Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyšetření srdce

7. 1. 2008

Následující text je čeprán z webových stránech Veterinární nemocnice v Praze-Libuši  www.vetnemocnice.cz 

Ultrasonograf (SONO,ECHO) - slouží k zobrazování měkkých tkání. Na základě odrazů ultrazvuku od rozhraní tkání vzniká na monitoru obraz. Tento obraz připadá laikovi jako pouhé zrnění, ale zkušený sonografista z něj dokáže mnohé vyčíst. Ultrazvuk je na rozdíl od rentgenového záření pro organizmus naprosto neškodný, takže sonografické vyšetření nepředstavuje pro zvíře ani majitele žádnou zdravotní zátěž. Sonografem se vyšetřují zejména orgány dutiny břišní, jako jsou játra, žlučník, ledviny, močový měchýř, děloha, prostata apod., dále pak srdce, kde umožňuje zobrazit pohyb srdečního svalu v reálném čase. Ultrazvukové vyšetření není technicky možné při zastínění orgánů vzduchem, srstí (nutno oholit) a při nadměrné obezitě, kdy jsou orgány zastíněny tukem. Zakoupen v roce 1998 za cca 650.000 Kč.

Echokardiograf - speciální ultrazvukový vyšetřovací přístroj určený k vyšetření srdce. Je optimalizován pro co nejkvalitnější zobrazení srdce. Výměnné sondy umožňují vyšetření celé škály pacientů - od štěňat a koťat po obří plemena psů. Dopplerovské vyšetřovací techniky umožňují diagnostku srdečních vad, průtoku a abnormalit toku krve v srdci a velkých cévách. Současný záznam EKG stopy usnadňuje a zpřesňuje měření. Vyšetření jsou zaznamenávána a archivována na DVD pro eventuální srovnání v budoucnu. Umožňuje diagnostiku srdečních onemocnění na špičkové úrovni.

Elektrokardiograf (EKG) - obecně známý přístroj, který u zvířat stejně jako u lidí zaznamenává elektrickou aktivitu srdce, čímž nám umožňuje diagnostikovat řadu srdečních vad, zejména arytmií.

Naše lékařská zpráva zde.

Vyšetření srdce u dobrmanů bohužel v současnosti není povinnen chovatel absolvovat....

Obrazek