Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva velitele 1 pololetí 2023

29. 12. 2023

Zpráva výjezdové jednotky sboru dobrovolných hasičů Ostřetín za první pololetí 2023


Výjezdová jednotka plnila povinnosti vyplývající z jejího zařazení JPO 3. Jednotku stále tvoří 18 členů.
Letošní rok počtem 11 výjezdů patří k velice klidným. Jednalo se nejvíce o technické pomoci- čerpání vody, dovoz vody, dále záchrana osob s AED a v jednom případě požár.
V letošním roce se podařilo získat dotace na revize dýchacích přístrojů s repasí redukčního ventilu a výměnou membrán, výměnu pneumatik na CAS 32 a opravu uložení předního kola na CAS 32.

V únoru proběhl praktický výcvik výjezdové jednotky na téma kácení vzrostlých stromů pomocí motorové pily. Na přelomu měsíců únor a březen absolvovali naši velitelé a strojníci cyklické školení pořádané HZS Pardubice.
První víkend v dubnu absolvovali členové jednotky Ruda Svoboda a Pavel Tobiášek kurz nositelů dýchací techniky na centrální stanici HZS pardubického kraje a rozšířili počet nositelů dýchací techniky v naší jednotce na 15 členů.
Dne 14.4.2018 vzhledem k vytrvalým dešťům jednotka prováděla monitoring vodních toků v obci a byla v pohotovosti pro případ, kdyby došlo k vzestupu vodní hladiny a tím k ohrožení domů. Starosta obce zajistil dovoz písku pro případ, že by bylo potřeba vytvořit hráz z pytlů s pískem. Čerpadla a plnička na pytle pískem, které byly v pohotovosti nakonec na štěstí nebyly potřeba.
29.4.2023 výjezdová jednotka zajistila zdravotnickou asistenci na Vysokém krosovém půlmaratonu a zároveň zde běželo za SDH Ostřetín 11 členů od dětí, přes dorostenci až po dospělé.
Hned následující den jednotka zajistila asistenci při pálení čarodějnic a řízením provozu zajistila bezpečný průchod čarodějnického průvodu, který šel od obecního úřadu na fotbalové hřiště.
Dne 8.5.2023 jsme na žádost Mysliveckého sdružení Ostřetín zajistili pokácení suchých stromů v areálu Nory, které hrozily pádem.
Dne 27.6.2023 jsme se s naším nejstarším vozem (Ifa W50) účastnili statické ukázky na aviatické pouti.
Dne 3.6.2023 jsme při příležitosti výročí Zapomenuté bitvy u nás v Ostřetíně zajistili požární asistenci, a pomoci elektrocentrály jsme zajistily dodávku elektrické energie na ozvučení rekonstrukce bitvy. Po ukončení rekonstrukce bitvy jednotka zajistila dohašení malých ohnisek, které vznikly od pyrotechnických prostředků.
Naše jednotka je pozvaná na součinnostní výcvik se ZZS Pardubického kraje na společný zásah na dopravní nehody, který se bude konat 21.9.2018 na letišti v Chrudimi. Toto cvičení má výborné reference, probíhá formou praktického výcviku, kdy je nasimulovaná nehoda, ve vracích automobilů jsou zaklínění figuranti, kteří mají namaskované zranění tak, aby vzbudily dojem zranění opravdových. Na toto cvičení se velice těšíme a věříme, že pro nás bude velice přínosné.
Na závěr mi dovolte, abych vás seznámil s činností dorostenců trénujících TFA (nejtvrdší hasič přežije) Naši dorostenci se v zimním období pravidelně každý týden připravovali na nadcházející sezónu TFA. Příprava v zimním období spočívala ve zvyšování fyzické připravenosti. Trénovali jsme hlavně Tabatu, dále kruhový trénink a občas jsme přidali i vytrvalostní běh. Tréninky probíhali nejčastěji v komunitním centru.

 Dne 22.4.2023 jsme se s týmem dorostu a dvou mladších žáků zúčastnili závodů TFA v Čepí. Ve velmi nabité konkurenci se naši mladší žáci Filip Horčička a Anna Marklová umístili na skvělém prvním místě ve svých kategoriích. Dorostenci se v ještě větší konkurenci umístili následovně
Jakub Dytrt 10. místo
Štěpán Pištora 8. místo
František Markl skvělé 3. místo
Matěj Hubáček úžasné 1. místo
Děkuji všem zúčastněným za předvedené výkony a perfektní reprezentaci SDH Ostřetín a Luboši Jehličkovi za zajištění odvozu soutěžících na závody a zařízení formalit.

A úplným závěrem mi dovolte poděkovat starostovi obce za jeho podporu jednotky a za výbornou spolupráci. Dále bych chtěl poděkovat všem členům jednotky za jejich nasazení při zdolávání mimořádných událostí, které je na opravdu vysoké úrovni.   

                                                                                                        František Markl
                                                                                                     Velitel JSDH Ostřetín