Jdi na obsah Jdi na menu
 


Památky Praha

18. 2. 2008

Praha už volá, Praha už volá, před nádražím zvoní tramvaje
Točí se kola, stříbrná kola, u všech strojů a co jich tady je
Praha už volá, Praha už volá rytmem Václavského náměstí
Ráno když svítá, slunce nás vítá a když prší, tak pro štěstí
Ráno když svítá, slunce nás vítá a když prší - tak pro štěstí.....

Tak přesně tato melodie z nezapomenutelného filmu Vesničko má středisková mi jako vesnickému Otíkovi zněla v uších, když jsme s Feikou nastupovali v pondělí 18.2.2008 do autobusu a náš luxusní rychlík uháněl směr Praha matička stověžatá. Krásný pocit mít před sebou vytoužený jeden den dovolené a před sebou procházku po pražských památkách, které nebyla příležitost navštívit od dob základní školy. O trasu, krásné a sympatické průvodkyně jsme měli postaráno a to víc byl důvod k radosti. Na stanici metra Smíchovském nádraží jsme měli sraz s Roxankou a její krásnou andělskou Ariškou a pak už jsme mohli vyrazit vstříc novým zážitkům.
 

Romantika na Starých zámeckých schodech

Měli jsme možnost projít Staré zámecké schody, navštívit nádvoří Pražského hradu, procházet se po Petříně, Karlově mostě, Staroměstském či Václavském náměstí. Při procházení Pražského hradu jsme si vyzkoušeli náročný úkol hradní stráže, na což jsme opravdu pyšné, protože povolání to je opravdu, ale opravdu náročné :-) A ač byl hrad skoro liduprázdný, potkali jsme několik skupinek turistů z Japonska, kteří z nás měli upřímnou radost a místo hradu si chvilku fotografovali jejich národní poklad Arišku a Fajku :-) Dokonce jsme s Fajkýškem opět obohatili jedno fotoalbum ruských turistů, kteří si společnou fotku na Karlově mostě nechtěli nechat ujít.Feiko ve službě :-) Při procházení spoustou pasáží a malých uliček jsme míjeli spoustu krámečků se stovkami různých upomínkových předmětů, ruských matrjošek a Fajka jako správná tůristka měla pocit, že musíme určitě každičký krámek navštívit. Obchodníci měli štěstí, že Fajkýšek měl na tlamě košíček, protože jinak by se zní stala lovkyně a zároveň i zlodějka :-) jejich míčku s ocáskem co se sám hýbal nemohla dlouho odolat a pokaždé, když ho viděla ji znovu a znovu fascinoval :-)

Po odpočinku a posilnění v příjemné hospůdce jsme cestou necestou dorazili až do rodného hnízda Roxanky a Arišky. Návštěva to pro nás byla naprosto nečekaná, ale o to více příjemná :-) Maminka jako správná pejskařka hned věděla, že chladná Fajka po zašustění pytlíku s piškůtkama roztaje jak alpský ledovec :-) Tímto ještě jednou děkujeme za příjemné pohoštění a omlouváme se Arišce za narušení jejího výsostného teritoria ...

Cesta domů probíhala více než klidně dokonce se Fajka při čekání na autobus nechala pohlídat úplně cizím pánem, který byl řidičem autobusu Studentagency. Nechal jí pobíhat po celém autobuse a ještě nás přemlouval ať jedeme s ním :-)
 
Jednou z věcí na kterou opravdu začínám být velmi pyšná je ochota a přizpůsobivost Feiko při cestování jak automobilem tak i autobusem, tramvají či metrem. Přece jen není pro vesničany z hor tolik příležitostí, aby řádně a často natrénovali cestování v metru se svým chlupáčem. Feiko při tomto výletu potvrdila, že davy lidí které potkávala jí nechávají Dvě bábovky v Prazechladnou a proto si v metru spokojeně lehnula ke dveřím a nechala se překračovat cestujícími aniž by hnula fouskem :-) Potěšilo mě jak ohleduplní byli všichni kolemjdoucí, opatrně našlapovali, aby nešlápli tomu pejskovi co tam leží na packu nebo na ocásek.
Přivítání doma s rodinkou a páníčkem bylo více než hlučné a radostné a pak už Fajka sama a ráda odkráčela po vydatné večeři do pelíšku snít svůj sladký sen :-)

 Moc děkujeme Roxíkovi za krásný den a krásné fotečky.

Více fotek v galerii a další povídání a fotky ZDE.

 
 

Náhledy fotografií ze složky Pražské památky