Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zásahy 2018

1. 1. 2018

č.1:  25.02.2018 Záchrana osob a zvířat z vody - v 09:20 byl KOPIS PK vyhlášen poplach k záchraně propadlé srnky ze zamrzlé hladiny rybníka v Merklíně. Na místo události se dostavila jednotka HZS ze stanice Přeštice s nafukovacím člunem a s nejvyšší opatrností se vydala zvíře zachránit. Bylo zjištěno že jde o mladého srnce, který není propadlý do ledu, ale úplně vysílený a podchlazený. Srnec byl naložen do člunu a dopraven na břeh, kde si ho převzali pracovníci Záchranné stanice živočichů - JSDH Merklín CAS 20, HZS PS Přeštice, Záchranná stanice živočichů (Foto zde)

č.2:  03.03.2018 Požár nízké budovy - ve 20:25 byl KOPIS PK vyhlášen poplach k nahlášenému požáru v rodinném době v Merklíně Na Výsluní. Celý prostor domu byl zakouřen a provedeným průzkumem bylo zjištěno, že se jedná o netěsná komínová dvířka v půdních prostorech. Komín a jeho okolí bylo překontrolováno termokamerou a celý dům odvětrán - JSDH Merklín CAS 20, HZS PS Přeštice (Foto zde)

č.3:  08.03.2018 Technická pomoc - odstranění stromu - v 09:55 byla jednotka vyslána k odstranění stromu, který padnul přes telefonní kabel a silnici z Merklína na Ptenín a zůstal viset opřený o stromy na protější straně silnice. Strom byl opatrně odřezán, aby nedošlo k poškození kabelu a silnice byla zprůjezdněna a odklizena - JSDH Merklín CAS 20, Policie ČR (Foto zde)

č.4:  13.04.2018 Technická pomoc - odstranění stromu - v 18:24 byla jednotka vyslána k odstranění stromu, který se vyvrátil silným větrem během bouřky na silnici z Merklína na Ptenín. Strom při pádu přetrhal telefonní kabel. Na odstranění stromu byla použita motorová pila a silnice uklizena a přetrhaný kabel byl odstraněn mimo vozovku - JSDH Merklín CAS 20 (Foto zde)

č.5:  09.05.2018 Technická pomoc - odstranění stromu - v 18:06 byl jednotce vyhlášen poplach k odstranění stromu, který se vyvrátil silným větrem před bouřkou na silnici z Ptenína na Otěšice. Jednalo se o vzrostlou třešeň, která nevydržela poryvy větru a spadla přímo na komunikaci, kterou zneprůjezdnila. Třešeň byla rozřezána pomocí motorové pily a silnice uklizena - JSDH Merklín CAS 20 (Foto zde)

č.6:  14.05.2018 Požár, polní porost, tráva - v 10:16 dopoledne byl KOPIS PK jednotce vyhlášen poplach k požáru stohu v Bukové. Během jízdy k zásahu však naše CAS 20 Tatra Terrno havarovala u obce Kloušov, když se vyhýbala protijedoucí dodávce. Došlo k utržení krajnice vozovky a převrácení na levý bok. Řidič byl transportován letecky do FN Plzeň-Lochotín a spolujezdec pozemní cestou do Stodské nemocnice. Naštěstí nedošlo k žádným vážným zraněním. Tatra byla vyproštěna a odtažena pomocí vyprošťovacího jeřábu AV 30 z HZS PS Plzeň-Košutka. Na místě nehody dále zasahovala jednotka HZS PS Přeštice a JSDH Stod. U požáru stohu v Bukové zasahovala jednotka HZS PS Staňkov a druhé družstvo HZS PS Přeštice. (Foto z nehody zde)

č.7:  19.06.2018 Požár, lesní porost - v 15:45 byl jednotce vyhlášen poplach k požáru lesního porostu mezi Merklínem a Soběkury. Jednalo se o požár nízkého lesního porostu o rozloze asi 50 m2 nedaleko silnice. Na likvidaci požáru bylo použito dvou C proudů - JSDH Merklín CAS 24, HZS PS Přeštice, HZS PS Staňkov (Foto zde)

č.8:  05.07.2018 Požár, polní porost, tráva - v 10:49 byl jednotce vyhlášen poplach k požáru polního a lesního porostu mezi Merklínem a Soběkury. Jednalo se o požár nízkého lesního porostu a trávy v místech předchozího požáru z 19.června. Na likvidaci bylo použito jednoho C proudu z naší CAS - JSDH Merklín CAS 24, HZS PS Přeštice (Foto zde)

č.9:  08.07.2018 Požár, dopravní prostředky - v 09:43 byl KOPIS PK vyhlášen poplach k požáru motorové části osobního automobilu na výjezdu z Merklína na Staňkov. Po příjezdu na místo byl již automobil celý v plamenech. Na likvidaci tohoto požáru bylo použito jednoho C proudu a jednoho vysokotlakého produ - JSDH Merklín CAS 24, HZS PS Přeštice (Foto zde)

č.10:  14.07.2018 Záchrana osob a zvířat, uzavřené prostory - v 08:16 byl KOPIS Plzeňského kraje vyhlášen poplach k záchraně osoby napadené a podupané býkem v areálu zemědělského družstva ve Pteníně. Zvířata musela být nejdříve odehnána, aby se záchranáři k napadenému dostali. Při následné resuscitaci se však nepodařilo napadeného zachránit - JSDH Merklín CAS 24, HZS PS Přeštice, Zdravotnická záchranná služba, Policie ČR

č.11:  18.07.2018 Technická pomoc, odstranění stromu - v 10:26 vyjela jednotka na žádost KOPIS PK k odstranění vyvráceného stromu na komunikaci mezi Lhotou a Zeleným Hájem. Suchý dub, který spadl na telefonní kabel a visel nad silnicí, byl opatrně odstraněn, aby nedošlo k poškození kabelu - JSDH Merklín CAS 24

č.12:  29.07.2018 Technická pomoc, likvidace obtížného hmyzu - v 15:55 vyjela jednotka na žádost KOPIS PK k likvidaci obtížného hmyzu na skautský tábor u rybníka Drnovka. Jednalo se o sršní hnízdo, které bylo v zemi hned vedle stanu. Na likvidaci hnízda byl použit speciální hasící přístroj na hmyz - JSDH Merklín CAS 24

č.13:  03.08.2018 Technická pomoc, likvidace obtížného hmyzu - v 19:16 vyjela jednotka na žádost KOPIS PK k likvidaci sršního hnízda do ulice Kostelní v Merklíně. Sršní hnízdo, které se nacházelo v blízkosti vchodu do domu, bylo odborně odstraněno do uzavřené nádoby a prostor postříkán Biolitem na létající hmyz - JSDH Merklín CAS 24

č.14:  09.08.2018 Požár, lesní porost - v 15:11 odpoledne byl naší jednotce vyhlášen poplach k požáru lesního porostu mezi Zeměticemi a Drahovákem. Jednalo se o požár lesa většího rozsahu cca. 100 x 70 m. Po našem včasném příjezdu na místo se podařilo dvěma proudy C zastavit postupující frontu požáru, které se vlivem větru rozšiřovala poměrně rychle. Na likvidaci požáru byly použity tisíce litrů vody za pomoci pěti cisteren, kdy u rybníka Drahovák bylo zřízeno čerpací stanoviště a prováděna kyvadlová doprava vody. Požár byl zlikvidován zhruba za 2 hodiny a další 4 hodiny byl prováděn dohled nad požářištěm - JSDH Merklín CAS 24, JSDH Stod, JSDH Zemětice, JSDH Čelákovy, HZS PS Staňkov, HZS PS Přeštice, HZS Vyšetřovatel, Policie ČR (Foto zde)

č.15:  09.08.2018 Požár, polní porost, tráva - v nočních hodinách ve 22:55 byl opět KOPIS PK vyhlášen poplach k opětovnému rozhoření menších ohnisek po odpoledním požáru mezi Zeměticemi a Drahovákem. Podzemním skrytým hořením se menší ohniska rozšířila i do míst o několik metrů vzdálených od původního hořeniště. Proběhlo prolití těchto ohnisek a naší jednotkou byl prováděn dohled a drobná dohašování požářiště až do ranních hodin - JSDH Merklín CAS 24, HZS PS Přeštice, Policie ČR

č.16:  11.08.2018 Požár, lesní porost - dnes v 16:09 byla naše jednotka opět vyslána KOPIS PK do Zemětic, kde se na několika místech znovu rozhořela další ohniska po čtvrtečním požáru lesa u Drahováku. Pomocí jednoho C proudu byla ohniska uhašena a celé okolí prolito vodou - JSDH Merklín CAS 24, HZS PS Přeštice (Foto zde)

č.17:  12.08.2018 Požár, polní porost, tráva - dnes v 15:12 byl KOPIS PK vyhlášen poplach k požáru pole a louky mezi Radostí a Lhotou. Požár vznikl s největší pravděpodobností od zemědělského stroje, který na poli prováděl sklizeň. Z pole se pak požár rozšířil i na přilehlou louku. Požár byl zlikvidován lafetami z cisternových automobilových stříkaček a k větším škodám tak nedošlo - JSDH Merklín CAS 24, HZS PS Staňkov, HZS PS Přeštice, Policie ČR (Foto zde)

č.18:  19.08.2018 Požár, průmyslové, zemědělské objekty, sklady - ráno v 06:34 byla naše jednotka povolána KOPIS PK do Staňkova, kde již od včerejšího dne hořela hala s uskladněným senem v areálu firmy AGRO Staňkov. Vzhledem k velkému horku a délce zásahu bylo třeba vystřídat některé jednotky, zasahující již od předchozího dne. Naším úkolem bylo s naší CAS 24 zřídit čerpací stanoviště u řeky Radbuzy a doplňovat cisterny, které prováděly kyvadlovou dopravu vody na dohašování sena. Na místě se během 3 dnů vystřídalo celkem 18 jednotek PO - JSDH Merklín CAS 24, HZS PS Staňkov, HZS PS Domažlice, HZS PS Košutka, HZS PS Slovany, HZS PS Klatovy, JSDH Staňkov, JSDH Holýšov, JSDH Horšovský Týn, JSDH Stod, JSDH Domažlice, JSDH Koloveč, JSDH Chudenice, JSDH Mířkov, JSDH Tachov, JSDH Blížejov, JSDH Puclice, JSDH Hlohová, Policie ČR (Foto zde)

č.19:  22.08.2018 Požár, polní porost, tráva - dnes v 15:43 byl KOPIS PK vyhlášen poplach k požáru pole u lesa mezi Čelákovy a Zeměticemi. Vzhledem ke špatné navigaci v terénu bylo nutné místo složitěji hledat. Požár byl nakonec objeven u lesa mezi Zeměticemi a Merklínem. Po dojezdu na místo bylo zjištěno, že hoří zhruba 10 x 8 metrů pole. Na uhašení byla použita sanační lišta z CAS 30 HZS Přeštice - JSDH Merklín CAS 24, HZS PS Přeštice, JSDH Stod, JSDH Čelákovy (Foto zde)

č.20:  22.09.2018 Technická pomoc, odstranění stromu - v 16:38 vyjela jednotka na žádost KOPIS PK k odstranění zlomeného listnatého stromu ležícího přes komunikaci mezi Merklínem a Ptenínem. Strom byl rozřezán pomocí motorové pily a silnice uklizena - JSDH Merklín CAS 24 (Foto zde)

č.21:  23.09.2018 Technická pomoc, odstranění nebezpečných stavů - večer v 19:49 byl naší jednotce vyhlášen poplach ke spadanému elektrickému vedení mezi Merklínem a Otěšicemi. Na místě události byli zlomené betonové sloupy vysokého napětí a dráty ležely na silnici. Místo jsme uzavřeli a po dohodě s operačním důstojníkem na KOPIS PK jsme nechali SÚS silnici uzavřít celou. Operační nás dále vyslal na několik dalších míst odstranit popadané stromy. Několik jich leželo na silnici mezi Soběkury a Otěšicemi, další jsme odstraňovali mezi Otěšicemi a Ptenínem, dále pak mezi Ptenínem a Poděvousy a již tradičně byla velmi špatná situace byla na Srnčím vrchu mezi Merklínem a Ptenínem, kde jsme odstraňovali několik vzrostlých smrků na několika místech. Vůbec nejhorším místem byla silnice z Otěšic na Roupov, kde v délce několika set metrů ležely hromady ulámaných větví a vyvrácených topolů. Naše síly ani prostředky by na takovou spoušť nestačili a tak jsme místo ohlásili na KOPIS PK, aby i tuto silnici nechali uzavřít. Nakonec jsme se přesunuli mezi Otěšice a Bolkov, kde se rozlomil obří dub a spousta větví hrozila pádem na silnici. Na místo jsme si nechali povolat plošinu z HZS stanice Přeštice a z plošiny jsme strom s opatrností rozřezali. Zásah jsme ukončili po téměř 7mi hodinách, kdy jsme odstranili celkem několik desítek stromů - JSDH Merklín CAS 24HZS PS Přeštice, JSDH Chudenice (Foto zde)

č.22:  24.09.2018 Technická pomoc, odstranění stromu - v 10:57 dopoledne vyjela jednotka na žádost KOPIS PK k odstranění 2 stromů, které byli včerejší vichřicí vyvráceny a hrozily pádem na silnici mezi Otěšicemi a Soběkury. Oba stromy byly poraženy a ze silnice odklizeny - JSDH Merklín CAS 24 (Foto zde)

č.23:  24.09.2018 Technická pomoc, odstranění stromu - v 16:25 jsme vyjížděli k další události. Jednalo se o vyvrácený smrk přes silnici na Srnčím vrchu, který byl opřený o javor a hrozil jeho pád na vozovku. Po naříznutí jednoho z kmenů javoru se oba stromy zřítili k zemi, kde jsem provedli jejich rozřezání a úklid silnice - JSDH Merklín CAS 24 (Foto zde)

č.24:  03.10.2018 Požár, lesní porost - v 11:13 dopoledne byla naše jednotka vyslána KOPIS PK do Chalup k požáru lesního porostu. Na místě události hořelo cca. 10 x 10 metrů hrabanky v lese. Požár byl zlikvidován jedním C proudem - JSDH Merklín CAS 24, JSDH Stod, JSDH Zemětice, HZS PS Přeštice, Policie ČR (Foto zde)

č.25:  14.11.2018 Požár, dopravní prostředky - ve 21:49 byl KOPIS PK vyhlášen poplach k požáru osobního automobilu Fiat Punto na lesní cestě mezi Merklínem a Soběkury. Po příjezdu na místo události vozidlo pomalu dohořívalo, majiteli totiž shořel telefon v autě a událost nahlásil až zhruba s hodinovým zpožděním. Na dohašení ohořelé karoserie a doutnající hrabanky okolo byl použit vysokotlaký proud - JSDH Merklín CAS 24, HZS PS Přeštice (Foto zde)