Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co Čech, to muzikant aneb HUDBA V ŽIVOTĚ ČLOVĚKA

12. 1. 2011


Délka trvání 45 minut

Cena: 30,-Kč na žáka 

  • Žáci se seznámí s vlastnostmi tónů
  • Rozvinou rytmické cítění a intonaci
  • Naučí se pracovat s dynamikou a barvou

To vše prostřednictvím hudebních her a praktických činností.

Pojďme společně navázat na světoznámé české hudební tradice a ponořme se do živoucí hudby!

 

 

Martin Kubát

/*1975 v Ústí nad Orlicí/

 

je profesionální varhaník z východních Čech. Svoji profesionální dráhu započal na českobudějovické Konzervatoři, kde absolvoval obor hra na varhany (prof. M. Svobodová) a dirigování (prof. K. Fráňa a P. Chromčák). Svá studia rozvíjel na mnoha mistrovských kurzech s předními evropskými varhaníky (D. Roth, H. Hasselböck, E. Koimann, M. Sander, P. Eben a další).

 

K jeho největším úspěchům patří 2. cena na Mezinárodní varhanní soutěži v Mülheimu an der Ruhr a 1. cena na Mezinárodní soutěži mladých varhaníků v Opavě – varhanní improvizace.
V letech 1994 – 2000 působil jako katedrální varhaník v Českých Budějovicích, od roku 2000 vyučuje varhanní improvizaci a liturgickou hru na Konzervatoři v Opavě.

Jako člen redakční rady časopisu Varhaník působí od května 2008.

 

Jeho koncertní činnost je velmi bohatá, ročně přes dvěstě vystoupení. Vedle klasických varhanních koncertů se specializuje na výchovné pořady s varhanní hudbou pro žáky zejména základních a středních škol na různá témata /J.S.Bach, O píšťalových varhanách, České baroko, Průřez Českou varhanní tvorbou apod./. Je zakladatelem Mezinárodního varhanního festivalu v Českých Budějovicích a spolupořadatelem Varhanního léta na Lipně. Umělecky spolupracuje se sólistou opery Slezského divadla v Opavě MgA. Zdeňkem Kaplem.

 

Pravidelně pořádá kurzy „Improvizace v liturgii“ pro kostelní varhaníky /Jihlava, Litomyšl,Počátky/ a komponuje drobné varhanní skladby pro použití v liturgické praxi. Je členem hudební sekce při Liturgické komisi královéhradeckého Biskupství a varhaníkem ve farnosti Dolní Újezd u Litomyšle.