Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva velitele

9. 12. 2022

Zpráva o činnosti výjezdové jednotky Sboru dobrovolných hasičů Ostřetín za rok 2022

 

Výjezdovou jednotku k dnešnímu dni tvoří 18 členů. Naše řady rozšířil Tobiášek Pavel starší. Všichni členové jednotky během roku absolvují výcviky s dýchacími přístroji, kondiční jízdy, preventivní prohlídky a odbornou přípravu.

Jednotka v uplynulém roce měla několik výjezdů k požárům, několikrát byla jednotka aktivována s AED na kardiopulmonální resuscitaci jako first responder. Vzhledem k humanitární krizi byla jednotka několikrát využita na transport humanitární pomoci do České Třebové.  Mezi větší zásahy patří: požár rodinného domu v Horní Rovni, požár trávy v obci Koudelka, požár stodoly v Holicích, požár rodinného domu, pole a vzrostlých stromů v Roveňsku. Poslední větší zásah byl požár 2 vleků s kulatými balíky slámy. Na místo jsme jeli se dvěmi CAS, na místě jsme se podíleli na hasebních pracích, s CAS 32 Tatrou 815, jednotka zajišťovala kyvadlovou dopravu vody, a s CAS 16 Manem jednotka pomoci savic a vlastního čerpadla zřídila čerpací stanoviště.

Během letošního roku jednotka absolvovala odbornou přípravu na obsluhu všech agregátů, bojové rozvinutí s vytvořením útočných proudů, kardiopulmonální resuscitaci, předlékařskou první pomoc, ošetření závažných traumat a vyprošťování zaklíněných zraněných z havarovaných automobilů.

V červnu se v hasičárně náš člen Jiří Roček oženil s Martinou Pištorovou a na této hasičské svatbě bylo naší milou povinností pomoci s přepravou novomanželů a zajištění zátahu. Moc děkujeme za pozvání, že jsme mohli být součástí úžasné atmosféry a novomanželům přejeme spoustu šťastných let.

Ve stejném měsíci naši jednotku zastihla ještě jedna velmi významná a radostná událost a to ta, že se podařilo do naší jednotky získat převodem od HZS PAK CAS 32 T 815, která sloužila na stanici v Holicích. Tato velkokapacitní cisterna má nezastupitelnou roli při hašení požárů polí a lesů. Dále je tato cisterna využívána i pro komunální účely (dovoz vody na zalévání, mytí komunikací atd…)

Naši dorostenci se začátkem školního roku rozhodli, že chtějí vyzkoušet TFA, začali s naší pomocí trénovat a tréningy probíhají každý týden, kdy trénujeme především vytrvalost, ale své místo má i silový tréning. Tyto dorostenci mají v této činnosti naší plnou podporu, protože v ní vidíme naši nástupci, kteří za doslova pár let (doufejme) rozšíří naše řady.

 V sobotu 1.10.2022 se naši dorostenci zúčastnili závodů TFA (nejtvrdší hasič přežije) a předvedli úplně neskutečné výkony. Z 5 účastníků 3 obsadili v početné a silné konkurenci medailové pozice. Eliška Jehličková se umístila ve své kategorii na úžasném 2. místě, Matěj Hubáček na krásném 4. místě, Štěpán Pištora ve své kategorii na úžasném 2. místě, hned za ním na 3. místě František Markl a na krásném 12. místě Jakub Dytrt. Všem zúčastněným moc děkuji za skvělé výsledky a vzornou reprezentaci hasičů Ostřetín.

Dne 7.12. jsme v 15:00 minutou ticha uctili památku kolegy z JSDH Skalice u České Lípy, který bohužel tragicky zemřel při zásahu, kdy se svými kolegy vyhledával nezvěstnou osobu v hořícím objektu a náhle došlo ke spadnutí stropu. Po dvou hasičích z Koryčan je to třetí oběť během posledních 2 let. Bohužel i přes neustále zdokonalování osobních ochranných pomůcek a technických prostředků nelze při zásahu nebezpečí poranění hasiče úplně vyloučit. Velice si přeji, aby k podobným tragédiím docházelo co možná nejméně, v ideálním případě vůbec a ať se všichni hasiči po výjezdu vždy šťastně vrátí domů.

Mimo tento stručný výčet činnosti napomáhá jednotka svému zřizovateli-obci Ostřetín, kdy v období sucha pravidelně zajišťuje zalévání zeleně, kácení vzrostlých dřevin, dále mytí komunikací a kropení komunikací za účelem snížení prašnosti při sklizni zemědělských plodin.

Závěrem chci poděkovat všem činným členům, protože to, s jakým nasazením pracují při zdolávání mimořádných událostí je naprosto úžasné. Odbornou připravenost jednotky snad pozitivně ovlivňuje i to, že 4 členové jednotky pracují jako profesionální hasiči. Dále bych chtěl poděkovat starostovi obce za jeho podporu, všem přeji klidné vánoční svátky a mnoho zdraví do nového roku.

                                                                                  František Markl

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg