Jdi na obsah Jdi na menu

únor 2014

 ü Bowling v Lomnici nad Popelkou

Naši sportovní činnost jsme v tomto roce zahájili 23. ledna v Lomnici nad Popelkou, kde nám vychází majitel maximálně vstříc a vždy po dohodě pro nás připraví i teplý oběd. Tréninku se zúčastnili členové odbočky ze Semil a Lomnice nad Popelkou. Sešli jsme se v hojném počtu 15ti hráčů, rozdělili se do dvou družstev a hráli jsme na obou drahách. Při hraní jsme zažili spousty legrace a dobře se pobavili. Cílem této akce bylo se po delší pauze rozhýbat a rozehrát, což se také podařilo. Hru jsme pojali jako trénink na Krajský přebor, který pořádá loňský vítěz TC a SONS Liberec a uskuteční se nejspíš v dubnu. Na zdejších bowlingových dráhách všichni zúčastnění podávali dobré výsledky. Nebylo zvláštností shodit jedním hodem všech deset kuželek a tím si připsat více bodů. Tato hra je mezi členy stále oblíbenější.

Další bowlingový trénink  opět v Lomnici nad Popelkou jsme naplánovali na 20. února opět od 12:00 hodin.

ü Zvuková střelba

Tentokrát jsme se v klubovně sešli, abychom vyzkoušeli zvukovou střelbu, kterou máme pro naše klienty zapůjčenou z TyfloCentra Liberec. Po seznámení se s laserovou pistolí a vysvětlením způsobu hry jsme si každý s klapkami na očích cvičně vyzkoušeli střelit si do terče. Po cvičném kole jsme se postupně všichni střídali ve střelbě. Samozřejmě jsme se všichni snažili střílejícího slovně navádět k terči, po navedení do terče se každý musel orientovat zvukem, kdy co nejblíže středu byl zvuk výraznější a nepříjemnější. Výsledky každého kola jsme poctivě zapisovali a nakonec všechna kola sečetli. Tím jsme získali konečné výsledky a dozvěděli se, kdo byl šikovnější a kdo vyhrál. Příště už budeme hrát o menší ceny.

ü Muzeum TURNOV - Lidová kultura Pojizeří

Ve středu 12. února jsme se sešli s členy z Liberce v Turnově na autobusovém nádraží a společně šli do turnovského muzea na prohlídku Lidové kultury Pojizeří. Na výstavu se všichni moc těšili, hlavně na exponáty, které si mohli rukama ohmatat. Po úvodu nám paní průvodkyně popovídala o řemeslech, kterým se v Turnově dařilo,  zvláště hrnčířům a kovářům, jejichž cech byl založen již v roce 1519. V oblasti regionální lidové duchovní kultury zasluhují pozornost řezbáři a kameníci. O rozvoji novodobého broušení a řezání drahokamů i místního šperkařství vypovídá oddělení Turnovské kamenářství. Přes dobu Karla IV a Rudolfa II, kteří těžbě a využití domácích drahých kovů a kamenů věnovali zvláštní pozornost, jsme se dostali k turnovským prospektorům a kamenářům, kteří se v roce 1715 sdružili do bratrstva. Do Turnova putovaly ke zpracování surové drahokamy z tehdejšího známého světa. Odsud jako vybroušené šperkové kameny do evropských zlatnických dílen. Po přemístění hutí do Jizerských hor v průběhu 19. století se kompoziční sklo stalo základem jabloneckého bižuterního průmyslu a na Turnovsku tuto výrobu zčásti nahradilo broušení českých granátů. Tento mimořádně populární národní drahokam oblíbený na císařských dvorech i českém venkově, jsme si připomněli přehlídkou historického vývoje šperků od klasicismu a biedermeieru po první polovinu 20. století. Viděli jsme unikátní klenotnické objekty včetně repliky kříže s granáty a vltavíny pro papeže Jana Pavla II. Dalším milníkem v dějinách turnovského kamenářství bylo založení Odborné školy pro broušení a zasazování drahokamů v roce 1884. Škola měla zásadní význam pro rozvoj granátového šperkařství, ale třeba i rytí drahokamů, tzv. glyptiky. V této expozici jsou zastoupena její všechna současná oddělení včetně studia restaurování drahých kovů a kamenů. Dále jsme si prohlédli vystavené ženské turnovské kroje, které patří k typu rozšířenému po celých severovýchodních Čechách, ale jeho zvláštností je karmazínová výšivka na svátečních součástech oděvu. Zvláštností jsou rovněž čepce vyšívané zlatým a stříbrným dracounem doplněným granáty nebo skelnou kompozicí. V expozici jsme nalezli také ukázky velmi rozšířených podmaleb na skle a ilustrovaných tisků modliteb nebo kramářských písní z první poloviny 19. století. Zcela ojedinělým exponátem v muzeu je z oblasti lidové víry malovaná světnička z konce 18. století s figurálními výjevy přenesená do muzea v roce 1940 z objektu vinopalny v Malé Skále. Po skončení prohlídky jsme se přemístili na dvůr muzea, kde se nachází Kamenářský dům, ve kterém byla připravena výtvarná dílna, která je v období masopustu zaměřena na výrobu maškarních masek. Měli jsme každý možnost si také zkusit jednu vyrobit sami a moc se nám to líbilo, všichni byli nadšení a šikovní, na závěr jsme dostali už hotovou masku, kterou si doma vyzdobíme. Spokojeni s výkladem v muzeu a zážitkem s výrobou masky jsme se přemístili na oběd a potom autobusem odjeli domů.    

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář