Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chřipka z těla ven!

4. 5. 2008
Chřipka z těla ven!!

chripkaČelo máš jako v ohni, bolí Tě šíje a vůbec celý člověk. Chvíli je Ti zima a hned zase teplo, bolí Tě v krku a máš příšernou rýmu? Ano, je to tak. Smlsla si na Tobě paní Chřipka!

Kde se vzala?
Chřipka je virové onemocnění, které se často plete s obyčejným nachlazením. Šíří se kapénkami, takže stačí, abys byla v místnosti s nějakým přenašečem (člověk, kterého virus už napadl), on párkrát zakašle a už vzduchem putují tisíce malých infekčních částiček. Ty je vdechneš a za tři čtyři dny už ležíš v posteli a je ti vážně zle.

Jak ji přemoct?
Hlavně zůstaň v posteli, pěkně se vypoť, měř si teplotu a pij litry čaje. Nejlepší je černý čaj s citrónem, ten totiž obsahuje vitamín C, který posílí Tvoji imunitu. Jez ovoce - hlavně citrusové plody. Pokud Tě bolí v krku tak, že nemáš na jídlo ani pomyšlení, nebo Tě polykání moc bolí, jez Céčko v tabletkách.

Popros maminku, aby zavolala Tvému lékaři, který Ti poradí, jaké užívat léky. Mezi nejčastěji užívané patří asi Paralen, který tlumí bolest a sníží Ti horečku.

Prevence
- v době chřipkové epidemie omez pobyt na místech, kde je hodně lidí - kina, supermarkety
- teple se oblékej
- jez vitamíny
- hodně pij
- otužuj organismus - nejlepší cestou je pobyt na čerstvém vzduchu, pestrá strava, dopřej si spánku odpočinku
- nyní novinkou na trhu je vakcína proti chřipce - provádí se nejčastěji na podzim, chrání Tě po dobu až 12 měsíců, ale ani očkování Ti nezajistí 100% odolnost, ale faktem je, že je to asi nejúčinnější prostředek