Jdi na obsah Jdi na menu
 


Michael Owen

Obrazek

Michael James Owen 14. prosince 1979 Chester, Anglie je anglický fotbalový útočník působící v Newcastelu United. Dříve nastupoval za Liverpool nebo Real Madrid. Je vyhlášený svou rychlostí a skvělým zakončením. Těšil se z mnoha úspěchů jak individuálních, tak klubových, mezi největší jeho úspěchy patří 1. místo v anketě o Zlatý míč o nejlepšího fotbalového hráče působícího v Evropě v roce 2001.

 Dětství

Michael Owen se narodil Jenette a Terrymu Owenovým v nemocnici v Chesteru. Má dva strarší bratry, Andrewa a Terryho Jr, starší sestru Karen a mladší sestru Lesley.

ObrazekMichaelův otec dříve hrál v Evertonu FC, kde poté chodil i se syny fandit. Když měl Michael sedm let, přesvědčil otec Terry manažera klubu Mold Alexandre, aby nechal Michaela hrát v jeho klubu, než mu bude deset let.

Michael byl o dost mladší než ostatní a také byl o hodně menší, přesto se velice brzy projevilo jeho mimořádné nadání a hrál ve většině utkání. Později hrál i v týmu své základní školy, kde pokořil všechny někdejší školní rekordy hned ve své první sezóně. Na střední školu chodil do školy v Hawardenu, kde také hrál za místní tým. Jeho rekordy a schopnosti začaly přitahovat skauty z celé Anglie.

 Liverpool FC

Ve svých dvanácti, kdy stále navštěvoval Hawardenskou střední, se o něj začaly zajímat přední anglické kluby jako Arsenal, Chelsea nebo Manchester United.

Michael ale podepsal s Liverpoolem, jelikož zaručoval mu dodělat si školu. V šestnácti dopomohl dorosteneckému týmu Liverpoolu získat FA Cup a o čtyři měsíce později po svých sedmnáctých narozeninách v prosinci 1996 podepsal svou první profesionální smlouvu.

ObrazekZa barvy Liverpoolu debutoval v květnu 1997 v zápase proti Wimbledonu, kde nastoupil jako náhradník a ihned skóroval. Kvůli zranění Robbieho Fowlera dostal Owen ihned důvěru trenéra a sezónu 1997/98 zakončil s osmnácti zásahy jako nejlepší střelec Premier League a v hlasování trenérů byl zvolen nejlepším nováčkem roku.

Na mistrovství světa ve fotbale ve Francii v roce 1998 byl největší hvězdou Anglie a proslavil se po celém světě, zejména díky gólu proti Argentině.

ObrazekV roce 2001 vstřelil v Liverpoolu také 18 gólů, kdy dovedl Liverpool k jeho největším úspěchům. Tehdy vyhráli Ligový pohár, FA Cup i pohár UEFA. Na konci roku se stal po dlouhých dvaceti letech prvním anglickým hráčem, který získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy.

V srpnu 2004 se stal za 8 milionů eur posilou v útoku Realu Madrid, kam odešel, i když mu ještě zbýval rok do vypršení kontraktu v Liverpoolu. Jak později sám přiznal, chtěl poznat jinou než anglickou ligu.

V sezóně po jeho odchodu ,na rozdíl od Real Madrid, který nezískal ani jednu trofej, Liverpool vyhrál Ligu mistrů.

 Real Madrid

ObrazekOwen měl pomalý start v Realu, ze začátku seděl hlavně na střídačce a novináři byl stále kritizován za nedostatek formy. Úspěchy anglické reprezentace v říjnu 2004 ho dostaly do dobré formy a úspěchy začaly přicházet i v Realu. Tehdy v zápase Ligy mistrů vstřelil důležitý gól do sítě Dynama Kyjev. Jeho forma začala stoupat, v dalším zápase La Ligy vstřelil jediný gól utkání a Real díky této trefě zvítězil 1:0. V sezóně vstřelil 13 gólů.

Přesto se v srpnu 2005 začalo spekulovat nad odchodem Owena z ObrazekRealu. Zájem ihned projevily anglické týmy a Real dal jasně Owenovi najevo, že i když by v sezóně lepším střelcem než Ronaldo, dostane Brazilec přednost.

24. srpna 2005 oznámil Newcastle United, že za 17 milionů eur Owena koupil.

Newcastle United FC

31. srpna 2005 podepsal Owen v Newcastelu čtyřletý kontrakt navzdory spekulacím, že by se mohl vrátit do Liverpoolu.

ObrazekSvůj první gól v dresu Newcastlu vstřelil ve svém druhém utkání a v dalším zápase proti West Hamu zaznamenal hattrick.

Owen byl velice nešťastný, když se 31. prosince 2005 těžce zranil v zápase proti Tottenhamu Hotspur. Byl operován a nesměl hrát až do března, léčba však neprobíhala tak, jak si všichni představovali, proto v březnu podstoupil další operaci. Do zápasového tempa se vrátil až na konci dubna, kdy střídal v zápase proti Birminghamu City. Po zápase však přiznal že není se svou nohou úplně spokojený.

Natržený přední vaz v druhé minutě v utkání proti Švédsku na Obrazekmistrovství světa ve fotbale v Německu. Předpokladá se, že nebude moct hrát až rok.

V dubnu 2007 se Owen vrátil na trávník, kde se představil opět ve výborné formě, proto si zahrál už i dva reprezentační zápasy s Brazílií a Estonskem.