Jdi na obsah Jdi na menu
 


17.května- svod našeho vrhu A

18. 5. 2008

Sobotní den se nadmíru vydařil. Kynologický klub Sadská, kde se v poslední době klubové akce konají, se nachází ve velmi příjemném prostředí, s dobrým zázemím. Počasí bylo překrásné, jen ráno trochu mlhy, kterou ale sluníčko rychle rozpustilo a pak byl už jen krásný, skoro letní den.

Obrazek

Přihlášeno bylo 40 mladých dobrmanů, posouzeno bylo 39 (jedna fenka nepřišla). Posuzovala poradkyně chovu, doktorka Brožová a dvě adeptky na rozhodčí, takže probíhalo pečlivé posouzení jednoho každého dobrmana až téměř do 16ti hodin. Český svod je myslím ten svod, který plní svoji funkci a smysl. Dopodrobna se prohlídne a posoudí každá část těla a každému psu se poskytne dostatečně času a prostoru pro posouzení.

Nejprve tedy nastoupila skupina (vrh) jednotlivé chovatelské stanice a pak byl zvlášť posouzen každý pes. Na závěr každé skupině paní doktorka řekla svůj názor na celý vrh, upozornila na nedostatky a vyzdvihla přednosti.

18 jedinců obdrželo čistý kód (což je 5A (černí) či 5C (hnědí) )

A teď k nám:
Nastoupili jsme jako čísla 28-29-30

Obrazek

První ve trojici jsem nastoupila já s Afrikou. Velmi pěkně se v kruhu prezentovala, stála i chvíli klidně, chovala se sebevědomně...Byla jsem moc spokojená. Rozhodčí vyzdvihly její výraznou hlavu, perfektně modelovaný a prostorný hrudník s předhrudím, což prý k jejímu věku je pozoruhodné. Naopak bylo Fífě vytknuto příliš mnoho pálení (zadní nohy) a tak jsme dostali kód 5AB (5: typ střední-pes 68-71cm,fena 63-67cm, A: zbarvení sytě černé s rezavě červeným, ostře ohraničeným pálením, B: zbarvení syté s úbytkem pálení + neohraničené znaky -my tedy ačkoliv máme opačný "problém", v kódu "B" máme).

ObrazekObrazek


Afriky posudek:
9ti měsíční černá fena, dobrého rámce, dobré síly kostry, výraznější fenčí hlava, zkus nůžkový, plnochrupá, oko ne zcela tmavé, dobře nesené ucho, silná spodní čelist, paralelní linie hlavy, dobrý krk, dobrá horní i spodní linie, dobře rozvinutý hrudník s předhrudím, korektní zaúhlení obou párů končetin, postavení v pořádku, výborně předvedená v pohybu, znaky syté, velké, hůře ohraničené.

Po nás nastoupila Atlanta s paničkou:

Obrazek

Z Anny vyrostla opravdu překrásná holčička. Krásně se prezentovala v pohybu, v postoji je ještě malinko co dohánět. Je to prostě taková závislačka na pánících, pohodová holka. (I podle vyprávění je hodně po mámě Kelly! Jak se chová, jak reaguje doma). U Anny rozhodčí vyzdvihly její silnou hlavu, zcela tmavé oko, výborné zaúhlení a pěkný pohyb. Její svodový kód je 5A, tedy ideál!

Atlanty posudek:
9ti měsíční černá fena, středně velká, kompaktní, dobré síly kostry, dobře modelovaná hlava se silnou čelistí, tmavým okem, plnochrupá (M3LD 2x), skus nůžkový, dobře nasazené ucho, dobře nasazený krk, pevná záď, naznačené předhrudí, dobrá spodní linka, korektní zaúhlení obou párů končetin, chody prostorné, postavení v pořádku, srst kvalitní, znaky čisté, povaha roztěkaná.

ObrazekObrazek




--------------------------------------------------------------------------
Poslední nastoupil k posouzení náš Gorm!

Obrazek

Gorm začíná mohutnět a hrudník se snad i za posledních 14 dní nějak rozšířil! Bude z něj opravdu impozantní pes. V pohybu se prezentoval většinou pěkně, páníci natrénovali i postoj a tak ačkoliv ho to dlouho moc nebavilo, na fotkách vypadá Gorm myslím impozantně. Rozhodčí vyzdvihly jeho mohutnou, výborně modelovanou hlavu se silnou spodní čelistí, prostorný hrudník s předhrudím, výborně úhlené končetiny. Jeho svodový kód je 5A, tedy ideál!

Obrazek

Obrazek


Gormovo posudek: 
9 měsíční černý pes, statný vyvinutý pes, výrazná hlava, především v čenichové partii, oko tmavé, zkus nůžkový, plnochrupý, ucho dobře nesené, ne zcela suchý krk, rovný pevný hřbet, pěkné předhrudí, prostorný hrudník, zaúhlení obou párů dobré, dosud volnější vazy, varlata souměrná, srst dobrá, znaky dostatečně ohraničené.

Celkové hodnocení dle slov paní doktorky: velmi pěkný, vyrovnaný vrh. Pejsek velmi nadějný a perspektivní. U Anny vyzdvihnut celkově líbivý exteriér, u Fífy hrudník a povaha. Jsem moc šťastná chovatelka :o)!!!!!!!

Do závěrečného klání o nejlepšího psa a fenu svodu jsme byli pozváni všichni- kupodivu i Fífa. S Fífou jsme se umístili v první trojici, takže malinký úspěch na konec :o)

Děkuju rodině Starých a Janě a Petrovi za účast a přeju hodně dalších úspěchů!!!

Obrazek

Za spoustu krásných a kvalitních fotek děkuji Karlovi, majiteli CHS Restless Heart. Na jeho stránkách najdete fotky ostatních dobrmanů z této sobotní akce. Odkaz zde a zde! Moc díky!

Naše fotky jsou ve fotogalerii.