Páníček vaří moc dobře a rád. Panička říká, že je to proto, že vařit nemusí a vaří jen když se mu chce a pro zábavu. Páníček to vidí jinak: začal prý vařit z nutnosti, neboť by se musel až do konce života cpát uzeninou, smaženými řízky a dušenou zeleninou (kterou nazývá „krmením pro ryby“).
Panička sice vaří celkem dobře, jenže ji vaření zas tolik nebaví, protože vařit musí i když se jí nechce. Jak sama říká, nejvíce nenávidí tzv. „vaření pod dozorem“. To je takové vaření, kdy jí za zády stojí páníček a neustále ji diriguje: „Proč jsi neudělala to…“… „Proč to děláš tak a neuděláš jinak…..“….. „Jéžiš, ty jsi nešikovná“….. „Co tu děláš, že máš kolem sebe našpiněných tolik krámů“….. „Kristepane, to je ale hrnců, ty když vaříš, tak snad musíš mít ty hrnce i na zemi….“…… „Ty máš fantazii, která začíná a končí u řízku…..“.
To jsou okamžiky, kdy panička pevně svírá kuchyňský nůž v ruce a mumlá si pro sebe: „Matko, drž se! Přece neuděláš ze svých dětí sirotky a ze sebe vdovu!“ Nakonec většinou odejde z kuchyně se slovy: „Tak to udělej sám!“
Pokud mojí paničce nedojde trpělivost (a nestane se z ní vrhač kuchyňských nožů), tak se s vámi občas podělím o recepty z receptáře mého páníčka:
Kuřecí roláda plněná kysaným zelím
Kuře vykostíme tak, aby vznikl souvislý plát masa s přiměřeně stejnou vrstvou masa (proto je třeba seříznout vrstvu masa na prsou o cca ½).
Plát masa položíme na prkénko a naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme (dle chuti) rozetřeným česnekem, poklademe plátky uzené slaniny (popř. anglické slaniny) a poklademe vrstvou kysaného zelí (zelí je vhodné předem mírně propláchnout vodou, aby ztratilo část výrazné kyselé chuti…zde záleží na druhu resp. výrobci zelí…některý druh zelí není potřeba proplachovat). Plát masa stočíme do rolády a pevně omotáme bílou nití (potravinářským provázkem). Osolenou roládu pečeme v přiměřeně velkém pekáči asi 1 hodinu. Na úvod pečení ji mírně podlijeme vodou nebo slepičím vývarem a přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a cibuli….můžeme přidat i zbytek slaniny nakrájený na kostičky (na nudličky). Roládu často přeléváme mastnou šťávou. Ke konci pečení pekáč odkryjeme a dopečeme cca 30 min. Hotovou roládu vyjmeme z pekáčku a opatrně z ní odstraníme nit. Šťávu (výpek) se zeleninou propasírujeme nebo raději rozmixujeme. Roládu, nakrájenou na kolečka a přelitou šťávou, podáváme s bramborovou kaší nebo vařeným bramborem.
váš Falko