Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se dostat po vánocích zpět do formy

12. 1. 2008
Jak se dostat po svátcích zpět do formy

vzoryVánoce. Svátky klidu a míru a také nekontrolovatelného přejídání se všemi těmi dobrůtkami, až má mnohá z nás v hlavě jednu výčitku za druhou. Slibovat si, že se po Silvestru ihned vrhneš na dietu a cvičení? Kdepak. My ti poradíme, jak se dostat zpět do formy a spravit si žaludek bez drastických předsevzetí… V pěti krocích!
KROK ČÍSLO 1: Nejsi bagr na zbytky!
Před Vánoci lidi blázní, každá dobrá hospodyňka napeče minimálně pět druhů cukroví a jiných pochoutek. Ale co po svátcích? Obvykle doma zůstane fůra nesnědeného jídla a jelikož by bylo k pláči nechat je, aby se zkazily, nacpeme si žaludky vším možným. To je ale velká chyba! Stále nezapomínej na své stravovací návyky. Je lepší strčit nějaké to cukroví do mrazáku (bude se hodit někdy při nečekané návštěvě nebo brzké rodinné oslavě) než si zajistit křeče v břiše a pár tukových faldíků k tomu.

KROK ČÍSLO 2: Hodně vitamínů!
Co si budeme nalhávat, málokdo z nás sáhne po svraštělém jablku, když hned ve vedlejší míse se na nás usmívají ty báječné marokánky plné oříšků a čokolády… Navíc v zimě je vitamínů víc než třeba. Nač sahat po umělých vitamínových tabletkách z lékárny, když stačí dopřát si kousek ovoce nebo zeleniny? Hned při dalším nákupu v supermarketu zapomeň na oddělení sladkostí a zamiř přímo do ráje vitaminů.

KROK ČÍSLO 3: Nebuď lenivá!
Je hezké vyvalovat se celé vánoční prázdniny na gauči a slibovat si, že hned začátkem ledna vytáhneš kámošku do posilovny. Sliby chyby! Podívej se z okna – ano, možná je tam zima, ale krásně! Vezmi psa, svého kluka (anebo jiné stvoření) a projděte se po okolí. Pohyb a čerstvý vzduch jsou potřeba, i když jsou teploty pod nulou…

KROK ČÍSLO 4: Pij bylinkové čaje!
Možná se ti honí hlavou, proč probůh zrovna čaj? Jasně, v tomto období má řada z nás zmlsaný jazýček od koly, přeslazených džusů, kapučín a horkých čokolád. Anebo podrážděný žaludek od alkoholu. Dopřej svému tělu regeneraci v podobě skutečně hodnotných tekutin. Bylinky mají pročišťující účinky, což nyní rozhodně není na škodu.

KROK ČÍSLO 5: Dej se do pořádku!
Říká se, že jak na Nový rok, tak po celý rok. Proto vyskoč, udělej něco s těmi okousanými nehty, rozcuchanými vlasy a neoholenými končetinami.