm kousal skvěle, klidně: bič, obušek neřeší, no prostě paráda! Chůzi mají krásnou "ipovou", metrovku i přes svojí fakt robustní konstituci skočil vždy bez dotyku... Skláním se před Janou, která ač úplný začátečník a opravdu víceméně samouk přivedla Gorma za ten rok na takovouhle pracovní úroveň. Má to "v krvi" a jestli čas a možnosti dovolí, ještě toho s tím "dobrým materiálem" Gormem hodně dokáží! Úplně nejvíc si ale do budoucna jako inspiraci a impuls myslím odnesla Jana. Jani, dík moc, jsem nesmírně ráda, že "tě mám"!!!

Fína kousala standardně skvěle, je na ní vidět konečně ta naše pravidelnost, která jí moc svědčí. Taky se s Dušanem tak trochu před obecenstvem předváděli (když je co) a tak dojmy přihlížejících byly celkem bouřlivé :o) Dušane, dík! :o))

V pozdních večerních hodinách pak dorazili ještě Black Berry s Markusem a Gabčou. A mohlo se jít na kutě...ale nešlo se. "Zamrzli" jsme nad štěňátky a při kecání :o)

ObrazekRáno jsme vyjeli směr Sadská. Ke svodu byl přihlášen krom Berry už jen Bux. Snad se na podzimním svodu sejde druhá půlka vrhu B. Vojtu s Buxem jsme potkali už před přejímkou. Bux naštěstí od 6. měsíce, kdy jsem ho viděla naposledy do výšky už nevyrostl :o)) Má krásnou hlavu a až mu doroste i tělo ještě do šířky, bude to překrásný dobrman! Zatím je to velmi nadějné mláďátko a byla jsem z něj nadšená! V kruhu byli posuzování jen Bux a Berry, jediní potomci na svodu po taťkovi Jaganovi Gujar of Gudas.  Bux stál moc pěkně, ale v pohybu bylo vidět, že je páníček výstavní laik :o) No a kdo z nás nebyl (nebo není)!

Buxovo posudek: 14 ti měsíční hnědý pes, dobré výšky, kvadratický, dobrá síla kostry, samčí hlava, úměrné oko, volnější víčka, kompletní chrup, dobré ucho, dobře nasazený suchý krk, dobrá hřbetní i spodní linie, již naznačené předhrudí, ještě korektní zaúhlení obou párů končetin, kvalitní srst, varlata souměrná, sklon k mimochodu, pohyb málo prostorný.

Berry se mi zdá už jako výstavní veteránka: je krásná a šikovná, prezentace v kruhuObrazek byla bez jediné chybičky. Paní doktorce Brožové se Berry v typu moc líbila a nevytkla jí vůbec nic. Berry se dostala do užšího výběru několika málo fen, které dostaly čistý svodový kód a ve finále o nejlepší fenu svodu skončila na druhém místě!

Berry posudek: bude dodán

Užili jsme si báječný den, kdy po ranním deštíku se krásně vyčasilo, potkali jsme se se spoustou přátel a fajn lidí. Náš kamarád Cor de la Briere Alary Aslar byl také úspěšně sveden a tak byl důvod k radosti.

Odpoledne se na návštěvu zastavila Jitka s rodinkou. Jitka vlastní CHS Ebony Queen a brzo čekají štěňátka, tak přišla omrknout, co jí čeká. Byla to moc fajn návštěva :o) Ani tentokrát jsme nešli spát se slepicema :o))

Ráno jsme opět vyrazili směr Sadská, tentokrát jsme přibrali ještě Martina, Cora a Griffa. Zabrali jsme klidné místo u kruhu a čekali na zahájení. Jako úplně první šel na bonitaci Gorm. Vážení a měření výšky bylo bez problémů, ale délka se mu měřit nelíbila. Po pár pokusech jsme naměřili 72 cm výšku a 70cm délku. Zbytek bonitace byl bez problémku.
Gorm dostal velmi pěkný posudek:
Černý statný pes, podkvadratický, výrazná samčí hlava především v čenichové partii, výrazné oko i ucho, kompletní chrup, svalnatý krk dobře nasazen, rovný pevný hřbet, vynikající prostornost hrudníku a krásné předhrudí, korektní zaúhlení obou párů končetin, postavení v pořádku. Varlata souměrná, kvalitní srst, znaky dobře ohraničené.

Obrazek
(Gormovi k chovnosti chybí pouze vyhodnocení kyčlí, na které čekáme. Také plánujeme důkladné vyšetření srdíčka. A pak, bude-li vše o.k., se můžou začít hlásit případné nevěsty :o))

Pak k bonitaci nastoupili další adepti chovu: hnědý kamarád Beefeater Begriff Alary Aslar. Tenhle vyjímečný hnědáček konečně absolvoval s úspěchem i bonitaci, jinak má na kontě krom mj. zatím ZVV2 i titul český Junioršampion a za rok si dokončí český šampionát. Griff je moje srdeční záležitost a v budoucnu s ním počítám jako s taťkou jedněch našich štěňátek.

Griffův polobráška Cor de la Briere Alary Aslar byl také uchovněn. Cor je asi ten nejmilejší dobrman minimálně v ČR :o)) a jsem šťastná i za majitelku, jak to bravurně zvládl. Milášek....

Po klucích nastoupily holčičky, mezi nimi i Fína. Měření délky jí taky dvakrát nenadchlo, jinakObrazek byla v pohodě. Panu "měřiteli" umyla obličej a pak se nechala popisovat:
20ti měsíční černá fena, podkvadratická, přesto vyvážených proporcí, dobře modelovaná hlava se světlejším okem, kompletní chrup, dobré ucho, suchý krk, rovný pevný hřbet, výborná záď, výborná prostornost hrudníku, korektní zaúhlení předních končetin, dobré zadních, postavení v pořádku, rovněž chody, čisté znaky, syté, kvalitní srst.

Po ukončení akce a rozdání posudků vyrazila rodinka Berry směr Mnichov a my směr Borek. Po obědě jsme vzaly štěňátka poprvé na chvilku venku, poněkud jsme zavařily foťáky a pak holky vyrazili k domovům. Byl to náročný víkend, ale báječně jsme si ho užily. Díky všem!!! A těším se na brzké shledání!!!

Další fotky (a nejen mé) budou co nevidět! V kolotoči práce-štěňata-rodina nějak nestíhám...Přikrmuju už důkladněji a pro holčičky není problém kilo gáblíku 2x denně. Mají v průměru kolem 2,5kg. I výsledek toho apetitu je značný (mazlavý a nevoňavý) :o)) Na fotografické snažení budoucích paniček se můžete podívat zde!